Rekordok éjszakája – Egy Harsányi hétvége története

Már több alkalommal is jártam a Harsányi tavon, de mindig horgászbot nélkül érkeztem Egy jó ideje játszottam a gondolattal milyen jó lenne itt egy hétvégét eltölteni. Mivel lassan de végérvényesen haladunk az ősz és a tél irányába, de szabadidővel túl sokkal nem rendelkezek ezért ezt a gondolatot erre az évre kezdtem temetni magamban. Majd néhány nappal később megcsörrent a telefonom Szabi barátom hívott, hogy mi lenne, ha lenéznénk egy hétvégére Harsányba, mert a bojlis oldalon tudott helyet szerezni.  A válaszom természetesen azonnal igen volt. Indultam is a garázsba hogy átnézzem a felszerelést, csalikat milyen dolgok hiányoznak a hétvégi horgászathoz. Ha már becsúszott ez a Harsányi hétvége amúgy is régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy lecserélem a botjaimat ez a hír végérvényesen pecsétet tett az ügyre, mindent sikerült időben beszerezni, még ha az utolsó pillanatban is, de csütörtök estére minden összeállt. Végre péntek reggel, kezdődhet a pakolás és a már természetesnek vehető késések sorozata, de mi már csak ilyenek vagyunk. Végre mindenki készen áll, indulhatunk.

18kg

Megérkeztünk, kezdődhet a peca! Lelkesedésem kicsit csökkent mikor észrevettem, hogy a pótdobokat otthon hagytam amin a vékonyabb zsinór volt de szerencsére sikerült megoldani a helyzetet. Végül minden felszerelés összeállt indultunk is bójázni, az én bójámat kb.100 méterre tettük le Szabiét 120méterre, az alapozó etetést elvégeztük kezdődhet a peca. Kezdésnek minden boton más, más csalival kezdtem csak ismeretlen pályán horgászok a táskámba túrva a kezembe került az egyik Etalon baits termék bizonyos helyeken csak ?a piros golyóként? emlegetik, ez a bojli mostanában sokat bizonyított számomra sok nagyobb testű hal is elcsábult rá, gondoltam itt is adok neki egy esélyt. Hamar kiderült a csalinak itt is van létjogosultsága. Első halam Harsányban egy 15kilós töves bedobás után kb. 20percel? ettől rosszabb kezdés sose legyen, hoppá de ez az első hal egyben egyéni rekord is.

rekordok-ejszakaja_04
15kg

Ekkor még nem sejtettem, hogy mi vár még ránk, mert a halak jöttek és jöttek. A következő komolyabb hal súlya 12,5kiló volt.

rekordok-ejszakaja_07
12,5kg

Ekkor már 2 boton is az Etalonból volt fent ekkor Szabi is a ?pirosból? csalizott majd beindult nála is az élet kezdésnek szintén egy 12,5os ponty veszett a horgán.

rekordok-ejszakaja_11
12,5kg

Szépen fogtuk a halakat most a kisebb 10 kiló alatti példányokra nagyon nem is térnék ki de azt hiszem ezt nevezik örömpecának! Kezdett beesteledni ekkor előkerült a parittyázó bot majd megetettük a két bóját ekkor a kapás egy kicsit csendesedett. Néhány óra szünet következett majd az éj leple alatt lassú komótos kapásra lettünk figyelmesek, bevágást követően mint ha egy gőzmozdony indult volna a tó közepe felé, érezni lehetett hogy ez nem egy hétköznapi hal lesz. 20 perc fárasztás után egy hatalmas tükörpontyot merítettünk meg melynek a pontos súlya 19,70kg.

rekordok-ejszakaja_12
19,7kg

Igen, ismét egyéni rekorddöntés nem is kicsivel. Itt még nem volt vége, mert tartogatott még kapitális halat az este! Még pirkadat előtt Szabi kapásjelzőjére lettünk figyelmesek, de eléggé ?dévéres? kapásnak tűnt bevágás után kiderült, cseppet sem keszeg van a horgon, hanem egy jócskán termetes ponty! Hatalmas küzdelem után megadta magát és a matracra fektethettük. Mérlegelés után kiderült 18,07 a pontos súlya kopoltyús barátunknak, igen Szabinál is történt egy egyéni rekorddöntés.Így már reggel kiderült mi lesz ennek az írásnak a címe.

rekordok-ejszakaja_17
18,07kg

Az egész éjszakai ébrenlét miatt kezdtem magam kicsit elgyötörtnek érezni, de alvásról szó sem lehetett, mert délelőtt már érkezett a következő delikvens egy 10,5es amur személyében, ő is a Spiceica-ra csábult el. Délután csak kisebb 6-7 kilós egyedek szórakoztattak minket füstölős kapásaikkal. Majd késő délután ismét jelzett a kapásjelző, de most is lassú komótos húzás jelentkezett, bevágás után elemi erőt éreztem ismét a bot végén, az öreg bajuszos bevetett minden fortélyt, hogy elkerülje a matracra fektetést mi meg mindent megtettünk a cél érdekében, hogy a csatát mi nyerjük ezért a fárasztást derékig a vízben végeztük az eredmény nem maradt el? hibátlan pikkelyes 18as ponty lett ideiglenes vendégünk.

rekordok-ejszakaja_25

Volt egy egyességünk Szabival így menetközben, és ahogy az eredményeket figyelgettük benne volt a levegőben, még pedig ha valamelyikünk 20 kiló feletti halat fog, akkor a hallal együtt fürdik a tóban. Sajnos ez elmaradt azért Szabi fotózás közben egy vödör vízzel előkerült és csak annyit kérdezett mehet? Örömöm akkora volt hogy igen lett a válasz meg is kaptuk a hallal a vödör vizet.

rekordok-ejszakaja_28

Majd hosszasabb kapás szünet következett, aminek őszintén szólva kicsit így estefele örültem is mert már eléggé kimerültem legalább kicsit tudtunk pihenni de már gyanús volt a csend széjjel néztem a tavon és sehol nem evett a hal, ez egy kicsit megnyugtatott.

Következő nap reggelén, mint ha egy kapcsolót visszakapcsoltak volna újra elkezdtük fogni a halat. Először jött az apraja majd Szabi feltett a Greenfavorite-ból és elkezdte fogni a 10 kiló körüli pontyokat csak ekkor már horgász időnkből nem sok maradt hátra. Én is feltettem a ?zöld golyóból? és egy 15kilós ponty nem tudott ellenállni végül ezzel a hallal zártam a Harsányi horgászatot. Úgy érzem egy nagyon jót horgásztunk kimagasló fogási eredményeket produkálva, amit számokkal kifejezve: 45óra horgászatra szánt idő 2 horgász és 300 kiló megfogott hal.

Hazatérve egy gondolat nem hagyott nyugodni, hogy elcsíptük az időt vagy a csali lenne ilyen jó vagy valami más tényezőt? Majd következő hét közepén kimentem édesapámmal a Mezőparti horgásztóra ahol ismételten szépen fogtunk. Sikerült ismét egy 18kilós pontyot matracra fektetni édesapám meg egy 12kilósal gyarapította az aznapi fogásunkat. De erről majd később bővebben is írok.

Ezek után tudom, hogy a bojlis táskámból mi nem maradhat ki,  5 napon belül 3 db 18kg feletti pontyot köszönhetek neki.

Írta: Kovács Ottó

[nggallery id=171]

2 thoughts on “Rekordok éjszakája – Egy Harsányi hétvége története

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .