0
Your Cart

Feederes kalandok a Haltanyán

feederes-kalandok-a-haltanyan-01

Báránd község legintenzívebben horgászott tavára látogattunk ki egy meleg nyári napon. Ismét feederbotos horgászatot terveztem erre a napra. A tó intenzíven telepített, így szinte biztos nem fog unatkozni az ide kilátogató horgász, mint ahogy mi sem unatkoztunk ezen a napon.

A horgászat július közepén volt egy kánikulai napon. A tóhoz reggel érkeztünk meg majd kipakolás után elfoglaltuk helyeinket és előkészültünk a horgászatra. A nagy meleg miatt kicsit tovább tartott az előkészület a szokásosnál mivel ilyenkor fontos, hogy csalijaink ne a napon aszalódjanak, hanem végig árnyékban legyenek. Miután minden a helyére került, elterveztem hova fogok horgászni.

feederes-kalandok-a-haltanyan-02
a horgászhely

A horgászatot a képen látható félsziget sarka elé terveztem az egyik bottal melyet meg is etettem. A másik bottal pedig az etetés mellett pár méterre terveztem horgászni.

Etetőanyag gyanánt a Mix Pompadour készre kevert etetőanyagából hoztam két kilót. A horgászat előtt úgy gondoltam, hogy hozzáadok egy doboz csemegekukoricát azonban letettem erről az elgondolásomról, mert alaposabb szemügyre vételezés során derült ki számomra milyen sok kemény kukoricát is tartalmaz ez az anyag.

feederes-kalandok-a-haltanyan-03
A kaja az átnedvesítés után

A horgászatra két feederbotot vittem magammal, mindkét bot 3,6m hosszú. Az egyik boton 30-as, míg a másikon egy 20-as orsó volt mivel a meghorgászandó távolság körülbelül 40 méter így nem szükséges nagyobb orsó. A zsinór 20-as illetve 22-es méretű, az etetőkosarak 25 grammos átalakított távdobó kosarak voltak. Az előke zsinórok vastagsága 18-as és 20-as hossza 5cm, a horog 10-es és 8-as méretű volt a horgászat folyamán. A horgászat megkezdése előtt a félsziget sarka elé 10 alapozó gombócot juttattam be kiakasztott zsinór klipsz segítségével.

feederes-kalandok-a-haltanyan-05
A horgászatra szánt csalik

Csalik tekintetében a képen látható pelletek, kukoricák és dip-en kívül még csontit és gilisztát is vittem magammal. A horgászatot a már sokszor bizonyított scopex-es aromába áztatott pelletel indítottam.

feederes-kalandok-a-haltanyan-06
Jöhetnek a halak

A horgászat megkezdése után 1 óra hosszáig nem volt még mozdítás sem, így eközben variáltam a csalikat végül a mézes aromába áztatott pellet meghozta első áldozatát.

feederes-kalandok-a-haltanyan-07
az első hal az etetés mellől érkezett

Végre sikerült kapást kicsikarni és halat is fogni egyben. Ez után ismét kisebb szünet következett a halfogásban, de kapások azért már voltak. Megpróbáltam különböző ízesítésű kukoricákkal is halat fogni ez azonban nem sikerült.

Majd megint szünet következett, mert másfél óráig nem sikerült halat szákolni. Ami szerintem nem meglepő, hiszen elképesztő meleg volt már. A halibutos pellet azonban megtetszett egy kíváncsi potykáknak.

feederes-kalandok-a-haltanyan-08
.

Ezen a halon felbuzdulva mindkét horgomra halas pelletet tettem fel, azonban ez nem hozott további eredményt ismét szünet következett. Itt említeném meg, hogy a feederbotos horgászat és úgy általában a finomszerelékes horgász módszerek szerintem nem arról szólnak, hogy kimegyünk a partra és ülünk a bot mellett és várunk majd csak lesz kapás. Én 20-30 percenként mindig frissítek a csalin vagy más ízesítésűt rakok fel, ha van kapás, ha nincs. A csalik váltogatásának meglett az eredménye sikerült egy szép compót fogni, örültem neki, hiszen régen fogtam már.

feederes-kalandok-a-haltanyan-09
A compó egy szem scopex-es pelletre éhezett meg

Úgy döntöttem elő anyagot, méghozzá csontit és gilisztát fogok a horogra tűzni.

A csontkukac meg is hozta az eredményt sikerült újabb halat fogni egy kárász személyében. A hal mérete tenyeres volt azonban olyan vehemens kapással jelentkezett, hogy a bot leesett a bottartóról, ha nem látom, el sem hiszem.  Ezt követően sikerült még három kárászt kicsalni a vízből, de ez után csalit váltottam hiszem nem a kárászok miatt jöttem.

feederes-kalandok-a-haltanyan-010
Minden hal megérdemli a kíméletes visszaengedést mérettől függetlenül

Majd újra a pelleteké volt a főszerep melyre volt is érdeklődő, de megfogni azonban nem sikerült. Ezt követően újabb kapástalan időszak jött. A szünetet egy elég intenzív kapás törte meg szépen görbült a feeder spicc, majd sikerült partra segíteni a nap utolsó halát.

feederes-kalandok-a-haltanyan-011
A nap utolsó halának súlya majdnem elérte a 2 kilót

Élményekben nem volt hiány e forró nyári napon sem. Úgy gondolom az időjárás rányomta bélyegét a halak kapókedvére. Összesen sikerült 3 pontyot zsákmányolnom, 4 kárászt és egy compót. Az etetőanyag mindenféleképpen jól dolgozott. Azonban érdekes volt, hogy nem az etetésről fogtam több halat, hanem a tőle pár méterre felkínált csalit részesítették előnyben a halak. Mindhárom pontyomat és két kárászt illetve a compót az etetés mellől fogtam, míg az etetésről csupán két kárász érkezett. A nyerő csalik a pontyok tekintetében a scopex-es és a mézes pellet volt illetve a kis pontyom a halas pelletre jött.

feederes-kalandok-a-haltanyan-012
Azért barátom sem tétlenkedett

Cimborám is végig horgászta a napot, neki kicsit szerényebben sikerült ez a peca mint nekem. Egy pontyot és kárászt sikerült fognia. A pontyát mézes pelletel fogta. Végezetül pedig annyit, hogy soha ne legyen rosszabb napunk.Görbüljön!

Írta: Dézsi Kornél
Fotók: Dézsi Kornél, Bartha Ferenc

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére