2012-évi hivatalos területi engedély árak

Területi engedély árak 2012

A gazdasági válság a horgászszervezetek anyagi lehetőségeire ebben az évben is rányomta a bélyegét. Hajdú-Bihar megyében a 2010. évi 12.200 fős létszámhoz viszonyítva az idén 400-al kevesebben váltották ki a horgászengedélyt és az egyes vizekre szóló területi engedélyek forgalmában is visszaesések tapasztalhatók. Ennek következtében a tavalyi 85 millióval szemben 2011-ben 75 millió forintot tudtak halvásárlásra fordítani a megyei szövetség és tagegyesületei.

Ebből mintegy 1200 mázsa pontyot és keszegfélét valamint 40 ezer darab ragadozó halat telepítettek a fancsikai és a látóképi tavakba, a Keleti-főcsatornába, a Hortobágy-Berettyóba illetve a horgászegyesületek használatában lévő vizekbe.

Sajnos, a korábban meglévő halállomány-pótlási pályázatok lehetősége is megszűnt, így mindenki csakis a saját bevételeire támaszkodhatott a halvásárlások alkalmával. A MOHOSZ novemberi elnökségi ülésére meghívott Vidékfejlesztési Minisztériumi államtitkártól ennek az orvoslását, vagyis a pályázati rendszer visszaállítását is kértük, reméljük nem eredménytelenül.

Ezek a körülmények is, de az infláció, a pénzügyi szabályozók hatásai, a vízfenntartás költségeinek növekedése is szükségessé teszi, hogy a vizek gazdái időnként, vagy évről-évre emeljék a területi engedélyek árait.

A megyei szövetség vizeire érvényes engedélyek közül az éves jegyeket két éven át, a napijegyeket pedig négy éven át forgalmaztuk változatlan árakon, 2012-től viszont sajnos nem kerülhető el az árak emelése.

Ennek mértéke a különböző jegytípusok átlagában 20-25 % körüli. A véleményt nyilvánító horgászok egy része ezt sokallja, mások elfogadhatónak tartják, míg vannak, akik ennél nagyobb mértékű emelést tartanának indokoltnak, több hal telepítésére, jobb körülményekre, többek között gyakoribb szemétgyűjtésre, sűrűbb útkarbantartásra, több halászati őr alkalmazására gondolva.

Az idén a Tisza partján, Gávavencsellőn tartotta meg a Szövetség a megyei ifjúsági horgásztábort, a horgász fiatalok szórakozással egybekötött szakmai képzésének hagyományos és sikeres rendezvényét, a megye halfogó versenycsapata pedig sikeres szerepléssel hosszabb idő után feljutott az Országos Bajnokság I. osztályába.

A téli horgászat kedvelőire tekintettel a területi engedélyek érvényességét január 15-ig meghosszabbítottuk, ugyanakkor nagy óvatosságra hívjuk fel a figyelmet a jégen tartózkodással, a léki horgászattal kapcsolatban.

700 horgászjelölt tett alapismereti vizsgát az idei esztendőben, a vizsgáztatásokat ezután is minden hónap első hétfőjén tartják Debrecenben a Technika Házában, vidéken pedig az egyesületi székhelyeken.

Üdvözlettel:

Dr. Veres Ferenc

 ügyvezető elnök

download

Terület

Jegytípus

Ár (Ft)

1. Fancsikai tavak, felnőtt éves területi engedély

16.000,-

Bodzás-tó, 70 éven felüli éves területi engedély

8.000,-

Halápi-tó ifjúsági éves területi engedély

6.000,-

felnőtt napijegy

2.500,-

ifjúsági és 70 éven felüli napijegy

1.000,-

2. Hortobágy-Berettyó felnőtt éves területi engedély

4.500,-

főcsatorna ifjúsági és 70 éven felüli éves területi eng.

2.500,-

3. Keleti-főcsatorna felnőtt éves területi engedély

18.000,-

Kadarcs-Karácsonyfok 70 éven felüli éves területi engedély

9.000,-

Kösely-hajdúszováti átm. ifjúsági éves területi engedély

7.500,-

Hortobágy-Berettyó felnőtt heti területi engedély

6.000,-

ifjúsági és 70 éven felüli hetijegy

3.000,-

felnőtt napijegy

2.500,-

4. Kösely-hajdúszováti felnőtt éves területi engedély

2.500,-

átmetszés csatorna
5. Látóképi víztározó felnőtt éves területi engedély

20.000,-

70 éven felüli éves területi engedély

10.000,-

ifjúsági éves területi engedély

8.000,-

felnőtt napijegy

2.500,-

ifjúsági és 70 éven felüli napijegy

1.000,-

7 thoughts on “2012-évi hivatalos területi engedély árak

  1. Esetleg,ha változás is történne(halasitás,ellenőrzés terén)akkor még megérthető lenne az emelés,milyen jó dolog takarózni a válsággal,inflációval.Bizonyítani kellene a megtörtént telepitéseket is nem elzavarni mindenkit a környékről és lehet elmélkedni rajta,hogy került a vízbe hal vagy sem.Talán váltanának többen engedélyt,ha nem csak rémhírek és nyílt rablás folyna a vízeken.Nem elég megjelenni a halőrnek és csukott szemmel körbeautókázni,hanem cselekedni kéne.Látóképen nem tudnék napot említeni mikor 3 botos”horgászt”nem láttam volna,persze ez még apróság ahoz képest amikor süllőtilalomba rendre süllőznek a sporthorgászok,nehéz bizonyítani és tettenérni amikor kifogja,de ha éreznék a lebukás veszélyét és félne az engedélybevonástól talán 2szer meggondolná.Jelenleg bármit megcsinálhatnak,mert komolytalan az ellenőrzés.

  2. Igazad van Hunter!A telepitések kamuk,az örzés gyatra!Már nemcsak a Magyar,hanem a Román rabsic is ide jár,olyan híre van Látónak.Nem az áremeléssel van a baj,hanem hogy mit kapunk cserébe.Nem kell szemétszedésre költeni,ha normális örzés van és aki t szemetelésen kap elzavarja.Én is haza tudom vinni a szemetemet.Mondjuk megnézheti Veress úr a kútgyűrűket a szigettel szemben a hortobágyi ágon..Tele van román sörösdobozzal.Egynek sem volt engedélye.Erre fizessünk 20ezret?

  3. Sziasztok!

    Az előző véleményekhez csatlakozva, nekem csupán egy kérdésem lenne, ha valaki lát benne logikát, annak örülök, ha hülyeség azt is elfogadom. Bár ha elvégeztem a Közgáz egyetemet, ha sokat nem is, de valamennyit csak értek a dolgokhoz. Kérdésem az lenne, hogy a mélyen tisztelt honatyáinkkal együtt, miért gondolja mindenhol azt a vezetőség, többek között itt is, hogyha egy adott évben forgalom visszaesés tapasztalható, akkor a megnövekedett költségeket(infláció, válság, különadók..stb.)ha a fogyasztóra terhelik, jelenesetben ránk horgászokra, akkor nem csak a bevétele fog nőni, de BIZTOSAN a fogyasztók számában is növekedés fog mutatkozni. Mi ezt úgy tanultuk, hogy ez egy spirált eredményez, ha megszorításra, megszorítással reagálunk, minek lényege, hogy a helyzet nemhogy jobb, de egyenesen a mostaninál is rosszabb lesz. Könnyű példa: ha 100 Ft-os úszót 50-en vesznek az ugye 5000 Ft-os árbevételt eredményez, de ha felemeljük 150 Ft-ra az úszót(árrugalmasságot figyelmen kívül hagyom) és ezt csak 20 an vásárolják, akkor csak 3000 Ft lesz a bevételem. Nyilván a példa bagatell, és nem ennyire egyszerű de azt feltételezni, hogy megszorításokkal nagyobb bevételt lehet elérni fogyasztás visszaesés nélkül, egyszerűen butaság. Talán ha pont fordítva cselekednének, és egy kis marketinggel is felfuttatva a dolgot, hátha több embernek jutna eszébe elővenni a porosodó pecabotokat. Elnézést ha valakinek sértettem, a nézőpontját, ez az szubjektív véleményem, köszönöm, ha elolvasták.

    üdv

  4. Érdekes logika, de nagyon is egyet értek vele amiket az előttem lévők írtak. De van egy nagyon fontos dolog amire nem tért ki senki. Ha az infláció és egyéb dolgokat említve hivatkoznak emelni az árakat, akkor tulajdon képen egy helybe toporgunk és nem fejlődött semmit a horgászok lehetőssége sem a fogás sem a rendvédelemmel szemben, de még a telepítéssel szemben sem.
    Úgy szar az egész ahogy van, horgász szemmel nézve.
    Nem beszélve, a telepítések mennyiségét tekintve. Mert jó, meg hirdetik a telepítést, de mennyi az az annyi, és milyen az a hal. Kinek a joga ezeket ellenőrizni? Nem engednek senkit oda? A horgász be fizeti az engedély árát, és joga van ellenőrzést végezni a telepítésekkor. Ne utólag legyen kihirdetve, hogy ennyi meg ennyi mázsa halat telepítettünk.
    Igen a Látóképi helyzetről beszélek.
    Végül szeretném meg jegyezni, hogy legyen emelés az árakban, de akkor telepítések is legyenek, ne csapjuk be egymást, a mennyiséggel.

  5. Még annyit hozzátennék, hogy az éves infláció mértéke átlagban 3,5-4 % körül mozgott idén —> nálam ez nem indokolja az emelés mértékét. Csak mint hazánkban mindenhol, azt hiszik, hogy mindenki hülye…… és gondolom a maradék 20% pedig a válság :D:D:D

  6. Üdv horgásztársak.
    Csak összehasonlítás végett jelezném hogy most néztem meg a Tisza tavi 2012.évi éves területi engedély árát ami 21000. – forint amit ha szembeállítunk ugye a Látóképi 20000.-forintos éves jeggyel megfontolás tárgyát képezi számomra hogy nem az utóbbihoz fogok ragaszkodni ha lesz annyi pénzem hogy ki tudjam váltani az évest.Sajnos én is sok negatívumot tapasztaltam csak az előttem szólókhoz tudok csatlakozni a vélemény tekintetében.A naplementén kívül semmi pozitív élményem nem volt 2011.ben Látókép vonatkozásában.Törpeharcsa tenyésztő víztározó.Bizonyított horgászversenyen is nem egyszer.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .