Ízelítő a Pontyvilág júliusi lapszámából

Sági Tamás:

9 nap 8 éjszaka Fehérvárcsurgón – parti napló

 

kép-1

 

Az idei év rendkívül szeszélyes tavasza komoly fejtörést okozott az első hosszabb, egyhetes túránk időpontjának megválasztásában. Társammal, Péterrel végül a május 5-ei időpontra tűztük ki fehérvárcsurgói horgászatunk kezdetét. Mivel a 3-5 méter általános mélységű és majd 200 hektár nagyságú tározó halállománya viszonylag szerény, így alapos felkészülés és lehetőleg minél több idő, valamint némi szerencse is kell az eredményességhez. A túra eseményeit a vízparton vezetett naplóm segítségével szeretném most közzétenni.

 

Kép-2

 

Szombat (május 5.) ? Érkezés, kezdés

Mire kora délután megérkezek, Péter már elfoglalja a kíméleti terület melletti szélső állást, jómagam pedig a következőben pakolok le. A köztünk lévő 20-30 méter kellemesen elegendő ahhoz, hogy ne legyünk egymás nyakán a hét folyamán. Jöhet a rakodás és sátorállítás, amiben társam is segít. Közben persze azért ? jó szokásomhoz híven ? a vizet kémlelem, hátha valami árulkodó jelet látok, ami segít majd a bójázásban?

 

Kép-3

 

 

 

Misel Zadravec:

Két hét a Balatonon

 

Kép-1

 

A Rainbow-tavacska után türelmetlenül vártam, hogy végre egy igazi, nagy és végtelen horgászvízre mehessek. Természetesen a Balatonra gondoltam, s mivel Tomi barátom még nem horgászott ott, a kéthetes túrára ő is elkísért.

 

Kép-2

 

Április 24-én délután érkeztünk meg a tó északi partjára. Már akkor meg mutatta igazi arcát a Magyar Tenger, mert olyan viharos szelünk volt, hogy a viharjelzés mellett csak a bójánkat tudtuk letenni, a parttól 90 méterre, amelyet kisebb szélben még biztosan meg tudtunk dobni?

 

Kép-3

 

 

 

Folytyik Zoltán:

Hogyan tovább?

 

Kép-1

 

Megérkeztünk a vízpartra, kipakoltuk megannyi felszerelésünket, ideiglenes szálláshelyünk is felépült. Eddig a pontig megtervezhettünk mindent előre, a legfontosabb és leglényegesebb rész azonban még hátra van. Ez nem más, mint a sikerhez vezető út nélkülözhetetlen momentuma: a helykeresés.

 

Kép-2

 

Úgy gondolom, hogy a megfelelő helyen való csalifelkínálás az egyik, ha nem a legfontosabb feladat, hogy pontyot fogjunk. Szerintem azok az idők már elmúltak, amikor kimentünk a vízpartra, bevetettük horgainkat és hátradőlve vártuk a csodát.

Tehát hogyan tovább? Sajnos kevesen tehetik meg, hogy a frontokat és az időjárási előrejelzést figyelembe vegyék a horgászat előtt. Valószínűleg nehezen értené meg a főnökünk, hogy jön a hidegfront, mennem kell horgászni? Éppen ezért próbáljunk igazodni, és kihozni a legtöbbet a betervezett horgászatra szánt időnkből.

 

Kép-3

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .