Püspökladányi 5. számú horgásztó bemutatása

Püspökladányi 5. számú horgásztó bemutatása

 

 

A kilenc ladány környéki tó legnagyobbika 5.4 hektár területével. Születési ideje a hetvenes évekből datálódik, azóta napjainkig a Püspökladányi Sporthorgász Egyesület kezelésében van.  1991 óta igen intenzív telepítésben részesül. A tó halsűrűsége legendás, amit a rendszeresen jól sikerülő pontyívásnak is köszönhet. A javarészt pikkelyes itt született ponty populáció egyedeinek többsége 500 és 1500 gramm körül mozog, de kisebb és nagyobbakból is sok van. 2010-ben 48 mázsa horog érett ponty és amur lett kihelyezve 3-4-5 heti rendszerességgel. A nagy ponty kedvelők sem csalódnak a tóban, ami köszönhető a 60cm feletti pontyok elvitelét tiltó több éves szabálynak, és a szintén több éve rendszeres 60cm fölötti ponty kihelyezéseknek. Tíz kilogramm feletti pontyból jó néhány él a tóban, amikből véletlenszerűen fognak hagyományos csalikkal, de a bojlizás jó eredményeket szokott produkálni.

 

 

A tó megközelítése a központból a Szerep felé irányba lehetséges, jó minőségű aszfaltúton. A tavon folyamatos őrzést lát el a tagság, napijegyet az egyesületi lakókocsinál lehet váltani a tó elején. A legrövidebb hosszúságú keleti oldalt nem szokták horgászni. Napijeggyel a déli oldalon lehet letelepedni. Az átlagmélység 90 és 140cm körül mozog. Ragadozók közül a süllő és a harcsa érzi jól magát  nálunk, utóbbiból a tó korának megfelelően kapitális példányok is horogra akadnak olykor.

 

 

Püspökladányi 5. számú horgásztó bemutatása

 

 

A vízparton több tucat kisebb-nagyobb fa van, jó néhány árnyas horgászhelyet biztosítva szerte a pecásoknak nyáron. Törpeharcsa él ugyan a tóban de a horgászok 35-50 dekás súlyban találkoznak velük általában, de nem oly sűrűn, mint szeretnék. Amurból is fognak 10 kg felettieket minden évben jó néhányat, de néhány óriás egyed, ami él a tóban, bár néha láttatja magát, őket  kifogni nem sikerült még.

 

 

Püspökladányi 5. számú horgásztó bemutatása

Ettől az évtől jómagam is tag vagyok a tavon, 12 év kihagyás után ismét horgászom ladányban , mivel ebben a vízben  látok fantáziát.

 

 

Info:

Kozák János tógazda

06 20 5560 627

írta: Boros István (Etalonbaits.eu)

[nggallery id=142]

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .