A színes zsinórok használata a pergetésben

szines 1

 

A tengeri horgászatban évtizedes múltra tekint vissza az élénk színű horgászzsinórok használata, de az utóbbi években az édesvízi pergetés során is előtérbe került. Hazánkban is egyre több helyen találkozhatunk ilyen zsinórokkal, de a legtöbben még kevés információval rendelkeznek a használatukról. Nem árt tehát áttekinteni, melyiket mikor érdemes használni, s mire érdemes odafigyelni a használatukkor.

Előnyök

Az ún. ?hi-vis?, azaz kiválóan látható zsinórok sokáig megosztották a horgászokat, aminek az volt a legfőbb oka, hogy a többség nem igazán tudta, hol, milyen körülmények között kell ezeket bevetni. Ezek a ?hi-vis? zsinórok általában UV-zöldek, UV-narancs színűek, pirosak, vagy ritkábban élénk kékek. Valamennyinek a legfontosabb előnyei azonosak. A zsinórunk mindenféle fényviszonyban igen jól követhető a víz felett, továbbá a csomók, horgok kötése is egyszerűbb a magas láthatóság miatt.

Bizony vannak olyan szituációk, amikor a pergetésben nagyon sokat segít, ha jól követhető a zsinór útja. Minden túlzás nélkül vannak olyan kapások, melyeket csak a zsinóron látunk, vagy sokkal hamarabb látunk, mintsem a boton éreznénk. Vannak szituációk, amikor ez adja a különbséget, hogy fogunk néhány halat, vagy üresen távozunk.

Nem zavarja a halakat?

Nos, igen, kivétel nélkül mindenkinek az első kérdése az, hogy ha mi jól látjuk, akkor a halak is sokkal hamarabb észlelhetik a zsinórt, s ez igencsak leronthatja a horgászat hatékonyságát. Vannak olyan vizek, ahol ez igaz. Nyilván az igen tiszta tavak, sekélyebb, tisztább folyók nagy átlátszóságú vizeikkel túl sokat láttathatnak zsinórból. Persze pont a tenger a legjobb ellenpélda, ahol a hi-vis zsinórok elterjedése magasan a legnagyobb. A több méterre átlátszó tengerben a leggyakrabban nincs gond a zsinór színével, de bizonyos módszerekhez speciális előkéket alkalmaznak.

szines 2

 

A következő lépcsőre ezek az igények emelték a zsinórgyártókat, elsőként a Pure Fishinget is. (A világ legnagyobb zsinórgyártójaként minden évben előrukkol egy világújdonsággal, számos innovatív terméket elsőként mutatott meg a piacnak. Az első monofileket, az első fonottakat is a cégcsoportba tartozó márkák állították elő, ahogy a világ első átlátszó fonottját is. 2011. szeptemberében újabb magasságokba érve, ismét egy világújdonság, nanotechnológiával készült zsinórt fognak bemutatni, melyhez hasonló tulajdonságú horgászzsinórt még senki sem gyártott. De erről majd akkor bővebben?) Megjelentek a színváltó zsinórok, melyek a természetes UV fényben élénk színre váltottak, de a víz alatt, ahová csak néhány cm-re képesek behatolni az UV sugarak, teljesen átlátszóak. Az első ilyen próbálkozás a Vanish Transition nevű Berkley zsinór volt, talán többünk is használta. Ennek a fejlesztési vonalnak legújabb képviselője, a minőségben messze elődje fölött járó TransOptic co-polimer, mely a Berkley Trilene családban kapható. Ez a zsinór is élénk narancs színeket mutat napfényen, de a víz alatt már átlátszóra vált, s szinte észrevehetetlen. Egyéb tulajdonságaiban hozza a Trilene világszínvonalát, pontosan olyan, amilyennek egy kiváló monofil zsinórnak lennie kell.

 

 

 

szines 3

 

 

Ezzel a monofil zsinórok víz alatti láthatatlansága gyakorlatilag megoldódott, de mi a helyzet a fonottakkal? A kényes helyeken érdemes fluorocarbon monofil előkét kötni a ?hi-vis? fonott elé, így mi a víz felett jól láthatjuk a zsinórt, de a műcsalihoz közeli szakasz, a fluorocarbon fénytörése azonos a vízével, így valóban láthatatlan. A fluorocarbonok előnye, hogy nyugodtan használhatunk egy kicsivel vastagabbat belőle, ha már egyszer láthatatlan a víz alatt, miért ne? Ezt láthatjuk a tengeri sleppelések alkalmával, és egyre inkább az édesvízi pergető berkekben is. Magam nem túl régen álltam rá erre a változatra, de pl. az idei téli süllőszezont már a Berkley Blaze Orange nevű narancsszínű fonottjával horgásztam végig – persze a Berkley Trilene 100% Fluorocarbon nevű előkezsinórját is használva.

 

 

szines 8

 

 

Nagyon fontos tapasztalatok birtokába kerülhettünk a 2010. szeptemberi Ebrós túra alkalmával, ahol főleg Molnár Tibi, aradi barátunk süllőhorgászata bizonyította be, hogy tiszta vízen nagyon fontos a fluorocarbon előke. Persze a megfelelő súlyú jigfej, az abszolút top kategóriás bot, és a profi plasztikcsali-választás is hozzájárult, hogy a Tibi csónakja közeléből sírva és hal nélkül távoztak németek, hollandok, miközben ő 70 db-os délelőttöt is fel tudott mutatni. Igaz, hogy ő még hagyományos, zöld színű fonottal horgászott, de innen már csak egy kis lépés volt a színes zsinór használata. Tibi is a zsinórt nézte állandóan, és olyan apró kapásoknak is oda tudott vágni, amiket a horgászok döntő hányada nem is észlelt volna.Bizony, különösen állóvízi jighorgászat során ez jelenti a különbséget néhány elrontott kapás, vagy 70 db megfogott süllő között. (Gyorsan hozzáteszem, hogy a Tibor egyetlen süllőt sem tartott meg, bár ezt az Ebrón, igen komoly darabszámban megtehette volna.)

 

 

szines 4

 

 

Ez a bizonyos Ebrós túra csak a végső lökést adta meg, hogy komolyan vegyem a színes zsinór-fluorocarbon előke párost, mert már évekkel ezelőtt, a világ elitje ilyeneket használt a pergető vb-ken. A válogatott szövetségi kapitányaként volt szerencsém a Volgán horgászni, ahol az orosz menők szinte kizárólag multicolor fonottal horgásztak. Ez nem a klasszikus ?hi-vis? változat volt, de a szivárvány színében váltakozó zsinór bizonyos szakaszai mindenféle fénynél jó láthatóságot biztosítottak. A sötétebb szakaszok fénnyel szemben, az élénkebb színek pedig jó látási viszonyok között. Az ezt követő kazah vb-n a világbajnoki aranyat megnyerő ukránok között bukkant fel a színes fonott – nem véletlen, hogy jighorgászattal utasították maguk mögé a világot. A legutóbbi észtországi megmérettetésen, ahol versenyzőként is szerepeltem, több horgász alkalmazta a hi-vis zsinórt fluorocarbon előkével a sügerezések során.

 

 

 

szines 5

 

Elég rövid botokat használok, a téli tiszai jigelésben a 2,10-es volt a leghosszabb, amit egyáltalán a csónakba tettem. Ezekhez a bothossznál némileg rövidebb fluorocarbon előkét kötök, nagyjából másfél métereset. Ez aztán egyre kopik a kötésekkel, ahogy 80-100 centi alá fogy, újat kötök. A színes zsinór használatakor az igen könnyű jigfejek esetén is jól követhető a műcsali aljzatra érkezése. A bot spicce alig mozdul egy keveset, de a zsinór pillanatnyi visszalazulása már egyértelműen tetten érhető. Ugyanezen a vonalon a bekövetkező kapást is kiválóan közvetíti. Hatványozottan igaz, ha fúj a szél, és egy zsinóröböl keletkezik a spicc és a vízfelszín között. 6-8 grammos fejekkel horgászva szinte kizárólag zsinóron látni meg a kapást, egy finomabb ütés a lazább zsinór miatt el sem jut a botspiccig. De vizuálisan jól észlelhető, s lereagálható. Hogy ezért, vagy nem, utólag már nem fog kiderülni, de a 2010-2011. tele egy kiváló süllős szezont hozott számomra, rég nem sikerült ilyen sok süllőt megfogni. Az első napokban összejött az a mennyiség, amit konyhára el szoktam vinni, így később már kizárólag a C&R szabályait követhettem. Ennek jegyében volt olyan napvégi 2 órám, melynek során 11 db süllőt vehettem kézbe 1,5 és 5 kg között. Biztos vagyok benne, hogy ezeket a fogásokat nem kis részben köszönhetem a színes zsinórok használatának. Ehhez az ember megtanul olyan technikákat is, melyek váltogatásával, az adott napra (víz átlátszóságra, mélységre, sebességre) megtalálhatja a leghatékonyabbat.

 

 

szines 7

 

Igaz, hogy a mi kedvenc időtöltésünk mára igencsak összetett sporttá vált, s egyre inkább ?technikai?. Ma már komoly előnyt jelent egy jó csónak, egy gyors motor, és nem utolsósorban egy kiváló radar. A szép fogásokhoz azt is illik hozzátennem, hogy egy csúcskategóriás Lowrance HDS 8-as készüléket van szerencsém használni, s tagadhatatlan, hogy ez a műszer is meghatározó szerepet kapott a legjobb helyek azonosításában. Fontos tanulságként szolgál, hogy sokkal több hal van a vízben, mint gondoljuk, de ebből gyakran nagyságrenddel kevesebb hajlandó elkapni a műcsalit, mint amennyit a magunk alatt láthatunk. Ezért is fontos, hogy tartsuk a lépést a legújabb technikákkal, felszerelésekkel, és persze a halakkal is!

írta: Szarvas Zoltán

Pure Fishing Hungary Team

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .