Beindult az idei tiszavirágzás

viragzas

viragzas

A társhatóságokkal együttműködve a szokásosnál sűrűbb járőrszolgálattal őrködnek a kérészek biztonsága felett a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a tiszavirágzás idején. Búsi László kapitányságvezető tájékoztatása szerint június közepén nemcsak az illetékességi területükhöz tartozó Tisza- és mellékfolyói szakaszokon, hanem az együttműködési megállapodások alapján ellenőrzött mesterséges vizeken, így a Tisza-tavon is fokozottan figyelnek majd a kérészek nászrepülésének zavartalanságára.

A rajzás előtt a vízirendőrök ezekben a napokban adatgyűjtést végeznek a Tisza mentén dolgozó komposok, kikötősök és hajósok körében, hogy minél pontosabb információkkal rendelkezzenek a tiszavirágzás várható időpontjáról. Az érintett vidéken dolgozó természetvédelmi egyesületek és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei is segítik a kapitányság munkáját.

eszakbanat

A tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobbra megnövő kérészfaj, mintegy 8?12 centiméter hosszú. Napjainkban más csak a Tiszában és mellékfolyóiban él. Igen érzékeny a környezeti hatásokra. Védett rovar, természetvédelmi értéke 2000 Ft

Három évi lárvaélet után, június elején, késő délutáni napsütötte órákban előbújik a folyómeder talajából, a víz felszínére emelkedik, leveti lárvabőrét. Káprázatos násztáncot járva a hímek megkeresik párjukat. A párzás után a hím rövidesen elpusztul. A nőstény vízbe rakja petéit, majd párja sorsára jut. A víz felszínét elhalt tiszavirág tetemek lepik el, lassan továbbsodródva a folyóval. Néhány óra alatt játszódik le mint az átalakulás, a fajfenntartás, a halál és a továbbélés drámai gyorsaságú megnyilvánulása. A megtermékenyített peték lesüllyednek a folyó fenekére, ahol a kikelő lárvák befúrják magukat a meder falába, tíz-százezres egyedszámú telepeken?. aztán kezdődik minden elölről.

vegzet
?Temető a Tisza, mikor kivirágzik,
Millió kis lepke habja között játszik.
Egy sem él sokáig, míg számolok százig,
Temető a Tisza, mikor kivirágzik.?
(Magyar népdal)

A tiszavirág élő és elhullott példányainak gyűjtése egyaránt tilos. A hatályos jogszabályok értelmében természetvédelmi szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja. Lopás bűncselekményt valósít meg, akinél a befogott példányok összértéke meghaladja az 50 ezer forintot. Ha a tettes valamilyen eszközzel felszerelkezve a rovarok telepét ássa fel, vagy jelentős mennyiségű kérészt gyűjt, természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt is felelősségre vonható.

  • Forrás: MTI

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .