Ízelítő a Pontyvilág februári lapszámából

Kevin Nash:

Egy csipetnyi só

Kép-1

Úgy vélem, a pontyhorgászatban jelenleg az egyik legrosszabbul őrzött titok a kősó, illetve annak vonzó hatása. Azért használom a ?legrosszabbul? kifejezést, mert könnyű rátalálni a témára az angol és az európai fórumokban, de furcsa módon azoknak, akik használják, valószínűleg ez az egyik legféltettebb kincsük.

Kép-2

Páran a legjobb barátaim közül ? és az Egyesült Királyság legkiválóbb pontyhorgászai közül ? esküsznek a kősóra, de megtartják ezt maguknak, főleg, mert a legnagyobb pontyokat fogják ki a segítségükkel. Régebben használtam én is, de nem olyan módszeresen, hogy rájöjjek, mennyire hatékony, mikor működik, hogyan működik, és hogy vannak-e különösebb tudnivalók az alkalmazásával kapcsolatban.

Kép-3

Danny Fairbrass:
Az intelligens D-rig újjászületése

Kép-1
Megfelelő körülmények között használva a fluorocarbon előke kiváló fegyver lehet. Danny Fairbrass pedig most bemutatja, hogyan emelte vissza saját fegyvertárába ezt a varázslatos anyagot?

Kép-2
A fluorocarbon előkék tíz éve váltak nagyon divatossá, mert ez az anyag ekkor talált utat a hagyományos és a pontyozó horgászok világába is. Eredetileg a tengeri horgászathoz ? a game-fishinghez ? fejlesztették ki jóval vastagabb formában: egy ilyen 100 lb-s monofil damil szinte láthatatlan a tengervízben, ez pedig radikálisan megnövelte a tengeri horgászok fogásainak számát. Gyorsan bekerült a legyezőhorgászatba, mivel ott is a zsinórvég észrevehetőségének csökkenésében rejlik a több kapásra csábítás kulcsa. Végül a fluorocarbon megtalálta útját a pontyozás felé is.

Kép-3

Bordás József:
Bojlikészítés – Minden, ami állati

Kép-1

Az előző két részben egy kicsit kalandoztunk a pontyhorgászat történelmében, kialakulásának folyamatában, átrágtuk a nagypontyok helyzetét, képet próbáltunk formálni arról, hogy valójában miért is volna fontos ezt a fajta horgászmódszert ? mondhatnánk: mentalitást ? magunkénak érezni és fejleszteni. Felléphetünk tehát a következő, ?a csalikészítés? témájának lépcsőjére.

Kép-2

Sorozatunk olyan, mint egy építkezés vagy egy iskola. A globális átlátáshoz mindig az alapoknál kell kezdeni, és mint mindennél, a nagyponty horgászatánál is így van ez.  Az előző részek arra voltak hivatottak, hogy megértessék velünk azt a tényt, hogy bojlit készíteni, hajszálelőkés módszerrel horgászni és ezáltal gyönyörű potykákat fogni, majd visszaengedni, egy teljes szemléletváltást igényel, valamint olyan mentalitást, amely egész életünkön keresztül elkísér. Ha valaki mindezek birtokában van, megérett arra, hogy méltó ellenfélként álljon a nagypontyokkal szemben. Erre, pontosabban ennek alapvető elemére térjünk most rá ? konkrétan: a csali gyártásra.

Kép-3

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .