0
Your Cart

Nem volt egyszerű szezon

Az idei február nem volt túl kegyes a Tiszai horgászokhoz. Legalábbis az élő Tiszán biztosan nem. Amikor viszonylag kedvezők voltak a körülmények, akkor sem volt mindig könnyű halat fogni. Aztán megjött az igazi tél, és az amúgy is vízszegény, lassú folyónkra komoly jégpáncélt növesztettek a mínuszok. Sokan reméltük, hogy február utolsó napjaiban még lesz lehetőség horgászni, de az időjárás máshogy döntött.

1202 2
A havas, szétfagyott csónak a reggelek rendjéhaz tartozott

 

Normál években simán elég lett volna a február végi meleghullám, hogy a folyó jege engedjen, és utat nyisson a csónakoknak. De az utóbbi ősz és tél nagyon kevés csapadékot hozott, ezért a vízhozam extrém alacsony maradt, és a folyó sebessége ritkán tapasztalhatóan lelassult. Ezért aztán nagyon könnyen befagyott, és a ordas hidegben könnyedén hízott a jég 15-20 cm vastagra, alulról csak nagyon gyenge folyás koptatta. A kedvezőtlen folyamatok a kiolvadásnál is tapasztalhatók voltak. Ha normális sebességgel folyt volna a Tisza, elvitte volna a jeget, mint a korábbi esztendőkben, de most úgy olvadt ki, mintha egy tó lenne. Nincs is igazi zajlás, jégtáblák kocogásával, inkább csak elfogy a tetejéről a páncél – ugyanúgy, mint a holtágakban.

1202 3
Az ABU Rocksweeper Nano igazi prémium kategória

Szerencsére a jég előtti utolsó napokban sikerül magam szabaddá tenni, és pár napot horgásztam. Már kezemben voltak az új Berkley Ripple shad gumihalak, és egy fantasztikus ABU bot-orsó párost is teszteltem. Kezdjük az utóbbiakkal. Az orsó a 2012-es szezon egyik újdonsága, az ABU ORRA SX. Ez egy felső középkategóriára belőtt család. A topnak számító Neos formavilágát örökölte, de nanotechnológia nélkül – s persze sokkal barátibb áron. 9+1 csapágy gondoskodik a szép futásról, a fém ház pedig a tartósságért felel. Ezüst-fekete színe a svéd hűvösséget, s némi eleganciát sugall. Na ezek érdekelnek engem a legkevésbé. Sokkal fontosabb számomra, hogy szépen fut, könnyű a felkapókar kezelése, és a 20-as modell önsúlya 258 gramm. Az áttétele egy kicsit gyorsabb az szokásosnál, 5,8:1-hez, ezzel egy hajtókar-tekerésre 76 centi zsinórt húz vissza. A fékje kiváló, teljesen beszorítva 5,5 kg-t is megemelhetünk vele. (A Pón 30 kg-os zsinórokkal a legnagyobb harcsákra 2 db 1,5 literes ásványvizes palackkal lőttük be a fékeket, azaz 3 kg-ra. Tehát egy ilyen kis orsónak az 5,5 kg-os lehetőség messze a valósan használt határ fölött van!)

1202 4
A nyél zárása ABU logós dugasszal történik
1202 5
Az ABU Orra SX a Neos külalakját örökölte, persze a részletek mások
1202 6
Az első valamirevaló hal az új felszereléssel

A bot már koránt sem középkategória. Az ABU Rocksweeper Nano sorozat egyetlen valódi egyrészes modelljét választottam egy 183 centis, 5-25 gramm gyári dobósúllyal kiadott pálcát. Ha drámaian szeretném megfogalmazni, azt mondanám, hogy ilyen jó bot ebben a kategóriában még nem volt a kezemben. Az önsúlya 121 gramm, és ehhez olyan feszesség és olyan hihetetlen rugalmasság tartozik, mely abszolút a világ legjobb botjai közé emeli. A nyél hossza, az orsótartó elhelyezése, a gyűrűzés, a felhasznált anyagok mind-mind az átgondoltságot, és a kompromisszum nélküli minőséget mutatják. A gyűrűk a piacon található egyik legjobb sorozatból valók: Fuji Titanium SIC. A blank kialakítása során olyan aprólékossággal erősítették, tömörítették az IM9-es alapanyagot, hogy mindezt a nano részecskék szintjén rendezték a terveknek megfelelő konstellációba. Nyilván a technológia nem olcsó, ahogy a végeredmény sem az. A külalakja, a visszafogott, de rendkívül igényes designja, azonnal mutatja a top kategóriát.

1202 7
Az ABU Orra jól debütált a színes Whiplash zsinórral

Az orsó jól áll a boton, hozzá való súlyban és méretben is. Nem kell mondanom milyen érzés egy ilyen összeállítással dobálni…

Az orsóra 0,10-es Whiplash Blaze Orange fonottat tekertem, és a szenzációs Berkley Trilene 100% Fluorocarbon nevű zsinórjából kötöttem elé másfél métert.

1202 8
A spiccgyűrűt néhány dobásonként takarítani kellett, durva mínuszok voltak

Persze a felszerelés önmagában még nem fog halat, de ha megfelelő plasztik csalikat választunk, egy nagy lépést biztosan tettünk a sikeresség felé. Mostanában az igencsak tiszta vizekre kétféle csalit preferálok. Vagy az átlátszós testű flittereseket, vagy a sötét modelleket. Mindkettőből találunk a Berkley Ripple Shadok között. Talán nem először írom le, de talán nincs is olyan messze egymástól a 8-9 méteres mélységben a kétféle színösszeállítás. Mindkettőre jellemző, hogy nem lóg ki túlságosan a környezetből egyik sem. Az átlátszós modellek csak csillognak valamennyire a flitterek miatt, a sötét műcsalik pedig, szinte csak, mint egy árnyék mozdulnak az aljzaton. Valóban közös bennük, hogy nem lógnak ki durván a környezetből, nem lesznek túl élénkek. Gondoljunk csak arra, hogy a süllő vajon mit lát egy valódi sneciből, vagy apró karikakeszegből az említett 8-9, vagy időnként 10-12 méter mély vízben? Egyrészről a potenciális táplálék biztosan nem fog vad táncba előtte, hogy mutassa magát, és biztosan nem öltözik élénk színekbe. Gyakorlatilag (főleg átlagos tisztaságú vízen) szinte csak egy árnyat láthat a süllő, egy-egy bemozdulást, esetleg a pikkelyek egy-egy pillanatra becsillanhatnak, ha épp úgy fordul a táplálék. Valami hasonlót nyújtanak az említett plasztikok is. Igen is van olyan, hogy már „túl sok” a süllőnek egy műcsali, és nem hajlandó rámozdulni. Ezt nem kevés horgásztársunk bizonyíthatja, akik látott süllőket próbáltak becserkészni akár a Tisza-tavon, akár a Velencei-tavon. Mindkettőre van személyes példám. Szinte bármit húzott el az ember az orruk előtt, passzívak maradtak. Pedig pontosan láttuk, hogy az orruk előtt kalimpálunk a műcsalikkal. Főleg a gyengébb kapások időszakában nagy előny, ha törekszünk a természetes viszonyokhoz hasonlót produkálni horgászat közben.

1202 9
A Berkley Ripple Minnow igazi vertikális és Drop Shot csali

Az utóbbi szezonokban általában sikerül azonosítani a süllők tartózkodási helyét, így nem motorozok sokat feleslegesen, nem próbálok jobb helyet találni, inkább az időszakot igyekszem belőni, amikor hajlandó enni, és a megfelelő műcsalit hozzárendelni. Ez időnként sok cserélgetést igényel, és ráadásul minden napszakban változik, mi a jó. Szerencsére nem arról van szó, hogy egy bizonyos mérettel és színnel lehetünk eredményesek, sokkal inkább egy tulajdonságcsoportot kell belőni. Ha azt mondom, hogy jó lehet a sötét színű flitteres, akkor az lehet épp mélybordó, lila, vagy sötétbarna, akár koromfekete is.

1202 10
A Ripple Shadok közül az Ocean Blue szín az egyik legfogósabb

Szintén nagyon fontos a csali felkínálásának a módja. Sajnos itt is elég gyorsan tudnak változni a dolgok. Előfordul, hogy a vertikális módszerek működnek. Azonban ha gyorsulni kezd a víz, általában már felesleges ezzel a módszerrel próbálkozni, mert túl gyorsan haladunk a sodrással, kevés időt tölt egy helyen a műcsali, ritkán fogunk kapást kapni. De előfordul az ellenkezője is, hogy csak simán kidobva és behúzva eszi meg a műcsalit. Amikor megfelelően kis fejjel sokáig tudjuk szinte egy helyben lebegtetni a gumihalat. A legjobb módszerek azért általában, ha nem változnak a körülmények, napokig, akár hetekig ugyanazok lesznek. Ha a lassú vízen a minimál fej jön be, és a lassú visszahúzás, akkor az általában a víz begyorsulásáig működni fog! Akkor kell résen lennünk, amikor épp változnak a körülmények. A süllők nagyon gyorsan reagálják le a történéseket. Egy pezsdülésben ki tudnak ürülni a korábbi jó helyek, hogy egy egészen más karakterű pályán bukkanjunk a halakra. A változások lekövetése állítja mindig nagyobb feladat elé a horgászt.

1202 11
Szinte átlátszó Ripple Shadok

Az elmúlt szezon összességére elmondható, hogy leginkább a reggeli és a késő esti órákra korlátozódtak az jobb eredménnyel kecsegtető időszakok. Ez sokkal fontosabb volt annál, hogy milyen csalit húzunk. A Tisza-tó régióban a lefagyás után az ártéri részeken tán még soha nem látott mennyiségű süllőt zsákmányoltak a horgászok – lékről (!). Ez arról tanúskodik, hogy a vízeresztés után – leginkább a poroszlói Kis-Tisza derzsi csatlakozásának eliszapolódása miatt – a süllők nagy része benn maradt az ártéren és nem húzódott vissza az elő Tiszába. Ezért voltak ilyen gyengék általánosságban a fogások ezen a részen.

1202 12
Egy szebb süllő az utolsó jégmentes napok egyikén
1202 13
Ripple Shad tiszta vízre, Sparkle Pearl színben
1202 14
Sötét szín, flitterekkel, na, ez az!

Azok számára akik az elő folyón szeretik a jighorgászatot űzni, nagyon fontos lesz az elkövetkező időszak Tisza-tavi rehabilitációs folyamata, melynek során rengeteg kotrásra kerül sor, s újjáélesztik az egész vízrendszer áramlási struktúráját. A kikotrott mély csatornák majd lehetővé teszik a halak sokkal szabadabb mozgását, és télen újra több süllő tartózkodhat majd az élő folyóban.

1202 15
Kaphatók különféle színű, hatos kiszerelések is a Ripple Shadból
1202 16
Ez már egy darabosabb egyed

Már most megjósolom, ha az öblítőcsatornákat kikotorják, lesz néhány olyan évünk, amikor a téli szezonban ismét több igen testes süllő fog majd elesni. Azok, melyek az utóbbi években kinn az ártér jobbára elérhetetlen részein növekedtek többé-kevésbé háborítatlanul. Ekkor kell majd nekünk, horgászoknak önmérsékletet tanúsítani!

1202 17
Téli alkony a tiszafüredi híd felett

De most nyakunkon a tavasz. Márciusban én szívesen spiccbotozok, vagy a vége felé a gyorsan melegedő kisvizeken, el lehet kezdeni keresni könnyű úszós készséggel a pontyokat. Legközelebb áprilisban lehet pergetni csukára. Arra azért lesz egy-két tippem!

Szarvas Zoltán

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére