A Megyei szövetség kikéri a horgászok véleményét

kerdojel

Tisztelt Horgásztársak!

Úgy gondoljuk, hogy a különböző híradásokból, egyesületi, szövetségi beszámolókból, de a személyes tapasztalatokból is közismert tény mindannyiunk előtt, hogy az elmúlt 2-3 évben visszaesett a horgászengedélyt váltók száma. 2010-ben például 19.000 fővel volt kevesebb a magyarországi horgász szervezetek taglétszáma, mint a korábbi években. A taglétszám csökkenésénél nagyobb gondot jelent a vizeken történő gazdálkodás szempontjából az egyesületek, szövetségek számára a különböző területi engedélyt váltó horgászok jelentős visszaesése.

 

Jellemző példaként említjük meg, hogy a Keleti-főcsatornára, a Látóképi- és a Fancsikai tavakra 2010-ben összességében 50 %-át váltották ki annak a felnőtt éves jegymennyiségnek, mint amennyi a 2005. évben elkelt!

 

A 2010-es esztendő az eddigi legnehezebb éve volt a horgászmozgalomnak.

 

A jelentős csökkenés okait keresve olyan kedvezőtlen tények merültek fel, minthogy;

  • az ország népessége és ezen belül a horgásztábor önmaga is zsugorodott az elmúlt években
  • az időjárás alakulása, a belvizek, árvizek immár állandósulása, a vízpartok járhatatlansága, a horgászhelyek gépkocsival való megközelíthetetlensége, a magas benzin árak
  • a pénzszűke, a szegényedés, és nem utolsó sorban
  • a nem azonos versenyhelyzetben lévő magántavak működése is a csökkenés okainak kiváltó tényezői közé sorolhatók.

 

Ha valahol a törvény előírásainak mellőzésével, vagyis állami vizsga, állami jegy, horgászszervezeti tagság, fogási napló nélkül is lehet horgászni, akkor a pragmatikusan gondolkodó horgász felteszi önmagának a kérdést: miért váltsam én ki ezeket az okmányokat?

 

A 2011. elejétől működő Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatójával és a vadászati és halászati osztály vezetőjével tárgyalást folytattunk erről a kérdésről. Ezt követően a horgászvizek hasznosítói felhívást kaptak az igazgató úr nevében az 1997. évi 41.sz törvény 20.§ (2) bek. szigorú betartására, amely előírja, hogy állami horgászjegyet az kaphat, aki az állami horgászvizsgát letette és horgászszervezetnek tagja.

 

Azt megmagyarázni, hogy gazdálkodni, vagyis a vizeket halasítani, halőri személyzetet alkalmazni, a vizek partjait közlekedésre alkalmas állapotba hozni, a kihordott, otthagyott szemetet rendszeresen összegyűjtetni, az AKSD-vel elszállíttatni csakis a bevételekből lehetséges ? úgy gondoljuk, senkinek sem kell.

 

Annak megértéséhez sem kell különösebb képzettség vagy jóindulat, hogy a területi jegyforgalom ilyen alakulása a halvásárlásoknak, haltelepítéseknek a korábbiaknál szerényebb mértékét, az indokoltnál kisebb számú halőri személyzet alkalmazását teszi csak lehetővé.

 

Nem beszélve arról a körülményről, hogy amíg a korábbi időkben megvolt a lehetőség a kormányzat által meghirdetett halállománypótlás kiegészítő pályázatokra ? és ezen minden évben sikeresen szerepeltek a pályázati felhívásnak megfelelő szervezetek ? ez a lehetőség tavaly és az idén nem került meghirdetésre.

 

A területi jegyek árait hosszabb távon is olyan szinten igyekeztünk tartani, hogy az lehetőleg mindenki számára megvásárolható legyen, miközben a halárak emelkedtek. A 70 éven felüli horgászok részére a Szövetség hasznosításában lévő vizeken ingyenes horgászati lehetőséget biztosítottunk.

 

 

Tisztelt Horgásztársak!

 

Ismerjük, érzékeljük és reálisnak is tartjuk azt a horgász igényt, hogy több hal kellene a vizekbe, hatékonyabb halőrzésre, jobban karbantartott, tisztántartott vízpartokra volna szükség.

E kívánalmak a fentiekben már kifejtett gazdasági körülmények szabnak határt. Úgy ítéljük meg, hogy a mostani helyzetben nem kerülhető el az engedélyek árainak emelése. E vonatkozásban és néhány más kérdésben is szeretnénk megismerni a horgásztársak véleményét:

 

[poll id=”13″]

 

[poll id=”14″]

 

[poll id=”15″]

 

[poll id=”16″]

 


[poll id=”17″]

 


 

Kérjük a T. Horgásztársakat, hogy aki e fontosnak gondolt kérdésekben véleményt kíván kifejteni, azt a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége e-mail címére (mohoszdb@t-online.hu) vagy a Szövetség levelezési címére (4024 Debrecen, Blaháné u. 4.) szíveskedjen eljuttatni, hogy a döntések kialakítása során azokat figyelembe lehessen venni.

 

Debrecen, 2011. május 30.

 

 

Hajdú-Bihar Megyei Horgász

Szervezetek Szövetsége

Intéző Bizottsága

48 thoughts on “A Megyei szövetség kikéri a horgászok véleményét

  1. Ez várható volt hogy előbb-utóbb kiborul a bili!
    Se pénz,se hal,se horgász!
    Kedves,igen tisztelt Veres „úr”!
    Hova emelnél már,nehogymár azzal a kevés horgásszal aki még kijár azzal fizettetnél már meg mindent!
    Meg a 70 éven felüli horgászok meg az Ifik, persze meg még a halottak is azok is fizessenek!
    Gazdálkodni kellett volna ésszerűen nem lopni,csalni meg hazudni!

  2. Minden kérdésre leadtam a szavazatom, aztán elgondolkodtam… milyen jó érzés lenne tudni azt, hogy ezeket a véleményeket (nemcsak az enyémet!, minden szavazó véleményét) figyelemebe is veszik az illetékesek. Sajnos vannak kétségeim…
    Kevesebb lett a horgász? Nézzünk már szét egy kicsit a vízpartokon! Úgy objektíven! Én kb. 2-3 alkalommal járok egy héten Látóképen, nekem nem szükséges bemutatni a helyzetet, és megmagyarázni a „bizonyítványt”! Itt nem feltétlenül a telepítések gyakoriságára és mennyiségére gondolok, hanem a part és az út karbantartására, a fák nyírására, azaz a környezet gondos kezelésére… ezek után pedig jöhetne a telepítés is…
    Áremelés? Nem nagyon merem leírni, hogy nekem mindegy, mert sajnos járok annyit horgászni, hogy szinte „kötelező” kiváltanom az éves engedélyt, aztán majd az élet egyéb területéről visszafogom ezt a költséget… Erről hasonlóképpen gondolkodik szerintem kb. 1000-ből egy horgász, de lehet, hogy sokat írtam… Röviden: az újabb áremelést abszolút öv alatti ütésnek tartom, és szerintem ha bekövetkezik, ismét lesz néhány sporttárs, aki elgondolkodik rajta, hogy váltson-e éves engedélyt ilyen feltételek és ilyen árak mellett.
    Érdemes lenne a fentieket átgondolni a döntéshozatal előtt, de mint az elején már írtam, sajnos vannak kétségeim…

    Kerekes Zoltán

  3. Nem más környezeti hatások miatt csökkent az engedélyt váltók száma , hanem azért mert nincs hal a vizekben. Fancsikáról nemrég láthattunk egy rövidke filmet ott megmondta a horgász , hogy szétrabolják a vizet telepítés után. Keleti szintén csak hallok róla , hogy váltják egymást a bojlis horgászok így megtartva a jó helynek tartott részeket. Látókép a kedvencem , elhiszem hogy hatalmas meg nehéz felügyelni és karbantartani. Másrészről ki szeret egy olyan helyre járni ahol ha épp sikerül neki egy jobbnak nevezett helyet találni valaki biztos belefog kötni , hogy ez az ő helye és legyen szíves távozni onnan. Látóképen beszélgettem olyan idősebb horgásztársammal aki rendszeresen hord magával diktafont , mert a román sporttársak többször megfenyegették sőt egyszer bántalmazták is. Sokan ebből akarnak megélni , hogy kilopják a nagyobb halakat ezen tavakból és a maszek tavak vásárolják fel aprópénzért. Csak megemlíteném , hogy egy fehér asszem volkswagen tourannal érkezett RO társaság május elején egy 13kg-os pontyot fogott ami nem került vissza a tóba. Pár év talán még annyi sem és a maszek vizek fognak érvényesülni. De akkor biztos sokan megválnak még a horgászat örömeitől is , mivel 1 napi horgászatért én sem lennék hajlandó 3500ft-ot fizetni úgy , hogy még egy 2es potykát sem tarthatok meg a halászlébe csak ha kifizetem napi áron.

  4. – népességcsökkenés??? nevetséges
    – csökkenő horgászok? évek óta nő, csak az állami jegy csökken
    – Élvezeti érték csökkenés! Telitalálat, erről van szó.
    Igazán sajnálatos, hogy a természetes vizek gondozása itt ilyen kezekben van, míg máshol versenyeznek a helyekért hogy kijuthassanak (pl Deseda). Őrzés, gondozás, telepítés, felső méret korlátozás, napi ellenőrzés
    Amíg azt várják, hogy ha majd sok jegy lesz, akkor lesz minden, de addig a jegyeket a semmire válthatjuk ki, addig nem lesz semmi, csak további csökkenés. Vicc, hogy egy napijegy a Látóra ugyanannyi mint pl Mezőpartra vagy a Tüskevárra, vagy akár a Ballára, Amígóra… Jelen körülmények között az élvezeti értéke meg sem közelíti a magántavakat

  5. Tisztelt Veres Úr!

    Az önök által felsorolt érvek a hogászok számának csökenésére nevetséges.2005 óta renszeresen horgászom a Látóképi tóban.Sajnos az elmult 5 évben radikálisan csökkent a halak mennyisége mely magával rántotta a horgászok számát is.Az ok ön és környezete pénztárcájában keresendö.Közel sem telepítettek annyi halat az elmult években amit a vízterület nagysága és a horgászok száma indokoltá tett volna.Sajnos az önök által véghez vitt folyamat ide vezetett.Több éves száz mázsás telepitésekre lesz szükség ahoz hogy Látókép régi fényében tündököljön.Akkor lesznek újra horgászok és nőni fog a taglétszám is.Azzal hogy megemelné a jegyárakat még csökkenne a horgászok száma, mivel mikor évekkel ezelőtt tízszer ennyi horgász volt akkor kellett volna a pénzt telepitésre,út és part rendezésre költeni, de sajnos ezek eltüntek az önök nagy, mély és feneketlen zsebeiben.Remélem önökk is úgy elszegényednek mint ahony mi horgászok leszegényedtünk kapásszámok, és fogásélmények tekintetében.

  6. Freeliner hozzászólásához hozzátoldva még annyit a Látóképi román banda már 2-3éve kijár a tóra! Minden csütörtökön 14:00-kor érkeznek és már nyomják is befele a cuccot.
    Természetesen csütörtök élyszaka is pecáznak ez így természetes!Álltalában ketten kezdik el a horgászatot 7-8 bottal, majd hétvégén érkezik hozzájuk a nagyterepjárós burzsujnép!Többször láttam már mikor mennek vasárnap hazafele hogy zsákszámra viszik-vitték a halat hazafele!
    És ez megy minden héten!
    Valjuk meg mennyi esélyük van ezt megúszni lebukás nélkül, semmi!Csak hogy élelmes húshorgász RO barátaink azt a bukot rendőr halőrünket Kató Zoltánt megvették! Mert ez anélkül nem megy!!!
    Saját fülemmel hallottam mikor Kató mondta nekik a 7-8 botra, hogy „legalább várjátok meg már míg besötétedik”!
    Eggyáltalán minek ide halőr???
    És akkor még ezt fizetni!!!
    Egyépként az RO csapat most is kint van egy Opel Asconával, a versenypálya végén a spiccen.
    Meg lehet őket tekinteni!!!

    1. Kedves horgásztársak!Csak akkor lesz változás ha mi összefogunk és elzavarjuk ezt a Román rabsic hordát!El kell venni a felszerelésüket és megrendszabályozni őket hogy többet ne legyen kedvük elrontani a mi szórakozásunkat.Itt már a hivatalos út (Kató úr)nem segít.Vagy megoldjuk mi a magunk a problémát vagy beletörődünk és mégtöbb kapás nélküli nap vár ránk.Beszéljünk meg valami időpontot,gyűljünk össze minél többen és keressük meg a RO „sportársakat”!!Régen összetatró nemzet voltunk Magyarok.Próbáljuk meg ismét!!!!!

  7. Kedves Kató „úr”!
    Az ön szégyene hogy én innen a szobából tudom hogy a román már fogott 7 pontyot és egy 8-as amúrt.
    Ami ugye 8db nemeshal,ami ha ketten vannak akkor is több a limitnél!
    Vajon mennyit szednek össze vasárnapig?
    Aztán kimegy a tudatlan horgász és nem hog halat!
    Merre jár Zoltán?????????

  8. Tisztelt vezetőség.
    Szerintem az lenne a legtisztességesebb ha önök nem emelnének árat se 2012-ben sem utána hanem a Hajdú-Bihar Megyei vizek kezelését a horgászegyesületekkel együtt a vizeket felosztva közösen kezelnék. Minden egyesületből küldöttek lennének természetesen önkéntesen mint ahogy önöknek is kellene tenni és minden napijegyből engedélyből versenyekből befolyt
    összeget egy közös kasszába begyűjtve kellene közösen halasításra tereprendezésre szemétszállításra fordítani. A halőrzést önkéntesen a tagok végeznék és ha valaki nem megfelelően viselkedik a vízparton mindenkinek aki az egyesületekbe tartozik érdeke lenne hogy rászóljon és nem lenne egyedül mint a halőr. A felosztott területekért az egyesületek lennének felelősek mint pl. vízpart karbantartás stb. De lényegében minden közös lenne.

  9. Tisztelt vezetőség! Én a keleti-főcsatornára járok nagyon régóta.De ilyen állapotok amik most vannak,még soha nem voltak,a part járhatatlan a fák,bokrok,a vizszéléig vannak nőve,nagyon sok helyen szinte a vizet megsem lehet közeliteni.A horgásznak ha horgászni akar akkor előbb megkell küzdeni a járhatatlan parttal,majd a parton lévő „dzsungellel” aztán a vizben lévő hinárral,amit kitakaritani nem kis feladat.A nyári melegben ha fogni is akar valamit az ember akkor hetente takaritás vár rá!!!! Akkor nem beszélve arról hogy a part nincs kaszálva évek óta!!!!!! Autóval nagyon nehezen lehet megközeliteni. A nád sincs már leégetve mint régen.Akkor ha valaki mindezt leküzdi nemtud komolyabb fogást elérni a törpeharcsától. Ha csak hétvégén horgászik valaki és pihenni akar akkor inkább fizet napi jegyes tóra mert a keletin már nemtud senki pihenni horgászni mert a gazba ki piknikezik szivesen.Tehát ha emelni akarnak a területi engedélyen akkor előbb tegyék járhatóvá a partot ez a minimum!!!!!! Akkor is ott lesz a hináros viz,de legalább az autó egyben marad..Az ellenőrzésről meg annyit, hogy az ellenőr sem tud végig menni autóval,meg nem is nagyon akar a járhatatlan parton,de aki engedélynélkül horgászik az bemegy,motorral és senki nem háborgatja.A telepitésről csak azt szeretném mondani Amurt kellene de sokat hogy kiirtsák a vizi növényzetet,de legalább ritkitsák. A tisztelt vezetőségnek elkéne látogatni a Sárréti bujtató-tól a Bakonszegi zsilipig terjedő szakaszra és meggyőződni arról, hogy milyen ott a part, és mennyire gazos a viz,aztán elgondolkodni azon hogy mit kéne tenni hogy ezen javitson és ha minden part járható a viz horgászható aztán az emeléssel foglalkozni..

  10. A Román csapat ellen nem az a megoldás , hogy elvesszük a felszerelést , mert az lopás. Az lenne a legjobb ha rendőr fogná meg őket , mert ahogy hallottam nagyon szigorú büntetések sőt börtön jár a hallopásért. Menjen haza horgászni ott lopja szét a tavakat ne itt.

  11. A tavasszal megtartott küldöttségi gyűlésen a rendőrség is képviseltette magát Homoki Tibor rendőrszázados személyében. Ő akkor azt mondta, hogy bármikor felhívhatja az a horgász aki szabálytalanságot lát a vízparton és ő intézkedik az üggyel kapcsolatosan.

    http://teszt21.kapitalis.eu/2011/03/11/hbm-i-kuldott-kozgyules-2011/

    Ezen cikkben megtalálható Homoki úr telefonszáma, de ha valaki nem találná akkor ide írom: 0620/9249118

    A lehetőség itt van, lássuk él e vele valaki…

  12. Olyan telefonáljon aki biztos a dolgában , hogy a most kint tartózkodó Románok jelen pillanatban is szabálytalanságot követnek el , mert másképp nem fognak komolyan venni minket a jövőben. Tudtommal tegnap éjszaka már a sokak által csak Román Sanyinak becézett ürgét a rendőrök már keresték.

  13. A román nappal nem fogott semmit!
    Jelenleg 4 bottal tolja, de ketten vannak!
    Viszont tegnap éjszaka a mélyvízre behúzott 5 botot és az ágba maga elé 4-et!
    Az csak 5 bottal több a megengedettnél!
    Csütörtökön jött így ha elosztja a kb. 16db halát akkor még miuszos is kettővel!
    Viszont a halak zömét tegnap fogta!

  14. sziasztok

    Sokáig gondolkodtam, hogy hozzászóljak e vagy sem, mert sajnos szinte minden dolog igaz amit írtatok. Én magam is jártam úgy, hogy reggel szúrtam ki a versenypályát, és, amikor a már említett asconához értem, simán elkűldtek anyámba, azért szóvá tettem, hogy ketten a nyolc bottal, azért kicsit halkabban kellene, hogy viselkedjenek, de csak simán kiröhögtek…. De nem is ez az igazi, baj, hanem, hogy ez a jéghegy csúcsa, higgyétek, el, hogy ha románból, ahol köztudott, hogy nagyon jó vizek vannak megéri átjönni ide, akkor nem is akkora a baj, itt az igazi baj, hogy sok-sok magyar van, és kisbetűvel, aki semmivel sem különbek ezektől a halrablóktól, ez sajnos „generációs probléma”, amíg azt sem tudjuk elérni, hogy a szemetét a paraszt hazavigye, addig mit karunk mi, a szervezett haltolvajok ellen. A halőrt is megértem, mert egy szélmalomharcot vív-vívott, belefáradt, szerintem sokan ugyanígy tették…Látókép a szerelmem, és sír a szívem mert évről évre roszabb állapotban van. Szóval elkalandoztam, nem az a pár tetű román a rákfene, hanem sajnos sok esetben mi magunk, tisztelet minden kivételnek, aki szivén viseli még a horgászatot, és nem csak egy darab húst lát a halban…és ez nem csak Látó, hanem szinte minden Mohosz víz. Lázadozhatunk, sőt még Trianonért is elégtételt vehetünk(egy új süllőfészek:), de sajnos egy nap múlva minden ugyanolyan, mint volt románostól……Misi, eddig messze ez a rész a legizgalmasabb, nem lehetne címlapon tartani, mert jó, hogy foglalkoznak ezzel az emberek, felnövőben egy új generáció, aki még nincsen befásúlva, egy kiló halért nem adják el a lelküket,az ők harcossága a záloga, a jövőnknek.

  15. Igazad van Norbi , nem csak a románokkal van a probléma. Múltévben pl hallottam egy 19,70 kg-os pontyról is amit a vízmérőnél fogtak , és az is maszek tóba került. Mentségére legyen az illetőnek , hogy azt mondta azért nem engedte vissza , mert nem akarja , hogy más magyar horgász aki rá van szorulva vagy egy román megfogja és agyonüsse. + hozzátette , hogy ha mindenki visszaengedné a nagy példányokat ő is megtenné ugyanezt. Térjünk a lényegre szerintetek mi lehetne a megoldás arra , hogy egy élményekben gazdag tavat alakítsunk a Látóképi tóból?

  16. A román vasárnap reggel 9 körül egy zsák hallal távozott.
    A kutya nem szólt hozzá!
    De jövőhét csütörtökön 14 óra környékén a nyakam rá hogy jön megint, a szokot helyére!
    Mert ugye mindig jön, mivel megéri!
    Számoljunk csak:
    Durván fogott 16db halat.
    Abból egy 8kg-os amúr, a többi tételezzük fel átlagban 2kg-os potykák voltak.
    Összesen 38kg.
    Ne menjünk messzire csak ide a városba, bármikor, bármennyi halat megvesz egy étterem, „nevet nem mondanék” ha Látóképi halról van szó!
    Ismétlem, „ha” Látóképi halról beszélünk!
    Élő súlyban ponty,amúr vegyesen 700-800Ft/kg, harcsa 1200Ft/kg.
    38kg x 800Ft = 30400Ft
    Ebből leveszi az üzemanyag árát, fingom sincs honnan jön ,de bizti hogy megéri ennek a tetünek!
    És ezt csinálja minimum 3 éve!

    1. Üdvözletem Pinki77!
      Olvasom itt írásaidat, melyek tele vannak helyesírási hibákkal….ezért egy írásbeli érettségin megbuknál:)))
      De nem ez a lényeg,a román horgászokkal kapcsolatban írt véleményedre reagálnék….
      Nos az Opel Ascona-val érkező román tisztességes neve Badar Sándor, azaz erdélyi magyar, tehát ennyire román…nem tudom miért fáj neked ha valaki tud horgászni, és még halat is fog:)))savanyú a szőlő, mert Te nem fogsz?
      Az elmult hétvégi információd nem alapos, mert vasárnap kb. 9,30 körül valóban haza ment, én segítettem neki a halat bepakolni amit fogott. Sorolnám tételesen…..1 db 8,6kg tőponty, 3 db kb 2.5kg nyurga ponty, 1 db kb 25-3kg tükörponyt, és 6 db kb 80dkg- 1kg kárász….ennyit vitt haza. mind ezt csütörtök déltől vasárnap reggelig két engedéllyel majd négy nap alatt…. Valóban a román 4 bottal horgászik, csak nem egyedül,s van 3 db engedélye…..Gyakran valamely rokonával, vagy feleségével együtt jön, jogszerűen horgászik négy bottal.
      Még egy dolog. Kató Zoltán halőrt fikázod itt agyba főbe…..Megtisztelő lenne, ha nem nicknév alatt, hanem valódi neved alatt tennéd kritikus megjegyzéseidet, úgy gondolom az volna a korrekt. Azért megkérdezném tőled!! Te soha nem horgásztál még pl 3 bottal? Ne mond hogy nem, mert nem igaz….akiben benne van a vadász vér, s úgy ítéli meg hogy nagy valószín üséggel nem bukik be megteszi…S ez alól Te sem vagy kivétel….mellesleg az egész unionak nevezett pöcegödör minden országában 3-5 bottal lehet horgászni,mint anno 1975 előtt nálunk is….De ha már addig vetemedsz hogy a halőröket ilyen szinten fikázod, akkor legyél korrekt, tedd a saját neved alatt.Vagy ehhez már nincs bátorság?

  17. Sziasztok!
    Végigolvastam a hozzászólásaitokat és azt kell mondjam mindenki írásában van igazság. Először is…az éremnek mindig két oldala van. Sajnos a Látóképen,Keletin és Fancsikán kialakult helyzet egy önmagát erősítő körfolyamat eredménye. Mivel egyre kevesebb a hal,ezért a horgászok egyre kevesebben váltanak engedélyt…és mivel egyre kevesebben váltanak engedélyt egyre kevesebb halat tudnak telepíteni és az őrzésre sincs elég pénz. Ezek viszont újra csak a horgászok számának csökkenéséhez vezetnek. Elgondolkodtató viszont,hogy mint minden körfolyamatnak,úgy ennek is kellett, hogy legyen kezdete. Ha régen volt rengeteg hal a Látóképi tóban és emiatt sok horgász váltott engedélyt és járt a tóra horgászni,akkor miért fajult idáig a helyzet? Talán,mert nem volt megfelelően őrizve és a mohó,kapzsi húshorgászok elhordták a halat? Vagy esetleg a befolyt összegek egy része nem a legmegfelelőbb helyre került? Nem tudhatom. Azt viszont tudom,hogy ha tovább emelik az árakat a körfolyamat erősödni fog és oda fog vezetni,hogy a Látókép elhaltalanodik és csak egy üres vizesárok lesz vagy…ami szerintem a jobbik eset, kikerül a MOHOSZ kezéből előbb vagy utóbb egy magánember kezébe. Mindenki végiggondolhatja magában,hogy vajon mi lenne a jó megoldás. A halőrről pedig az a véleményem, hogy szegény megszolgálta már a magáét. Nem egyszer hallottam már pletykákból,hogy megfenyegették mikor ellenőrzött…sőt talán még bántották is. Úgyhogy én megértem,ha már kevésbé ambíciózus. A románokról is szeretnék pár sort írni. Sokszor látom én is,hogy kint vannak fullosan berendezkedve,mintha övék lenne ez a víz. A magam részéről abban sem vagyok biztos,hogy van engedélyük,de abban viszont biztos vagyok,hogy hatalmas mennyiségű halat visznek haza illegálisan. Ezellen szerintem is csak úgy tehetünk,ha kiállunk a vizünkért. Vesszük a fáradtságot és rájuk hívjuk a rendőröket. Ha rendszeresen és gyakran piszkáljuk őket előbb utóbb tovább állnak. Ha viszont csendben ülünk a seggünkön,akkor minden marad a régi,addig amíg minden nagy hal el nem távozik a Látóból. A helyzetet összefoglalva ahhoz,hogy a Látókép egy igazán halas víz legyen,ahhoz több telepítés és rendszeres AKTÍV ellenőrzés kell…ezekhez viszont több pénzre van szükség. Ezek alapján két megoldást látok, az egyik egy tőkeinjekció a másik a privatizálás.

  18. Gratulálok fazekastibi hozzászólásához,nagyon jól és észerűen összeszedte a dolgokat!
    Én is hallottam hogy talán ebben az évben lejár a MOHOSZ 5 éves szerződése.
    És mivel ennyire nem törődtek az utóbbi időben Látóval, valószínű nem véletlenül!
    Talán nem lessz meghosszabítva az a szerződés!
    Akkor viszont minden bizonnyal magánkézbe kerül a tó!
    Na akkor jön majd csak a sok hülye szabály!
    Nem tudom mi lenne a jobb, de biztos hogy mi horgászok járunk rosszabbúl!

  19. A Látókép I. horgászati-halászati kezelési joga 2015.dec.31-én jár le, mert 2000-ben 15 évre kapta meg az akkori Földművelési Minisztérium pályázata alapján a vizet a MOHOSZ. Aki 2015 után e jogot megszerzi, annak sokat kell majd fizetni, mert igen értékes halállomány van benne jelenleg is. Ingyért nem fogja megkapni, a jelenlegi vezetés pedig majd szeretne szakítani belőle jó komcsi módjára, ahogy e hazában szoktuk volt ezt tapasztalni az elmult 20 év alatt.
    Abban egyet értek veletek, hogy a Mohoszban igazi rablógazdálkodás folyik,de nem a halőr szintjén, hanem attól fentebb….nem véletlen volt pár évvel ezelőtt vizsgálat az országos vezetés szintjén, feltártak sok szabálytalanságot…de elkenték a témát….ez kb 8-10 éve történt…..De nézzétek meg a Mohosz felső vezetését….régi kiöregedett komcsi anno pártkáder emberek tömege. Életükben egy tisztességes halat nem fogtak, azt sem tudják mi az hogy horgászat,halgazdálkodás stb… úgy nevezett társadalmi alapon lettek felső vezetők…..jelszó:Nem csinálunk semmit, mert akkor nem rontunk el semmit……Nos amíg ez az 1990 előtti komcsi társulat a Mohosz felső vezetése, addig felejtsetek el minden változást. Ha pedig magán kézbe kerül Látókép, akkor felejtsétek el hogy ott valaha horgászni fogtok, mert olyan drága lesz, hogy az átlag kispénzü hogász azt nem fogja tudni megfizetni.

    1. Az előbbiekhez……Mi itt a megyében abban a helyzetben vagyunk, hogy a megyei vezetésben vannak nagyon is haladó szellemü emberek, amely nem azonos a fent említettel körrel…de pénz hiányában meg vannak a korlátaik, gyakorlatilag gúzsba köti kezüket a jelen. Az országos vezetés pl miért nem pályázik eu forrásokra a kiemelten jó vízminőségü horgász vizek tekintetében?, pl Látókép tekintetében versenypálya kialakítására stb….itt jön az amit előzőekben írtam…nem csinálunk semmit ,nem rontunk el semmit….magyarul minden marad az ős kövületben. Pl miért nem valósítja meg azt a gondolatot a Mohosz, hogy nonprofit szervezetként saját maga tenyészt telepítésre alkalmas halat csak hazai fajtákat, sokkal olcsóbb volna hosszabb távon, mint megvenni méreg drágán…..természetesen erre is van pályázati lehetőség,csak el kellenék indítani a folyamatot….sajnos ez a felső vezetés nem képes hosszabb távu stratégiában gondolkozni…..Volna pár ötletem ez irányban, de a kutya sem kíváncsi rá……

  20. Tisztelt horgásztársak.Takács Lajos vagyok, szeretnék veletek megosztani néhány gondolatot.
    Az jó dolog,hogy részetekről és a MOHOSZ részéről valami elindulni látszik. Köszönhető ez annak a bizottságnak, akik végre átlátták a problémákat és igyekeznek valami érdemlegeset tenni azért, hogy nagyobb rend lehessen az általuk kezelt vizeken. Valószínú, hogy ez a törekvés a Ti segítségetek nélkül nem fog menni.
    Nem tartom nagy segítségnek azt, hogy most mindegyikőtök ki kel magából és olyan dolgokat feszeget, ami nem mostani keletű. Mik ezek? Telepítés utáni húshorgászat mérték nélkül. Valószínű, sokan tudnak róla, senki nem tett ellene semmit. Nagy méretű halak átmentése magán vizekbe. Tett ellene valaki. Rabsickodás, több bottal való horgászat. Tett valaki be-vagy feljelentést? Nem tisztem megvédeni senkit, de bántjátok a halőrt. Szerintetek egy ekkora tavon, egy halőr heti 24órában képes a feladatát ellátni.Én úgy tanultam, hogy egy halőr nem halőr. Szerintetek egy halőr egy éjszakai ellenőrzés esetén, hogy lép fel egy rabsic banda ellen? Na ugye,ugye. A másik fontos dolog pedig az, amin szintén el lehet gondolkodni, hogy ha valaki tudomással bír egy bűncselekményről( rabsickodás) vagy szabálysértésről és azt elhallgatja, nem tesz semmit annak megszüntetéséről, az bűnrészessé válik, vagyis ugyanúgy ítélik, mintha ő követte volna el.Márpedig van itt köztetek olyan személy, aki olyan információ hálózattal bír, hogy tudja otthon a lakásában mi történik a tavon, ki mennyi halat fogott, milyen módszerrel, stb. Aki felelőtlenül vádaskodik és nem tudja bizonyítani amit állít, az nagyon könnyen megütheti a bokáját, mivel elköveti a becsületsértés vádját. Ez vonatkozik mind a halőrrel szemben, mind azokkal a bizonyos román állampolgárokkal szemben. De az is megütheti a bokáját aki bizonyíték nélkül sikkasztással vádol bárkit is. Én úgy érzem örülni kellene, hogy a MOHOSZ részéről is megmozdult valami, elindul valami jó irányba és hagyni kellene a felesleges vádaskodásokat.
    Egyébként, amit Misi közzétett telefonszámot, a Homoki Tíbor rendőr őrnagyét, azt Én személyesen egyeztettem vele, hogy közzé tehetjük a horgászok részére. Szerintem is nyugodtan hívhatjátok probléma esetén.
    Azt is jó látja valamelyikőtök, hogy ha magánkézbe kerül a tó, akkor lehet kétszer ennyit fizetni a napijegyért és külön a halért. Azért hasonlítsátok már össze mennyit kér egy magánvíz egy db. éves engedélyért és mennyi a Látóképre az engedély egy évre. A kiadások a MOHOSZ részére is ugyanúgy emelkedtek, mint bárki másnak. Azt is jól számolta ki valaki, hogy mennyi értékű halat fog ki egy horgász egy hétvégén. Akkor számoljátok ki azt is, hogyha egy éves engedéllyel heti egy alkalommal megy valaki horgászni, egy évben mennyi értékű halat zsákmányol? Ugye már így nem is olyan sok az az éves engedély. Mivel a nagy tenyészhalakat bizonyos horgászaink átmentik jó pénzért maszek vizekbe, nincs természetes szaporulat, azaz jó pénzért meg kell venni a horgászhalat.
    Elnézéseteket kérem a terebélyes hozzászólásért, de amit fontosnak tartottam le kellett írnom.
    Tisztelettel:
    Takács Lajos

  21. Üdvözletem Winkle Zoltán!

    Elnézést kérnék a helyesírási hibákért,de nem vagyok a szavak embere!(még szerencse hogy nem írásbeli érettségin vagyunk)!
    Félreértés ne essék, nekem a román nemzetiségü emberekkel nincs problémám!
    Nekem nem fáj az ha valaki tud horgászni és az sem ha valaki halat fog, de mindent csak mertékkel!
    És a szöllő sem savanyú, hidd el!
    Tudod nekem csak az fáj hogy, pár csapat köztük a te „Sanyikád” is lerabolja azt a vizet ahhova közel 14 éve rendszeresen kijárok horgászni és látom pusztulni a környezetet és a vizet!
    Ami összefüggésben van nagyon egymással!
    A múlthéten hétköznap voltam kint horgászni, hétvégén nem tudtam kimenni, ezért az információmat mondjuk így igen csak közelben horgászó két barátomtól kaptam ,akik már kint voltak a Sanyikád érkezésétől a távozásáig!
    Arról hogy valaki segített neki bepakolni émlítést sem tettek, tehát ha így lett voln valószínű mondták volna!
    De ha te mégis ott lettél volna és még segítettél volna neki bepakolni,nem hiszem hogy külömbb felfogásban horgásznál mint ők!
    Így nemigazán tudom hogy, elhiggyem amit mondasz,vagy sem!
    Inkább hiszek a két barátomnak és annak amit a két szememel láttam már!
    A „Sanyikád” a fiával volt kint a múlthéten.
    Ha mind a kettőjüknek van engedélye akkor is 4 bot, ami nem 9 bot mint péntek este!
    Azt meg hogy valakinek 3 engedélye van, olyanról még nem is hallottam,de én mindent elhiszek neked így ezt is!
    Tehát 3 engedély az 6 bot,az még mindig nem 9!
    Kató már csak Kató marad, mindegy hogy van vagy nincs,csak a pénzt viszi!
    Ha nem haragszol maradok a „cinknév” alatt!
    Én ilyet nem állítottam soha hogy, én nem horgásztam már 3 bottál. Erről azt gondolom hogy egy egészséges csibészség belefér úgy a horgász mint a halőr részéről!
    De amit a „Sanyikád” csinál az túl megy minden határon!
    Bár egy határon menne át és többé ne jönne vissza soha!!!
    De most nem 1975 előtt vagyunk, és még eggyenlőre 2db bottal lehet horgászni!
    Csak egy halőrünk van jelenleg!
    Én az ő „munkájával” nem vagyok megelégedve!
    Sajnos ilyen szinten már gyáva vagyok!
    Így még mindig maradok a „cinknénv” alatt!
    Üdv : pinki77

  22. Üdv Pinki77!
    Én is elég régen járok Látóra, pontosan 1988 óta….hidd el én is szeretem az egyetlen normális tavunkat…..és ha tudok teszek is érte…
    Nos a sanyikám nem Sanyikám,hogy idézzelek…és más amit saját szemeddel látsz,s más amit a barátok mondanak,azaz másodkezes az ismereted. Ha gondolod megnevezek pár embert, akik rajtam kívül látták hogy a „román” mit vitt el….azt amiről imént tájékoztattalak. Sajna a 9 botos verzió semm igaz, mert helye sem lenne hozzá hogy bedobjon….ahol a „román” pecázik,ott biztonságosan ennyi botot nem lehet betenni anélkül, hogy egy akár 4-5 kg ponty ne szedne össze belőle kapás esetén párat..akkor meg mi értelme lenne?..A román saját beállóján kívül nem tett máshová semmit, lévén tőle balra a spiccen én voltam két harcsázó bottal, tőle jobbra pedig az öreg Imre bácsi Bujvárosból volt ott horgászni…..azaz körbe ültük a „románt” Ha nem értenéd a 3 engedélyt, három családtagnak van náluk engedélye……..abszolut törvényesen…én sem hittem anno neki mikor elkezdett ott 3 éve horgászni, de megmutatta tényleg volt neki…..Hidd el nem védeni akarom, mert nekem sem kutyám sem macskám a „román”, csak szeretem a tiszta vizet a pohárban s nem a zavarost. Kató pedig végzi a számára lehetséges eszközökkel a dolgát……de azt tőle se várja el senki,hogy éjjel nappal ott keringjen a tavon…9,8km körben a tó, még autóval is elég körbe menni rajta…. A plusz üzemanyagot, és túlórát pedig a Mohosz nem fizet egyetlen halőrnek sem. Te csinálnád a saját költségedre? Dehogy tennéd, mint ahogy senki sem ha nem fizetik meg a plusz munkát…A rabsicok pedig nem hétvégén vannak kint, hanem hétköznap éjszaka, ahogy én hallom..mert látni én sem láttam.De Te pl egyedül kimennél ellenőrizni???? Mert én nem, pedig nem vagyok egy ijedős gyerek.4-5 csibész az 4-5, akármely vagány gyerek vagyok is, levernek mint a szeget.
    Úgy hogy ne ülj fel a dolgoknak ha nem látod saját szemeddel,ha még oly szava hihetők a barátok akkor sem….
    Üdv:Wz.

  23. Bocs Pinki77, de ott voltam, láttam mit csinált….a spiccen Györi Lali, Borsos Laci, valamilyen Sanyi egy fiatal srác, s jó magam horgásztunk reggelig, azaz 4 ember..A „román” meg a saját helyéről valóban 4 bottal…..
    Ne haragudj, de ezek után azt kell mondjam ,nem mondanak igazat a barátaid. Mivel mi négyen horgásztunk ott 8 bottal azon a cirka 25 méteres szakaszon, nem tudom hogyan tudott a román még öt botot behúzni, ahhoz még hely is kellett volna neki ,az meg nem volt……

  24. Nagyon nem kerek ez a történet, ezért beszéltem eggyik baráttal személyesen a másikkal telefonon.
    Továbra is föntartják az állitásukat, és azt is hogy a spiccen péntek este csak a román volt!
    És nem értem hogy miért ne mondanának igazat, hisz nekeik azzal se több se kevesebb!
    És mivel láttam már én is mondjuk szinte minden héten hogy mit művel a román, nincs kétség egy csepp sem a barátaim szavaiban!
    Viszont a te szavaidból leszürve azt vettem ki hogy valami elnökségi tag vagy a megyénél, talán?
    Megfordult a fejemben hogy próbálod védeni a mundér becsületét!
    Nem a románt, hanem az eggyetlen szem halőrünket és a tehetetlenségeteket!
    Mivel visszanézve a hozzászólásaidat, nagyon-nagyon ajnározod Katót!
    Bocs ha nem így van!
    De én még mindig inkább hiszek a két szememnek és annak akit a vízpartról ismerek már legalább 7-8 éve!

  25. Nos Tisztelt Pinki77 sporttársam! Csalódást okozok neked, mert csak egy sima egyszerű mezei horgász vagyok mint itt sokan mások,semmilyen tisztséget sehol nem viselek. Azt hogy csak a „román” volt mult héten péntek este…hát az imént felsoroltam neked név szerint hogy kik voltak ott. Ja az előbbi névsorból még kifelejtettem Krosztics Lajos sporttársunkat is, ő volt az ötödik aki a spiccen horgászott péntek este.Úgy hogy az ismerőseid igen csak be voltak rúgva, vagy nem tudom, hogy öt ember ott pecázik,s ők csak egy embert látnak..Ha kételkedsz szavamban, szívesen állok rendelkezésedre, pénteken kora du. már kint vagyok a spiccen a harcsafogó versenyen. Aki ott volt a spottársak közülünk mult péntek este, mind ott lesz most is a verseny miatt, s akkor élőben tudakozódhatsz tőlük,ki volt ott az elmult pénteken.
    Ha nem élsz a lehetőséggel az nem az én bajom, csak azért szóltam bele e témába, mert utálom mikor valakiről a háta megett nyomják a valótlanságot, bárkiről legyen is szó…Ha ez ellened történt volna, és tudom az igazat, téged is ugyan így megvédenélek ismeretlenül is.
    Üdv WZ…görbüljön a vége…

    1. Üdv W.Z!Lassan elkzdtem sajnálni a Román Sanyit hogy pinki csak vádaskodik.Annyira benyaltam a becsületes horgász dumádat.Erre tegnap este mit látok?Hogy te és a csapatod csónakkal húzzátok befelé a cájgokat a spiccről.Csak ma hajnaltól van harcsafofó nem?Na ezzel a lendülettel nálam a Sanyi is visszaesett a rabsic kategóriába.Üdv!

  26. Nah ezt már én sem bírtam tovább olvasni. Ez mi , hogy minden testvérünk olyan Magyar lenne , mint sanyi. Ha itt román sanyira gondolsz akkor én is hozzászeretnék szólni. Tavaly énis láttam mikor egy 15ös amúrt kötött ki a fához fent a spiccen + több alkalommal tapasztaltam , hogy egyedül volt kint és 4-5 bot volt beengedve. Most biztos az fog jönni , hogy énis hazudozok , mert sanyi egy szent ember. pff….

  27. gyerekek itt mindenki elájul a látótól, amihez szive joga, de ott van a fancsika 1/2/3 meg a bodzás-haláp az útra egy fillért se kéne költeni csak halat rakni bele meg őrizni
    sztem ha zsebből mindenki 10000-t halasítana akkor simán fasza lenne
    amúgy ha benne lennétek a fancsika 3-ra szivesen beszállnék egy egyesületbe csak tárgyalni kell a mohosszal meg beléptetni pár horgász rendőrt és kész a kánaán
    na jóccakát horgásztársak felvirrad még a napunk;)

  28. Re mindenki.

    Én tegnap voltam kint Látón és megint csak alátudom támasztani a Románok becsületességét azzal , hogy 5-en 17 bottal horgásztak. Szörnyülködve mentünk el mellettük és számoltuk a botokat. Hozzáteszem a 24 órás horgászatunk során egyetlen húzásunk sem volt , pedig próbálkoztunk erjesztett kukoricával , pellettel ,bojlival. Viszont úgygondolom megoldás lenne az , hogy a horgászok is ellenőrizhetik egymást , csapatban a körmükre nézhetnénk a Román bandáknak.
    Dani ha nem egy olyan zártkörű tóról beszélünk , mint mondjuk Mézes akkor favatkát sem ér az egész , mert egy rabsic banda úgyis odaverődik és leamortizálja az egészet.

  29. Kedves „őszinte” barátom W.Z.!
    Előbb vagy utóbb úgy is kiderül mindenkiről az igazság!
    Bár hogyan és bármilyen módon is próbálod takargatni!
    Győri Lajosnak meg azt üzenném hogy ha minden Magyar olyan lenne mint Sanyi, akkor én nem szeretnék Magyar lenni!

  30. A románsanyi a szemem előtt szántotta fel a sáros utat a tragacsával a Látóképen zuhogó esőben. A halőrünk mindezt a halórház elől nézte végig.Gyakorlatilag semmilyen tekintélye nincs,egy senki.Ja és közben a magyar horgászok kint várták,hogy száradjon föl az út. Ha nem látom talán el sem hiszem:) Na ennyit a halőrről(érdekes Bökönyi anno föl tudott lépni határozottan). A spiccen meg köztudott milyen emberek verődnek össze hétvégente, zülleni járnak ki.Na ennyit róluk is. A Látókép csodálatos tó remek adottságokkal,de nincs gazdája…

  31. Üdv!Az öreg szerintem nem rossz ember,de egyedül nem csinálhat semmi.Ne abból álljatok ki hogy csak szidjátok.Segítsünk neki,és nem utolsósorban magunkon.Alkítsunk valami olyan szervezetet minta jobbikos polgárőrök csak itt politikai indittatás nélkül.Basszuk ki közülünk a rabsicokat.Freeliner miért nem hívtad a rendőrt akinek megvan a száma ha láttad a tetü románokat 17-bottal?Az a baj hogy látjuk mind,viszont csak mérgelődünk és nem teszünk semmit.Fogjunk össze és idővel talán Látó is lesz olyan mint rég,vagy mint a Mézes.

  32. Sajnáltam a dolgot hidd el , de nem volt meg a szám. Azóta már elmentettem és ha lesz még ilyen lehetőségem azonnal hívni fogom az illetékest.

    Amúgy listára vehetnénk a rabsicokat akkor tudjuk kiket is kell szemmel tartani. Írjatok egy párat , mert biztos vannak még a Románokon kívül.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .