Pontyvilág augusztusi számának előzetese

pontyvilag cikk 1 1

Max Nollert:
A fogós kérdés
Mi a fontosabb: a hely vagy a csali?

A pontyhorgászat során sok ?fogós? kérdés merül fel, de olyan sok, hogy az összes megválaszolására egy pontyhorgász teljes élete sem elegendő. Ennek ellenére persze több eséllyel állhatunk neki a pontyozásnak kellő tapasztalatok birtokában, mint tennék azt azok híján.

pontyvilag cikk 1 2

A címbéli kérdésre ? elegendő rutinnal a hátunk mögött ? igen egyszerű a válasz. Természetesen a hely! De ehhez rögtön hozzá kell azt is tenni: a lehető legteljesebb sikerhez az szükséges, hogy a megfelelő helyen kínáljuk fel a megfelelő csalit. 22 évnyi pontyozás során összegyűjtött sok tapasztalat mondatja ezt velem, és egy frissebb élményemmel is alá tudom támasztani ezt az egyszerű és alapvető kijelentést.

pontyvilag cikk 1 3

Bordás József:

A kíméletes bánásmódról

pontyvilag cikk 1 4

Archimedes – mindenki számára ismerős- azt mondta, hogy minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlya. Ez pontosan annyit tesz, hogy minden folyadékba merülő testre felhajtó erő hat, amely egyenlő a test által kiszorított folyadék súlyával. Mint ahogy mi is könnyebbnek érezzük magunkat a medencében, úgy a halak is a tóban, csakhogy ők az egész életüket ott élik.

pontyvilag cikk 1 5

Ha egy halat a parton 20 kg-osnak mérünk, az természetesen a vízben is ugyanannyi, mert a fizikát nem lehet meghazudtolni, viszont teljesen máshogy érződik. Az ő izmaik, kötőszöveteik, csontozatuk ehhez a közeghez vannak hozzászokva és amikor kikerülnek a vízből, valami olyasmit érezhetnek, persze csak képletesen, mintha minket, embereket hirtelen nyomáskamrába helyeznének, vagy több G nehézségi erővel megterhelnék szervezetünket?

pontyvilag cikk 1 6

Maik Mock:
Folyóvizi horgászat
Örömök és kétségek

pontyvilag cikk 1 7

Eltelt már néhány év, amióta az első folyóvizi pontyomat horogra kerítettem. Soha nem fogom elfelejteni, ahogy a kapásjelző a legszebb dallamokat játszotta, a bot vége a víz felé görbült az adrenalinszintem pedig 100%-kal megemelkedett…

pontyvilag cikk 1 8

A bevágás után egy bika erejével húzott a hal a túlpart felé, aztán 60 métert a folyás irányába, majd vissza ugyanannyit a folyással szemben. Társam már készenlétben állt a merítővel: ?Hej, öregem, ilyet még soha nem láttam, ez biztosan óriási lesz!? ? vélekedett izgatottan.
15-20 perccel később már izzadt a kezem, remegtek a térdeim, mikor végre sikerült megpillantanom a halat, de aztán csak csodálkozva kerestem a hálóban a vélt óriást… A matracon aztán kideült, hogy egy 78cm hosszú, 7,5 kg-os nyurga volt a tettes. Hozzá fogható harcost előtte még sohasem fárasztottam, a folyóvizi pontyhorgászat szenvedélye teljesen magával ragadott, és az érzés csak erősödött, mert ma még jobban vonzanak az ilyen gladiátorok, mint akkoriban.

pontyvilag cikk 1 9

Forrás: Pontyvilág.hu

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .