Daruvonulás Európa legnagyobb szikes pusztáján

f21e3b7897e06bbd7a7162001d15bb74

f21e3b7897e06bbd7a7162001d15bb74

Szeptember végén október elején, ismét megtelt a Hortobágy felett az ég a vonuló darvak krúgatásával, ami jelzi az egyik legnagyobb európai madárgyülekezés, az őszi hortobágyi daruvonulás elérkeztét. Talán kevéssé ismert tény, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park nemcsak a kontinens legnagyobb daru-gyülekezőhelye, de egyben a világ darvainak második legjelentősebb átvonulóhelye az észak-amerikai Nebraska után, ahol őszönként mintegy félmillió kanadai daru állomásozását regisztrálják. Míg a Nemzeti Parkban az 1980-as években őszi vonulás csúcsán még mintegy 3000 daru gyülekezett,  ez a mennyiség ? hasonlóan a többi nagyobb európai vonulóhely adataihoz ? az elmúlt öt évben már több alkalommal is meghaladta a 100 000-es határt.

daru

A Hortobágyon ősszel  átvonuló számát 1993-ig évi egyetlen számolással becsülték a Nemzeti Park szakemberei és tapasztalt amatőr ornitológusok, majd 1994-től a teljes vonulási időszakban heti egy alkalommal végeznek úgynevezett szinkronszámlálásokat, azaz amikor minden lehetséges alvóhelyen az éjszakázni behúzó madarakat a naplemente előtti és utáni másfél órában megszámolják. Ezt a fajta számlálási módszert 2006 óta hazánk teljes területére kiterjesztették, hasonlóan Európa számos, daruvonulási mozgalmairól híres országainak gyakorlatához.

Viragoskut darvak 002

Köszönhetően a szeptember végi, szokatlanul meleg észak-európai időjárásnak, az idei ősszel az átlagoshoz képest később indultak el a darvak finnországi és Baltikum-beli fészkelőhelyeikről: míg tavaly október első napjaiban a Hortobágyon egyidejűleg éjszakázó madarak száma meghaladta a 40 000-es mennyiséget, az idén ez a szám még a 10 000-et sem érte el. Emellett az is késlelteti az intenzívebb darumozgalmakat, hogy a hűvösebb, csapadékosabb időjárás hatására a kukorica, melynek az aratás után a földön maradó szemei képezik a Hortobágyon átvonuló darvak fő táplálékát, még nem érett be teljesen, illetve a talajviszonyok aratásra alkalmatlanok.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .