0
Your Cart

Téli bojlizás

teli-bojlizas2

Decembert írunk, sajnos eljöttek azok a hónapok? amikor egy horgász nem nagyon tud mit kezdeni magával így vagyok ezzel én is, főleg azért is mert a szívemet a pontyhorgászat dobbantja meg igazán és a rablóhalazás leginkább pótcselekvés bár van ennek egy fajtája az nem más, mint a léki horgászat, megvan az a különös atmoszférája és kalandjai, ami miatt nagyon megszerettem. Ha a naptárat vesszük alapul, akkor lassan itt is van az ideje, de nem a léki horgászat az, amiről írni akarok. Hanem a decemberi pontyozás!

A szentannapusztai tógazda megkeresett karácsony előtt néhány nappal, hogy nincs e kedvem kicsit bojlizni. Igazság szerint nem tudtam, hogy ezt valami tréfának szánta-e vagy komolyan gondolta, de csak bizonygatta, hogy mennyek ki, higgyem el nem fogok csalódni. Elfogadtam a meghívást és egyben a kihívást, így a nagy karácsonyi őrület elől elszakadni a városból és szép környezetben eltölteni egy kellemes délután.

teli-bojlizas9
meghorgászott terület

Következő nap eleget is tettem a meghívásnak majd megfogadva Zsolti tanácsait és a meghorgászandó területre csak néhány szem bojlit dobócsöveztem az SBS palettájából, ami ezen a tavon már sokat bizonyított tavasztól őszig, de vajon télen is fog működni? A válasz rövidesen kiderül.

teli-bojlizas6
a nyerő végszerelék

Erre a horgászatra kicsit finomítottam a szereléken, mert szem előtt kell tartani, hogy decembert írunk, őszintén szólva annak is nagyon örülnék, ha egyáltalán kapásig sikerülne eljutni. Botok bevetésre készen állva várják a kapást és egyre jobban izgatottabbá váltam vajon sikerül halat is fogni, vagy ez ebben az időben vágyálom marad? Sokat nem kellett várni apró csippanások után húzós kapásra lettem figyelmes, amit gyors bevágás követett. Rövid fárasztás után, ideiglenesen szórakoztató társaságunkat volt kénytelen élvezni ez a gyönyörű 9 kilós töves gyors fotó és mehet is a dolgára.

teli-bojlizas4
9kg

Azt meg kell jegyeznem, a halakon érződik, hogy tél van, mert a nyári körülmények között hatalmas küzdelem után hajlandóak megadni magukat miután bevetették az összes trükkjüket, hogy megszabadulhassanak a horogtól. És miért is írtam többes számban? Mert az események felgyorsultak és kis idő múltán Zsolti botján jelentkezett kapás!

teli-bojlizas5

Egy mohó bajszos nem tudott ellenállni a téli csemegének. Alig hogy visszakerült a szerelék ismét jelzett a kapásjelző vendéglátómnál most egy rendkívüli színezetű 5kiló körüli tükrös akadt horogvégre.

teli-bojlizas3
gyönyörű színezetű tükrös

Ahogyan haladtunk az éjszaka felé időjósoknak sajnos igaza lett és az idő kellemetlenebbre fordult, hűvös szél és eső formájában éppen ezért úgy döntöttünk vissza megyünk a házhoz inni egy forró lélekmelegítő teát, amire rá is szolgáltunk. Időközben az eső halmazállapota szilárdra váltott és havazni kezdett. Miközben tartunk vissza a horgászhelyünkre a botoktól kb. 150-200 méterre lehettünk a jelzőim hangjára lettünk figyelmesek, itt a következő páciens! Kiadós sprint után megkezdődhetett a fárasztás a jutalmam pedig egy szép sötétebb színezetű tőponty. Viszont fejet kellett hajtanunk az időjárás előtt és befejeztük a horgászatot.

teli-bojlizas1
szezonzáró pontyom

De hogy időben kicsit visszább lépjek november végén is sikerült szép eredményeket elérni egy tíz kiló feletti gyönyörű nyurga ponttyal és barátaim is hasonló szép élményekkel gazdagodtak.

november végi tíz kiló feletti fogásaink:

teli-bojlizas13
12kg nyurga
teli-bojlizas12
13kg töves
teli-bojlizas14
13kg tükrös

Összegezve a kb. 6 órás horgászat során 5 kapásunk volt ebből 4 pontyot sikerült partra terelnünk ez az eredmény a legmerészebb álmaimban se mertem remélni, hogy így decemberben karácsony előtt néhány nappal ilyen eredménnyel zárhatom az idei év utolsó horgászatát.

Írta: Kovács Ottó

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére