Őn-ismeret

A Sebile Spin Shad tipikus balincsali

A balinok a legtöbbször a téli süllőzés mellékhalai, de vannak időszakok, amikor kifejezetten rájuk horgászom. Különösen, ha előkerülnek az öreg példányok. Ráadásul most a Sebile csalik miatt kifejezetten kerestem a lehetőséget, hogy kipróbáljam a balinos változatokat. „Szerencsére” a süllő elég rapszodikusan evett ahhoz, hogy könnyedén ott tudjam hagyni őket, és az őnök keresésébe fogjak.

 

Ahogy korábbi posztomban is említettem, a legjobb süllős időszakok a reggeli és az esti fényváltásra koncentrálódtak, így nap közben hosszú órákat szántam a balinokra. Ebben nagy segítségemre volt a halradar. Előfordul, hogy a fenékhez simuló halak elrejtőznek a radarhullámok elől, mert bizonyos szituációkban ezek még a legjobb radarokon sem azonosíthatók egyértelműen. Kész szerencse, hogy a balinok szinte egész télen leginkább vízközt találhatók meg, de mindenképp legalább annyival a fenék felett, hogy a Lowrance HDS-nek ez ne okozhasson gondot. Magyarán a balint nagyon jól megtalálom radarral.

 

Még radart messziről sem láttam, amikor már „tudtam”, hogy a balinokat télen a vermelő snecirajok közelében kell keresni. Nem kell etológus professzornak lenni ahhoz, hogy belássuk, egy hideg időben is aktívan táplálkozó ragadózó nem lesz túl messze a zsákmányától. Mivel a keszegrajok nagyjából egy helyben állnak, így a balinoknak kell megjelenniük azok közelében. Ez így is történik. Ezek a ragadozók időnként sokkal okosabbak, mint azt képzelnénk. Igen szervezettek, és ösztönös taktikai elemeket is megfigyelhetünk náluk.

Egy igazi kapitális Tiszai balin
Egy igazi kapitális Tiszai balin

 

Rögzítettem egy igen beszédes radarképet az egyik nagyon eredményes balinos pályán. Ezt, mint egy oldalnézetet, kell elképzelni. Balra egy keresztgát magas íve látható, a folyó balról folyik jobbra. A gát „árnyékában” a kialakult lassú vízen „A”-val jelölve található egy hatalmas küszraj. Ezek az apróságok csak túl akarnak lenni a télen, összetömörülnek, kerülik az erős sodrást, és viszonylagos passzivitásban telnek a napjaik. Ezeket a helyeket keresik fel a balinok, melyek szintén nagyon jól azonosíthatók a radarképen a táplálékhalak felett. Szinte egy védőzónát alkotnak, elkülönülve a kishalaktól. (A Magyar Horgász 2012. februári számában részletesen is elemzem ezt a képet, akit érdekel, elolvashatja ott is.)

 

Lowrance HDS 8-al készült felvétel
Lowrance HDS 8-al készült felvétel

 

A mai Tiszán ha megvan egy ilyen remek pálya, a legfontosabb, hogy ne verjük szét. Itt viszonylag nagy mélységek vannak, de azért nagy gázzal ne motorozgassuk a halak felett, és ne akarjunk 20 balint levenni róla egy délelőtt, még ha vissza is eresztjük valamennyit. És hát – sajnos vagy nem -, a legjobban akkor járunk, ha nem beszélünk róla senkinek. Ez van, aki ezt még nem tanulta meg, majd megfogja. Ha csónak közelített, inkább otthagytam a pályát. Ha halat fogtam, próbáltam úgy kivenni, hogy ne legyen túl látványos. Nem irigységből, inkább a halak, és saját szórakozásom védelmében. Mostanában igyekszem a hétvégi zsúfoltabb napokat elkerülni, és inkább hét közben horgászni. Eleve kevesebb a horgász. Volt olyan napom (amelyiken ezek a felvételek készültek), hogy nem túlzok nagyot, ha azt mondom, emberrel nem találkoztam. Ez amiatt is van, hogy már a népszerű helyeket is kerülöm. Van hal sok helyen, csak meg kell találni.

 

A használt fluorocarbon zsinór, és a Sebile Spin Shad műcsalik
A használt fluorocarbon zsinór, és a Sebile Spin Shad műcsalik

 

Amit még fontos megjegyezni, hogy a nagy balinok, egészen más helyen vannak télen, mint a kisebbek. És most a kisebbek alatt nagyképűen a 1-2 kg-os méretűeket értem. A nagynak a 3-6 kg osztályt nevezem. A kisebbek igen nagy csapatokba verődnek, s ha mi horgászok nem vernénk szét őket szinte minden nap, így is maradnának egész télen. Ezek a nagy őn csapatok tipikusan a sekélyebb, lassabb vizeket kedvelik. Ezzel szemben a nagyobb méretű balinok kisebb grupettókban telelnek (eleve kevesebb van belőlük), nem ragaszkodnak a sekély vizekhez, és látványosan tudatosabban viselkednek, mint a „szeleburdi” növendékek. Ahogy őrizni, vigyázni tudnak egy-egy apró keszegekből álló vermelőt, az tanári.

 

Mitchelle Mag Pri Light orsó és az ABU Fantasista Oren'Ji bot
Mitchelle Mag Pri Light orsó és az ABU Fantasista Oren’Ji bot

 

A radarképen is látható szituációt napokon keresztül követtem, nagyjából mindig ugyanazt láttam. A balinok a keszegek központi raját nem verik szét, szinte őrzik az éléskamrát. A keszegrajból úgyis leszakadoznak kis csapatok – ez is látszik a képen -, s ezekből zsákmányolnak a ragadozók. „Tudják”, hogy nem szabad a keszegrajt szétkergetni, sokkal jobban járnak, ha kordában tartják azt. És napokon keresztül láttam, hogy pontosan ez történik! Egyértelmű, hogy valahogy kommunikálnak, vagy összedolgoznak, mert elég lenne 1-2 balin, hogy szétkergesse a sneciket, ez mégsem történik meg.

 

Az öreg balin még télen is jó erőben van
Az öreg balin még télen is jó erőben van

 

Ha ott vannak a balinok, és a víz is tiszta, nincs nehéz dolgunk. A vízmélység (5-10 m) miatt a nehezebb műcsalikat kell elővenni. Horgásztam sokat a Sebile Spin Shad csalijával, ami az utóbbi évek balinos műcsali sodorvonalában halad. Egy nehéz ólom testből áll, és egy kis támolygó kanál billeg mögötte. A nehezebb példányaival hatalmasakat lehet dobni, jól süllyed, és stabilan mozogva jön vissza. Tényleg remek csali. Többféle színvariációban kapható. Az igen tiszta vizekre a természeteshez közeli színeket javaslom, míg késő este, vagy kissé opálosabb vízen az élénk színű variációk lehetnek eredményesebbek. Egyébként vékony fonott zsinórokkal horgászom, s mindig teszek fel fluorocarbon előkét! Utóbbiból az egyik legjobb a Berkley Trilene 100% Fluorocarbon nevű zsinórja. A főzsinórom egy 0,10 mm-es SpiderWire UltraCast volt, amit az utóbbi évek legkiválóbb Mitchell orsójára tekertem fel, a Mag Pro Light-ra. Ha már marketingelem a felszerelést, a bot egy ABU Fantasista Oren’Ji 15-35 grammos változatban.

 

Felszínen a hatalmas őn
Felszínen a hatalmas őn

 

Persze szívesen dobom a különféle pilkereket, nehéz balinólmokat is. Ezekből a mély vizekre a 40 grammos sem túlzás, főleg a folyik is a víz. Ez utóbbiak hátránya, hogy beérkezve elég nagyot csobbannak, s a balinok előbb-utóbb összekötik ezeket a csobbanásokat a veszély érzésével, és hamar szétugrasztható a raj. Ezt mindenképp el kell kerülni.

 

Egy megtermett téli példány az élő Tiszáról
Egy megtermett téli példány az élő Tiszáról
Logikus, hogy egy ekkora száj már nem csak az apró snecit akarja
Logikus, hogy egy ekkora száj már nem csak az apró snecit akarja

 

A nagyobb balinok életmódja már nem kizárólag a snecikhez kötött. A méretbeli növekedésük egyik előnye, hogy már simán elkaphatnak nagyobb keszegféléket is. Ezért is van az, hogy a melegebb hónapokban, amikor a 1-2 kg-os őnök a felszínen randalíroznak, és igen jól foghatók, szinte soha nem találkozunk ezeken a helyeken a nagy öregekkel. Vagy már a két arasznyi vezérküszöket üldözik két méter mélyen, és nem mutatják magukat látványosan, vagy egyéb keszegféléket céloznak esetleg még mélyebb vizekben. Télen is viszonylag jól elkülönülnek  az átlagos balinoktól. Ennek is a táplálkozásbeli különbség lehet az oka.

 

Természetesen visszaengedtem a balinokat!
Természetesen visszaengedtem a balinokat!

 

Az idei legnagyobb balinom néhány gramm híján elérte az 5 kg-ot. Ez már igencsak szép példány, de vannak még nagyobbak is…Rászánok még pár napot az idén, úgyhogy elképzelhető az idényrekord megdöntése!

 

írta: Szarvas Zoltán

2 thoughts on “Őn-ismeret

  1. Már akinek van 700000ft radarja!!! Akinek meg nincs annak a sokéves tapasztalat jobb mint a radar!!!!
    Aki éveken át jár a Tiszára (Tiszatóra), az úgy ismeri a halak tartózkodási helyét, és a vizet mintha radarról nézné!!!!! De tudom mindent el kel adni!!!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .