3 horgász, 3 módszer

<KENOX S760  / Samsung S760>

Hosszas egyeztetések, és sok elhalasztott időpont után végre eljött az a hétvége, amely végre mindenkinek megfelelt. 2011. május. 22-én eljött a horgászat napja. A reggeli találkozót hét órára beszéltük meg. Kis csúszással ugyan, de végre mindenki jelen volt. Ezután elindultunk a horgásztó felé. Negyed nyolcra kiértünk a tóhoz, ahol kellemes időjárás fogadott minket. A vízszint a megszokotthoz képest elég alacsony volt, ami egy kicsit aggasztott, de mint utólag kiderült nem volt mitől félnem. A cuccaink lepakolása után a felszerelések összeállítása következett. A botok felszerelése nem sok időt vett igénybe. A felszerelések a következőek voltak: Erdős Sándor barátom match bottal készült üldözőbe venni a halakat, Farkas Richárd barátom picker bottal, míg én feeder bottal készültem a pontyok kifogására, ugyanis nem titkolt célunk volt a pontyfogás.

 

Ahogy végeztünk a felszerelések elkészítésével az alapozó etetés következett. Sanyi etetése Maros mix dévér special etetőanyagból, csontiból és magmixből állt. Ricsi etetése Top mix tiramisu ízesítésű etetőanyagból és szintén magmixből állt össze. Az én etetésem Tímár mix ponty-kárász piros színű etetőanyagból és a nálam már sokat bizonyított és mindannyiunk etetésében megtalálható magmixből állt.

Miután megtörtént az etetés, bevetettük botjainkat. Sanyi már első dobása után dévért akasztott, amit még négy társa követett. A halak súlyát 30-40 dkg-ra becsültük. Még csak rövid ideje horgásztunk és Sanyinak máris 5 dévér, miközben nekünk feederen és pickeren mozdításunk sem volt. 5 hal után azonban Sanyinál is megállt a halfogás. Egy órányi szünet után Sanyi ismét dévért akasztott. Megint elindult a halfogás, de ismét csak Sanyinál, azonban ekkor már én is akasztottam egy halat, ami egy 2,5-3 kg-os tükrös volt, de nem sikerült megszákolnunk, mert feltekerte magát egy ?etetőkaróra? ami az etetés helyét jelölte a tavon.

Ezután ismét semmi feederen és pickeren míg matchbottal szépen lehetett fogni a keszegeket és bejött egy szép kárász is. A csali csonti kukorica szendvics volt, az összes matchbottal kifogott hal erre kapott. Eddig a pillanatig a match magasan verte a másik két módszert. Sajnos Sanyinak lejárt a ?munkaideje? és elkezdett pakolni. Néhány óra horgászat után 10-12 darab dévérrel és 1 darab kárásszal zárta a napot. Mire befejezte a pakolást éppen elköszönt miközben annyit vettünk észre, hogy hosszabb feederem a víz felé vette az irányt. Gyorsan bevágtam és elkezdtem fárasztani, és mondta Sanyi, hogy megvárja a nap első potykáját. Rövid fárasztás után a matracon pihent a nap első pontya. Fotózás után gyorsan visszaengedtük a gyönyörű és hibátlan tükröst, amelyet nem mértünk le, de 2 kg-ra becsültük a súlyát. Ez a hal 2 szem 12mmes halibut pellet és 1 szem 12mm-es epres Maros mix pellet kombinációra jött.

<KENOX S760  / Samsung S760>

 

Ezután Sanyi már tényleg elindult, ám kb. 100 métert sétált, és utána kiabáltam, ugyanis ahogy ő elment Ricsi átköltözött az ő helyére, de más helyre kezdett dobálni és a helyváltoztatás meghozta a gyümölcsét ugyanis Ricsi pickerjén is kapás volt, ezért kiabáltam Sanyinak, hogy itt az újabb ponty. Mire visszasétált a tóhoz a ponty már a part előtt volt, ahol feltekerte magát egy nádcsomóra, ám Sanyinak köszönhetően sikerült leszedni onnan, amit ezúton is szeretnék neki megköszönni. Ez a ponty kisebb volt, mint az előző, de picker bottal élmény volt a fárasztás Ricsi számára. Erről a halról is fotó és úszhatott vissza társai közé. Az ő súlyát 1-1,5 kg-ra becsültük.

<KENOX S760  / Samsung S760>

A csali itt csupán 1 szem Maros mix epres pellet volt. Ezután Sanyi hazament és ketten üldöztük tovább a halakat. Nem sokkal a visszaengedés után a pickeren ismét kapása volt Ricsinek. A bevágást követően megkértem Ricsit, hogy fáraszthassak kicsit a picker botjával. Mikor ideadta a botját akkor tudatosult bennem, hogy mekkora halat akasztott szintén az epres pelletnek köszönhetően. Jó 5 percbe telt mire a part elé tudtam húzni a halat, ahol visszaadtam a botot Ricsinek. Itt ismét 5 perc kellet ahhoz, hogy megmutassa magát, ám ezzel nem ért véget a fárasztás, ugyanis a hal elhúzott balra. Ricsi a finom pickerbottal nem merte nagyon erőltetni ezért csak 2-3 perc után tudtuk megszákolni a halat. A 10-12 perces fárasztás után a matracon pihent a hatalmas tükrös. Ezt már érdemes megmérni, mondtuk. A mérlegelés végén a mérleg 6 kg-nál állt meg.  Ez a hal lett Ricsi új rekordja, amelyet picker bottal segített partra.

<KENOX S760  / Samsung S760>

Itt szeretném neki megköszönni, hogy részt vehettem a fárasztásban. Mérlegelés után fotózás következett, ami után jött a visszaengedés. Miután visszaengedtük, elégedetten néztünk egymásra, s gratuláltam Ricsinek. Eközben az én botjaim végszerelékei is vízben voltak, amikről a fárasztás idejére megfeledkeztem. Ebből majdnem baj lett, ugyanis a visszaengedés után eszméletlenül erős kapás volt a hosszabbik botomon, amibe még az állványom is felborult. Bevágás után hatalmas súly éreztem a bot másik végén, ám nem sokáig élvezhettem a fárasztást, mert a hal behúzott a sziget mögé. Leakadt! Kitekertem a szereléket és remegő lábakkal álltam a parton. Kellett 2 perc, míg lenyugodtam, és újra a horgászatra tudtam koncentrálni.

Újracsaliztam és újradobtam mindkét botommal. Fél óra múlva a botom ismét a víz felé vette az irányt. Bevágtam és a halat elhúztam a szigettől. A sziget előtt nagyobb biztonságérzettel elkezdtem a fárasztást. Már a part előtt volt, amikor úgy gondolta, hogy behúz a vízben lévő csónak alá, amit sikerült megakadályoznom. Ezután már a szákolás következett. Gyorsan matracra fektettük és lemértük a halat. A mérleg 2,5 kg-ot mutatott. Mérlegelés után gyorsan lefotóztuk a halat és visszaengedtem éltető elemébe.

<KENOX S760  / Samsung S760>

Ezután sajnos a közelgő vihar miatt kénytelenek voltunk befejezni a horgászatot. Pakolás közben megbeszéltük a nap történéseit és összegeztük a napot. Ezen a napon a matchbotozás 12-13 darab halat adott, amelyek keszegek voltak. A feederés 4 halat adott, ám ezek közül csak 2-őt sikerült partra segítenem. A végére maradt a picker botos horgászat, amely ugyan csak két halat adott, ám ezek közül az egyik 5 kg felett volt, ami szerintem szép teljesítmény pickerrel. Az eső elől hazaértünk, és elégedetten zártuk a napot. Mindenkinek hasonló szép élményeket kívánok!! Görbüljön!

 

írta és illusztrálta: Szilágyi Attila

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .