Gondolatok a pop-up bojlikról

Remélem senki nem menekült visítva ezen írásom címétől, ami nem volna meglepő azok után,hogy mennyit foglalkozott e témával a horgászmédia az elmúlt években, nos ez egy igazán lerágott csont. De mégis hátha más szemszögből megvizsgálva érdekes lehet. El kell mondanom e csalik mindig nálam vannak és  szükség  esetén használom őket, de erre még visszatérek. Egy azonban biztos: a baráti köröm és az én tapasztalataim szinte azonosak abban miszerint tisztán e csalikkal csak elenyésző számú halat fogtunk. Számunkra csak süllyedő csalikkal kombinálva (hóembervariációk,pop-up és süllyedő csalikból összefarigcsált úgynevezett ?makkocskák?) jöttek  igazán be vagy pedig  pva hálóba töltött finomságokon történő lebegtetés volt még jó. Utóbbinál egyértelmű, hogy a vonzerőt a pva tartalma generálta.

Most pedig elmesélem bemutatom mikor miért és hogyan használom a pop-up bojlikat. Amikor oldódó bojlival horgászom előfordul néha, hogy a lefordulások száma jelentősen nő  a  statisztikákhoz képest. Ez egyébként a túlhorgászottsággal egyenes arányosságban van, kiváltó oka legtöbbször a halak félelme a túletetettség és ezek kombinációja. Lényegét tekintve gyengén, óvatosan szívják fel a csalit aminek következtében a horgunk sokszor nem jut be oly mélységig a ponty szájába, hogy biztos legyen az akadás. Az ilyen esetekben kis kikönnyítéssel (balanszírozással)teszem ugróképesebbé felcsalizott horgom. Jól szokott működni ha egy 14mm-es pop-upból és egy 20mm-es oldódóból egyegy kis részt levágok és összefordítom őket. Miért pont e méretekkel teszem ezt? Hát azért met az oldódó bojli másfél-két-három óra alatt lemegy a lebegő átmérőjére és az elfogyásával arányosan egyre könnyebben  felszívhatóvá válik miközben egyre jobban csalogató  felhőbe burkolózik?

Ha közelebbi helyen vagy behúzva horgászok szívesen használok pva hálót rajta kritikusan kiegyensúlyozott pop-up szerelékkel.Fluor pop-uppokat nemigazán használok mert egyrészt sokan próbálják, sok halat megszúrtak vele és hasonló színű bojlival nem etetnek tehát a kiváncsi halak csalija,azok pedig ritkán kapitálisak,egyesületi vizeken pedig általában halottak ?sajnos.Egyedül amúrozni  szoktam néha ananász fluo pop-uppal savanyított kukoricás etetésen,szinte egyforma a színük és néha ilyenkor meglep egy-két szebb potyesz.

írta: Boros István

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .