0
Your Cart

Megyei harcsafogó verseny

Megyei harcsafogó verseny

2011.06.11-én 8:00 órától csónakos harcsavadászok uralták a látóképi tavat. Ekkor kezdődött el ugyanis a  várva várt harcsafogó verseny. 29 fő nevezett be az évenként egyszer megrendezésre kerülő megmérettetésre. A versenyzők között találkozhattunk már rutinos, több versenyen résztvevő és helyezést elért személyekkel, de volt olyan is, aki először vett részt ilyen viadalon. A csónakok már előző nap és korán reggel vízre kerültek. Láthattunk itt a tiszai fa ladiktól kezdve, a hiper-szuper üvegszálas, világítással , beépített rádióval ellátott vizijárművet. Mindenki lelkesen rakosgatta a felszerelését, a csalikat és minden, a harcsafogáshoz szükséges dolgokat a csónakokba. Csupa eltökélt arcot láttam és megvoltam győződve, hogy nagyon sok bajszos fogja bánni ezt a napot. Tévedtem!

 

Megyei harcsafogó verseny
A versenyt Dúrkó István nyitotta meg, ismertette a versenyszabályokat, felhívta a versenyzők figyelmét a vízi közlekedés szabályaira és a balesetvédelemre.

 

 

Meg volt róla győződve mindenki, hogy az első órában nagyon sok hal fog a horgokra kerülni. Nem így történt. Az idő kedvező volt, a versenyzők nagy része igen nagy tudással ütötte a vizet, szépen szóltak a kuttyogató fák.

 

A versenyt Dúrkó István nyitotta meg, ismertette a versenyszabályokat, felhívta a versenyzők figyelmét a vízi közlekedés szabályaira és a balesetvédelemre.

 

Eltelt négy óra a versenyből, amikor zsákmánnyal érkezett a partra mérlegelni a Székely István és Horváth Sándor páros. A négy darab kölyök-harcsa összesen 6.20 kilogrammot nyomott. A versenyzők elmondták, hogy szinte egy helyről ütötték fel a halakat, de csak ennyit sikerült. Panaszkodtak a nyílt vízen uralkodó szélre, amit a partról nem nagyon lehetett érezni. Elmondták, hogy ez nem jó és ha nem áll el estére, akkor nem sok zsákmányra lehet számolni.

Megyei harcsafogó verseny

 

Így is történt. Délután háromra kész lett az ebéd és a versenyzőket vagy az éhség, vagy a szél parancsolta ki a partra, de a vízen nem sokan maradtak. Még Szabó Norbi is partra tévedt, akiről köztudott, hogy nem szokott kiszállni a csónakból, míg a verseny tart. Mindenki jó étvággyal fogyasztotta el a frissen főzött vadpörköltet, melynek alapanyagát Apai Csaba versenyző ajánlotta fel. Pihenés közben a versenyzők arra építették stratégiájukat, hogy estére eláll a szél és megindulnak a harcsák.

Megyei harcsafogó verseny

 

Aki erre tett föl mindent, az sokat veszített, ugyan is a szél nem nagyon akart csendesedni. Az éjszaka szinte eseménytelenül telt el a vízen, de nem úgy a parton. Egy – két nem kívánatos személy emlékezetessé tette a parton pihenni vágyó horgászok és nem horgászok nyugalmát. Az artikulátlan hangokat kibocsátó és randalírozó személyeket szép szóval leállítani nem lehetett, erőszakhoz pedig a szenvedő felek nem akartak folyamodni. A randalírozók mindenesetre elérték, hogy kizárták magukat minden ehhez hasonló rendezvény részvételi lehetőségétől.

 

A felkelő nap már minden versenyzőt a vízen talált,  csónakok ringatóztak amerre csak néztem. A kuttyogatás jellegzetes hangját lehetett hallani szinte folyamatosan, a víz elvezette a hangot a legmesszebb csónaktól is a partra. Kitartóan küzdöttek a versenyzők, azért még mindenki hitt egy kicsit a csodában. De csodák nincsenek, legalábbis most. Alig, alig volt kapás, kevés hal akadt a horgokra. Viszont megfogták a verseny legnagyobb halát, egy 5360 grammot nyomó harcsát.

Megyei harcsafogó verseny

 

Az eredményhirdetésre minden résztvevő a vízpartra gyülekezett, ahol a MOHOSZ részéről Dr. Veres Ferenc átadta a helyezést elért versenyzőknek a díjakat, kupákat és okleveleket.

Helyezettek:

Székely István nyolc darab harcsával 9300 gramm súllyal
1. helyezett: Székely István nyolc darab harcsával 9300 gramm súllyal

 

2. helyezett Apai Csaba, aki három darab harcsát fogott, 7280 grammal
2. helyezett Apai Csaba, aki három darab harcsát fogott, 7280 grammal

 

3. helyezett Bartók Zsolt egy darab harcsával, ami 1740 grammot nyomott
3. helyezett Bartók Zsolt egy darab harcsával, ami 1740 grammot nyomott

 

 

Gratulálunk minden helyezést elért versenyzőnek, na meg az összes versenyzőnek a kitartásukért. Az eredményhirdetés utáni beszélgetés közben felmerült, hogy milyen jó lenne még ebben az évben  egy másik harcsafogóversenyt lebonyolítani.

dsc_0116

 

Dúrkó István ígéretet tett, hogy a kérést továbbítja, de Ő személy szerint szeptember hónapban lehetőséget lát arra, hogy lebonyolításra kerüljön egy újabb harcsafogó verseny. Úgy legyen! Várjuk a versenykiírást.

 

 

írta és illusztrálta: Takács Lajos

 

[nggallery id=128]

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

One thought on “Megyei harcsafogó verseny

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére