Rakósbotos pontyhorgászat Ohaton

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy kaptam néhány terméket a Tandem Baits kínálatából tesztelésre. Ez egy kifejezetten bojlis márka, de kíváncsi voltam, hogy ezeket a termékeket, hogyan tudom hasznosítani a finomszerelékes horgászatban, azon belül is a rakósbotos horgászatban.

dsc_7048
tesztalanyok

Tesztem helyszínéül mindenképp egy olyan helyszínt akartam választani, ahol szép számban élnek szép és egészséges pontyok. Ezért a választásom az Ohati Horgász és Bemutató Központ I. számú tavára esett. Ez egy kis területű mesterséges tó, aminek a partja és a medre is igen egyenletes képet mutat, ezért ideális a különböző finomszerelékes versenyek lebonyolítására. Halállománya főleg nagytestű dévérkeszegből és kisebb pontyokból áll, de néha megtréfálhatnak minket kisebb amúrok is. Mivel igen nagy számban él a tóban nagy dévérkeszeg így a feladat az volt, hogy a mohó keszegek közül kiszelektáljam a pontyokat.

Miután mobilissá tettem a felszerelésem, a tó hátsó részére gurítottam.  Ezt követően hosszadalmasan előkészítettem mindent, hogy később csak a horgászattal kelljen foglalkoznom. Az etetésnek szánt szemes anyagokat is horgászatot megelőzően, legalább 20-30 perccel szoktam összekeverni, hogy legyen ideje a különböző pelleteknek magukba szívni a csábító aromát. Abban bíztam, hogy ha kizárólag szemes anyagokat használok, akkor sikerül majd elkerülni a keszeginváziót és horogra csalhatok néhány pontyot.

Az etetésem a következő elemekből állt:

–          2 kg Tandem Baits Impact Carp Food Ultra Fish Pellet (biobetainos)

–          0,2 kg Tandem Baits Impact Carp Food Ultra Fish Pellet 2mm (biobetainos)

–          2 kg Tandem Baits Impact Carp Food Carp Pellet (sweetcornos)

–          0,5 l Tandem Baits Imapct Attract Activator Banana Cream

–          0,5 l Tandem Baits imapct Attract Activator Japanese Squid

–          0,5 kg csemegekukorica

–          1 kg főtt búza

dsc_7051
A sweetcorn pellet gyorsan oldódik, így hamar behúzza a halat.
dsc_7052
A biobetainos halas pellet közepesen oldódik és fokozatosan fejti ki étvágyfokozó hatását.
dsc_7057
Rendkívül tartalmas és intenzív adalék
rakosbotos-pontyhorgaszat-ohaton-13
Jól látható, hogy menniyre sűrű
rakosbotos-pontyhorgaszat-ohaton-14
A kész, etetésre szánt mix

Mikor mindennel elkészültem elvégeztem az alapozó etetést. Természetesen etetőcsészével oldottam meg, hátha a halk etetés miatt kevésbé fognak megtalálni a dévérek és annál hamarabb a pontyok.

rakosbotos-pontyhorgaszat-ohaton-15
Etetőcsészével nagyon pontosan és halkan etethetünk

Az első betolást néhány eseménytelen perc követte, de nem tartott sokáig ugyanis az úszóm szép lassan kiemelkedett a vízből. A beemeléskor éreztem, hogy szép dévérkeszeggel van dolgom. Néhány másodperces fárasztás után már a haltartómban úszkálhatott. Ezt a kapást számtalan hasonló követte még. Hiába?egy olyan vízen, ahol ilyen nagy számban élnek nagytestű dévérkeszegek, szinte lehetetlen feladat a kizárásuk.

rakosbotos-pontyhorgaszat-ohaton-01
Hal a horgon
rakosbotos-pontyhorgaszat-ohaton-06
Sok szép dévért fogtam

Aztán az egyik beemelésben benne maradt a gumi, majd heves védekezéssel tudatta velem a hal, hogy ő bizony nem keszeg. Végre megtört a jég gondoltam s megfontolt mozdulatokkal fárasztva végül is szákba tereltem az első pontyom.

dsc_7088
Végre az első ponty
rakosbotos-pontyhorgaszat-ohaton-04
A szákolás pillanatai
rakosbotos-pontyhorgaszat-ohaton-05
Egy szép tükrös

Honorálván a pontyok igyekezetét, etetőcsészével pótoltam a finom falatokat számukra. Körülbelül negyed órás várakozás és néhány dévér után újabb ponty kívánta meg a felkínált csalit, ami az etetőanyagból kiszedett, aromával átjárt csemegekukorica volt.

rakosbotos-pontyhorgaszat-ohaton-02
Fontos a helyben tartó etetés

A nap lassan emelkedett az égen közben pedig újabb pontyok jelentkeztek, amit én mindig ráetetéssel viszonoztam. Az egyik kapás azonban valahogy más volt. A narancssárga 1,6 mm ?es gumi szépen benne maradt a kapásban majd elég intenzíven nyúlni kezdett az ellenkező irányba. Csak ment – ment és nem akart megállni, még a ládámról is felállított néhány tiszteletkörre. Végül mégis felülkerekedtem a harcos halon és szákba tereltem a formás testű amúrt. Igazán fantasztikus élmény volt egy ilyen hal kifárasztása rakós bottal. Úgy döntöttem, hogy legyen ez a nap csúcspontja, és ahogy azt mondani szokás a csúcson kell abbahagyni. A nap is delelőre járt már és nagyon meleg lett, így befejeztem az aznapi horgászatot. A délelőtt folyamán 5 db pontyot és 1 db amúrt sikerült fogni. Természetesen emellett még nagyon sok dévérkeszeg is horogra akadt, de most nem ők voltak porondon.

rakosbotos-pontyhorgaszat-ohaton-08
Eredményes délelőtt volt
rakosbotos-pontyhorgaszat-ohaton-07
Bár most nem ők voltak a célhalak, mégis szeretem őket

Végezetül néhány szó, a tapasztalatokról. A alapozó etetés nagyon hamar behúzta a halat. Véleményem szerint ez a gyorsan oldódó sweetcorn pelletnek és az igen csak intenzív aromájú attractornak köszönhető. Viszont a sok mag illetve halas pellet tovább kitart így a később érkező pontyok is találnak csemegét maguknak. Az, hogy az elején kizárólag nagytestű dévérkeszeget fogtam, annak köszönhető, hogy ebben a tóban olyan nagy számban vannak jelen, hogy egyszerűen nem férnek oda a pontyok vagy nem is akarnak a nagy nyüzsgésbe beúszni. Viszont egy idő után egyre több ponty lesz az etetés körül így, ha nem az etetésen horgászunk, hanem kicsivel mellette vagy mögötte, akkor szinte biztosan el tudunk csípni néhányat közülük. A tandem baits termékek, amiket erre a horgászatra elhoztam kiválóan szerepeltek. Bizonyították, hogy átlagon felüli minőséggel rendelkeznek és, hogy nem csak a bojlis, hanem a finomszerelékes horgászatban is kiváló eredményeket érhetünk el velük. Mindenkinek hasonlóan szép és eredményes, horgászattal eltöltött délelőttöket kívánok!

írta: Fazekas Tibor

fotók: Balla Mihály

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .