Afrikai harcsa telepítés a Rókás 1 taván

Afrikai telepítés a Rókás 1-be

Az afrikai harcsát hivatalosan először 1984-ben hozták be hazánkba, és még napjainkban is csak tíz-tizenöt kisebb-nagyobb halgazdaságban tenyésztik. Két évvel ezelőtt már 500 tonnányit értékesítettek, azóta két telep szakosodott az ivadék nevelésére, és egyre több farm foglalkozik a hizlalás céljából történő szaporítással. A halak 80 százaléka exportra kerül, nálunk csak egy-két piacot és szupermarketet hódított meg. Most a Rókás 1 tavába 5 mázsa 2-8 kg közötti példányt helyezett ki a tógazda. Jó horgászatot hozzájuk.

Melegvízi állat lévén, az afrikai harcsát hazánkban csak termálvizekben vagy az erő- művek hulladékhőjét hasznosító gazdaságokban tudják tenyészteni: Szarvason, Tukán, Tiszafüreden és a dunántúli hőforrások környékén. Néhány természetes vízbe is betelepítették: erre olyan meleg vizű források alkalmasak, ahol megtalálják a kedvező életfeltételeket.

Kiegészítő légzés

A Clarias nemzetségbe tartozó harcsafajok közül a C. gariepinusnak és a C. anguillarisnak van gazdasági jelentősége. Az előbbi Afrika egész területén, Kis-Ázsiában, valamint Törökország déli részének folyóiban, tavaiban, mocsaraiban és időszakos vizeiben honos. Testformája leginkább a mi menyhalunkéhoz hasonlít, lapos feje testtömegéhez viszonyítva kisebb, mint más harcsáké. Vadon nálunk nem fordul elő, hiszen a tartósan 15 Celsius-fok alatti hőmérsékletet nem viseli el, esetleg olyan tavakban élhet meg, amelyeket termálvíz táplál. Hazánkban csak a Clarias gariepinust tenyésztik, de kisebb-nagyobb populációban a másik fajt is tartják. A C. gariepinus bőre csupasz, pikkelytelen, változó színű, márványos-szürke vagy sötét. A farok alatti úszója és a hátúszója eléri a farokúszót. Nyolc bajuszszála van. A legjobban a 25?33 Celsius-fokos hőmérsékletű vizet kedveli, de rövid ideig azt is elviseli, ha a víz 12?18 Celsius-fokosra hűl le.
Mielőtt fiatal ivadék korában kifejlődne a kiegészítő légzőszerve, épp annyira érzékeny a víz minőségére, mint más harcsák. Később megnő a tűrőképessége, elviseli, ha a környezetében tartósan kevés az oxigén, és a szabad ammónia mennyisége eléri a 0,5 milligramm/litert, a kén-hidrogéné az 1-2 milligramm/litert. Gyorsan növekszik, intenzív tenyészetekben 6?10 hónap alatt eléri az 500?1000 grammos piaci tömeget.

Intenzív tartási körülmények között az afrikai harcsa jól bírja a sűrű népesítést: 1 köbméternyi vízben akár 200 kilogrammnyi harcsát is lehet tartani. Táplálékában nemigen válogatós, elfogyasztja a víz felszínén úszó rovarokat, a növényi maradványokat, az iszaplakó élőlényeket, továbbá az eleven és elpusztult halakat is. Jól nevelhető gyurmás vagy szemcsézett takarmánnyal. A táplálékot az egész víztérben keresi.

 

[nggallery id=124]

 

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .