0
Your Cart

Ha nem eszik a hal

dezsi_kornel_ha_nem_eszik_a_hal_01

 

Előfordulhat horgászataink során, mikor egyszerűen nem tudunk halat fogni. Tudjuk, hogy van hal a vízben, fogtunk is már az adott módszerrel, csalival, de valamiért mégsem tudunk még a kapásig sem eljutni. Ilyenkor szoktuk mondani, hogy nem eszik a hal. Ha velem tartotok, megpróbálok olyan tippeket-tanácsokat adni, amelyek lecsökkenthetik az olyan horgászatok számát melyek végén elhangzik: nem evett a hal.

 

Október közepén jártunk mikor előre elterveztük, hogy horgászni megyünk. Azonban a horgászat előtti utolsó nap érkezett a hír, hogy a tavon egy horgászverseny az 50-nél több induló összesen 6kg halat fogott. A versenyen békés halakra horgásztak. Ez nagyon rossz előjel. Azonban mégis már eleve jobb helyzetből indultunk, mint azok, akik előző nap horgásztak, mivel mi tudtuk, milyen nehéz lesz halat fogni. Ennek érdekében mindent a legprecízebben kell előkészíteni.

 

dezsi_kornel_ha_nem_eszik_a_hal_02
Etetőanyagomat a Tímár mix családból választottam méghozzá a tigrismogyorós ízesítésűt, hozzá kukoricapogácsát, scopexes folyékony aromát, 1dl csontit és 1 doboz csemegekukoricát kevertem. Úgy gondolom ilyen és ehhez hasonló helyzetekben mindennek a helyén kell lennie, az etetőanyagnak is. Ennek érdekében a kaját átnyomtam egy rostán a tökéletes oldódás érdekében.

 

dezsi_kornel_ha_nem_eszik_a_hal_03
A folyékony aromát a gyártó 3kg etető ízesítésére javasolja azonban én az egészet ráöntöttem a tortura ilyenkor, ha már hidegebb a víz lassabban terjednek, az aromák ezért nem árt, ha kicsit túlaromázzuk keverékünket.

 

 

Ezen felül fontos az élő anyag használata is. A tortu vagy más nevén kukorica pogácsa alkalmazása is ajánlott pontyhorgászat során, az aromát magába szívva hosszasan adja ki azt a víz alatt emellett jó állagot is ad az etetőanyagnak, megakadályozza annak kiszáradását és a nagy halak szeretik fanyar ízét.

 

 

dezsi_kornel_ha_nem_eszik_a_hal_04
Az ilyen horgászatok leglényegesebb pontja az megfelelő etetőanyag és szerelékválasztás. Az etetőanyagom színe bár világos mely kicsit sötétebb lett víz a hozzáadásával, de még így sem olyan sötét, mint a hidegvízi etetőanyag többsége, de itt ezen a tavon nem volt letisztulva a víz, sőt nagyon zavaros volt.

 

A végszerelékem a tőlem már megszokott átalakított gubanc gátló etetőkosaras, rövid előkével. azonban fontos, hogy ilyenkor, ha nincs kapás változtassunk a végszerelékünkön. A horog méretét, az előke vastagságát érdemes csökkenteni, ha nincs jelentkező a csalinkra. Illetve érdemes még az előke hosszúságával is variálni.

 

Az etetőanyag miután elkészült 10 dobást végeztem alapozás gyanánt, majd elkezdtem próbálgatni a csalikat.

 

Kezdetben csonti csokorral próbálkoztam, lebegtetve majd dippelve is sajnos eredmény nélkül, később halas pellet volt a horgon a nyári sikerének köszönhetően, mivel nem volt rá még mozdítás sem bő másfél óráig így az édes íz világ felé orientálódtam. Az első halat körülbelül két óra zsinóráztatás után cimborán szákolhatta.

dezsi_kornel_ha_nem_eszik_a_hal_05
Nem nagy ponty, de ilyen időben minden halnak nagyon örülünk

 

 

A csali dinnyés pellet volt. Ez után vagy 30 perccel én fogtam egy kisebb potyeszt. Scopexes pelletel a kereső bottal.

 

 

dezsi_kornel_ha_nem_eszik_a_hal_06
A csali epres pellet volt aromába áztatva. A következő hal szintén epres pelletre érkezett azonban már az etetésről, és egy kicsit darabosabb is volt előző társánál.

 

 

dezsi_kornel_ha_nem_eszik_a_hal_07
.

Sajnos erre a napra ennyi hal jutott összesen, ami azért szerintem annyira nem rossz eredmény, mert ebben a napban erősen benne volt a betli is. A hőmérséklet nem haladta meg a 10 Celsius fokot egész nap. Úgy gondolom ilyen hideg időben is van esélyünk halfogásra ahol a víz csupán 5-6 Celsius fokos, még akkor is, ha éppen frontok zavarják meg a halak étvágyát. Persze azért csodát nem lehet várni.

 

 

Írta: Dézsi Kornél

 

Fotó: Dézsi Kornél, Bartha Ferenc

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére