0
Your Cart

Tisza tavi ivadékhelyzet

2012. május 25-én adatokat gyűjtöttünk a tározó korán ívó halainak szaporulatáról.  A 6 milliméteres szembőségű ivadékhálóval folytatott mintavétel alapján megállapítható, hogy ragadozóhalaink ívása jól sikerült, a parti sáv hínárnövényzete sok ivadékot rejtett. A mintában nagy számban voltak jelen süllő- és balinivadékok, valamint idei csukák.

A süllőivadékok hossza 20 és 37 mm között változott. Az átlag 28,5 mm, ami valamivel több, mint amit tavaly ebben az időszakban mértünk (25,6 mm). Az is biztató, hogy a tavaly ilyenkor fogott 19 példánnyal szemben most kereken 50 db süllőivadék került elő.

A balin a süllőhöz hasonlóan jól szerepelt. A tavalyi év azonos időszakához képest ez esetben is jóval több egyed került a hálónkba (2011: 4db, 2012: 58 db). Az idei balinok átlagos standard testhossza 19 mm.

A csukaivadék átlagos testhossza jelenleg 65 mm, ami kissé elmarad a 2011. évi átlagtól (68,3 mm). Erre az lehet a magyarázat, hogy tavaly erre a területre korábbi ívatásból származó előnevelt csukaivadékot is telepíttettünk, ami emelt az átlagon, az idén viszont minden előnevelt csuka a Kis-Tiszába került.

csuka

Fehérhalaink idei ivadékairól majd csak a következő mintavétel alapján tudunk véleményt mondani, de a bodorka, a küsz és a karikakeszeg tavalyi ivadékai nyüzsögtek a hálóban. Ez továbbra is jó alapot biztosít ragadozóhalaink különböző generációinak a növekedéséhez.

Az ivadékok biztonságos fejlődését a Kiskörei Szakaszmérnökség vízgazdálkodási stratégiája is segíti. Májusban már két alkalommal emeltek a nyári vízszinten, mely így jelenleg a Kisköre-felső vízmércén 735+5 cm tartományban mozog.

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére