0
Your Cart

Ízelítő a Pontyvilág szeptemberi lapszámából

Bordás József:                                                                                                             

A Pontycentrum horgásztábora Ecséden

 

Kép-1

 

A Pontycentrum csapata azt gondolta, hogy a már horgászó, de még tanulni, fejlődni vágyó fiataloknak meghirdet egy pontyhorgásztábort. Célunk az volt, hogy az ott eltöltött napok alatt megtanuljanak jó pár érdekes trükköt, praktikát, elsajátítsanak olyan speciális fogásokat, melyeket ez idáig esetleg még nem alkalmaztak, vegyenek át egy sajátos ponty- és természetszerető mentalitást, és egy nehéz bányatavi peca keretében megpróbáljanak maradandó horgászélményekhez jutni. Így jött az ecsédi tábor gondolata.

 

Kép-2

 

Az elmúlt évek során számtalan fiatal kért tőlem segítséget a pontyhorgászattal kapcsolatban. Ezek hol kisebb, hol nagyobb volumenű szakmai kérdések, kérések voltak, melyekre én örömmel válaszoltam. Mindig is fontos volt számomra, hogy az általam képviselt, horgászattal kapcsolatos elveket valamilyen úton-módon átadhassam a fiatalabb generációnak; csillogó szemük, a tanulni vágyásuk, valamint a sikereik láttán boldogság töltött el, hogy élményhez, tudáshoz juttathattam őket. A fotók, e-mail-ek és hálás üzenetek nagyon szívmelengetőek voltak, és persze ma is azok.

 

Kép-3

 

 

 

Etienne Gebel:

Csúszóvá váló fix szerelék

 

Kép-1

 

Egy súlynak nem csak a szerelék bedobásnál vesszük hasznát, de zsinórunkat is a fenéken tartja. Továbbá ellenállást fejt ki a horog megakadásakor, akárcsak a fárasztás során? ? ez utóbbi előnytelen tulajdonságnak számít, amit érdemes orvosolnunk.

 

Kép-2

 

Valójában sokféle ólomrendszert használhatunk, de nem mindegyik vethető be minden helyzetben. A fix összeállítások teszik lehetővé a leggyorsabb akadást, ám nagy hátrányuk, hogy kiakadhat a ponty szájából a horog, amikor a hal fejrázással akar megszabadulni tőle.

 

Kép-3

 

 

 

Pataki Gergely:

Irány: a Jurassic Park!

 

Kép-1

 

Dél-Pest környékén szinte egymást érik a végelláthatatlan messzeségig húzódó kavicsbányák. Ezek többsége már nem üzemel. De a termelés során keletkezett kristálytiszta vizű tavak hívogatják a lehetőségeket kereső pontyhorgászokat. Ezen kavicsbányatavak közül kiemelkedik a Budapesttől 25 km-re található, Bugyi község határában fekvő, szinte egyedülálló adottságokkal rendelkező Jurassic Park horgásztó.

 

Kép-2

 

A nagy bányatavakon legtöbb esetben csak alapos feltérképezéssel, radarozással deríthetőek fel a jónak vélt helyek, illetve a legtöbb ilyen típusú vízen csak a szerelékek behordásával lehetünk igazán eredményesek. Azonban a tapasztalatok alapján bátran kijelenthető, hogy a kisebb bányavizeken igenis van létjogosultsága a dobálós horgászatnak és a partról való etetésnek, amely bárki számára könnyedén kivitelezhető? Legalábbis a Jurassic Parkban mindenképpen!

 

Kép-3

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére