Ünnepi lehalászást tartottak a Hortobágyon

Hortobágy ? A Halgazdaságban novemberig 10 ezer mázsa pontyot és háromezer mázsa busát fognak ki. Az állami vállalat elsősorban a hazai boltokba szállítja az élő és a feldolgozott halat, de egyre többet értékesítenek Romániában és más keleti piacokon.

Hagyományosan a háló megáldásával kezdődött a lehalászás Elepen, a Hortobágyi Halgazdaság legnagyobb tóegységében. Bár elsősorban a bemutató volt a lényeg a rendezvényen, a valóságban is így halásszák le a mesterséges tavakat az állami gazdaságban. Két hete kezdték és egész novemberig tart a munka. Egyszerre több mint 200 mázsa halat emelnek ki a tóból, a halak átlagsúlya 2,6 kilogramm. Arra a szakemberek nagyon vigyáznak, hogy ne sérüljenek az állatok.

Idén is volt dolguk a halászoknak a Hortobágyon

– Locsoljuk a halakat, hogy minél több oxigénhez jussanak, ne fáradjanak el, jobban bírják az akváriumokban és a kocsikban. Ezek a halak bekerülnek a telelőkbe és ott vannak karácsonyig ? magyarázza Tornyai István, a Hortobágy Halgazdaság Zrt. tóegységvezetője.

Októbertől november végéig összesen tízezer mázsa pontyot és 3 ezer mázsa busát emelnek ki a partra, ez a kezelt halmennyiség kilencven százaléka. A többi 10 százalék különféle ragadozó: harcsa, kárász és keszeg. A halak javát karácsonykor értékesíti a cég.


– Jelenleg az ez évi, teleltetett mennyiség alapján a pontyból tízezer mázsát kívánunk értékesíteni a tél folyamán, ami még nagyobb mennyiség, az a busa ? tájékoztatott Lupsán  Róbert, a Hortobágy Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

Ha már kifogták, meg is sütötték a halakat, de természetesen halászlével is várták a látogatókat. A lehalászási ünnepet második alkalommal rendezték meg a Hortobágyon. A halfogyasztás népszerűsítése a cél, mert az évi fejenkénti négy kilós magyar átlag még messze elmarad az uniós tízkilós átlagtól.

A két nap alatt kézművesutca, élőhalvásár, bor- és pálinkaház, csónakázás, változatos gyermekjátékok és horgászverseny nyújt kikapcsolódást a családoknak.

Forrás: Dehír.hu

DehirÜnnepi lehalászást tartottak a Hortobágyon

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .