Gondolatok a pop-up bojlikról

ugyanez harmo perc mulva

Remélem senki nem menekült visítva ezen írásom címétől, ami nem volna meglepő azok után,hogy mennyit foglalkozott e témával a horgászmédia az elmúlt években, nos ez egy igazán lerágott csont. De mégis hátha más szemszögből megvizsgálva érdekes lehet. El kell mondanom e csalik mindig nálam vannak és  szükség  esetén használom őket, de erre még visszatérek. Egy azonban biztos: a baráti köröm és az én tapasztalataim szinte azonosak abban miszerint tisztán e csalikkal csak elenyésző számú halat fogtunk. Számunkra csak süllyedő csalikkal kombinálva (hóembervariációk,pop-up és süllyedő csalikból összefarigcsált úgynevezett ?makkocskák?) jöttek  igazán be vagy pedig  pva hálóba töltött finomságokon történő lebegtetés volt még jó. Utóbbinál egyértelmű, hogy a vonzerőt a pva tartalma generálta.

Most pedig elmesélem bemutatom mikor miért és hogyan használom a pop-up bojlikat. Amikor oldódó bojlival horgászom előfordul néha, hogy a lefordulások száma jelentősen nő  a  statisztikákhoz képest. Ez egyébként a túlhorgászottsággal egyenes arányosságban van, kiváltó oka legtöbbször a halak félelme a túletetettség és ezek kombinációja. Lényegét tekintve gyengén, óvatosan szívják fel a csalit aminek következtében a horgunk sokszor nem jut be oly mélységig a ponty szájába, hogy biztos legyen az akadás. Az ilyen esetekben kis kikönnyítéssel (balanszírozással)teszem ugróképesebbé felcsalizott horgom. Jól szokott működni ha egy 14mm-es pop-upból és egy 20mm-es oldódóból egyegy kis részt levágok és összefordítom őket. Miért pont e méretekkel teszem ezt? Hát azért met az oldódó bojli másfél-két-három óra alatt lemegy a lebegő átmérőjére és az elfogyásával arányosan egyre könnyebben  felszívhatóvá válik miközben egyre jobban csalogató  felhőbe burkolózik?

ugrasra keszen

masfel szem

Ha közelebbi helyen vagy behúzva horgászok szívesen használok pva hálót rajta kritikusan kiegyensúlyozott pop-up szerelékkel.Fluor pop-uppokat nemigazán használok mert egyrészt sokan próbálják, sok halat megszúrtak vele és hasonló színű bojlival nem etetnek tehát a kiváncsi halak csalija,azok pedig ritkán kapitálisak,egyesületi vizeken pedig általában halottak ?sajnos.Egyedül amúrozni  szoktam néha ananász fluo pop-uppal savanyított kukoricás etetésen,szinte egyforma a színük és néha ilyenkor meglep egy-két szebb potyesz.

írta: Boros István

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .