Ízelítő a Pontyvilág novemberi lapszámából

Bujáki Géza:

Bányatavi kalandozások (1.rész)

Kép-1

Egy nagy bányatavon pontyozni mindig rendkívül izgalmas, és óriási kihívás is egyben. A tiszta víz, a hatalmas mélységek, a változatos mederalakulatok számomra különlegesen izgalmasak.

Kép-2

Ezen vizek mindegyikének megvan a saját titka, melyik időszakban, a tó melyik részén, milyen mélységekben, milyen csalival, mely szerelékkel lehetünk a legeredményesebbek. A bányatavak mindegyikét ismerni kell, és higgyék el nekem: nagyon nehéz megfejteni a mélységek titkát ? de éppen ez, a kiismerhetetlenségük teszi őket oly csodálatossá?
Az idei évben is jónéhányszor szerencsét próbáltam kedvenc helyeimen Az első túra május közepén indult, éppen a pontyívás előtti időszakban kerekedtünk fel. A körülmények nem voltak a legkedvezőbbek: fehérlő felszín ? a nyárfavirágzás éppen a csúcsponton járt ?, valamint feszített víztükör, és 30 °C feletti kánikula jellemezte napjainkat, magyarán a pontyozók rémálmába csöppentünk?

Andy Chambers:
Bevezetés a digitális önfotózásba  

Rövid kalauz ahhoz, hogyan készítsünk halas képet, ha egyedül horgászunk

Kép-1

Az elmúlt évben sokan mondták, hogy nagyon tetszenek nekik a fényképeim, főleg, mert magamat tudom fotózni. Az általam űzött horgászmódszer ? vagyis hogy hosszú ideig, elhagyatott vizeken horgászom egyedül ? néha szinte lehetetlenné teszi, hogy bárki is lefotózhasson, így meg kellett tanulnom, hogy rendes fényképeket csináljak magamról.

Kép-2

Ismerőseim mondták, hogy egyszer-kétszer próbáltak magukról képet lőni, de nem sikerült és fel is adták. Nem véletlenül: van egy csomó dolog, amit gyakorolni kell, aztán megint még több gyakorolni való, ha jót akarsz alkotni. Én évek óta készítek magamról képeket, ám még mindig van tanulnivalóm. Az igazat megvallva már húsz éve fotózom, de minden nap tanulok valami új apróságot. Ez önmagában is remek hobbi lehet; egy kis extra gondolkodás és tudás a témában, pedig az átlagos képeket is különlegessé tudja változtatni. Mivel a többség semmit nem tud arról, hogyan kell magunkról képet készíteni, ezért az elejétől, lépésről-lépésre bemutatom, hogyan és mivel csinálom én.

Kép-3

Inhof András:
Elektromos kapásjelzők- és kiegészítők

harmadik

 Tévhit, hogy az elektromos kapásjelzők nélkül nem lehet horgászni, de egy többnapos túrán segítenek ellensúlyozni az éberségünk csökkenését. Állandó viták témája a bojlis horgászok és a hagyományos módszert űzők között, de ésszerű használatuk esetén ? úgy gondolom ? nincs miről beszélni.

Kép-2

Miért is van szükség rájuk? Mert felhívják a figyelmünket arra, hogy a csalink iránt érdeklődés van. A horgászrend kimondja, hogy a bevetett készségektől annyira távolodhatunk el, hogy kapás esetén azonnal reagálni tudjunk! De arról nem szól a szentírás, hogy közben például aludni, elbóbiskolni nem szabad a botok mellett. A bojlizás, illetve effektív a pontyhorgászat nem tartozik a pörgős horgászatok közé. Sokszor napokat kell ülnünk egy-egy jobb halért. És ki az az ember, aki 24-48 vagy akár 72 órát is kibír meredt szemekkel a jelzőt bámulva? Na ilyenkor jön jól egy hasznos kis eszköz, ami segít közvetíteni nekünk azt, hogy munkánk és kitartásunk meghozta gyümölcsét.

Kép-3

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .