Etetési tippek a pontyhorgászathoz

Etetési tippek a pontyhorgászathoz

 

 

Gyakran megkérdeznek: hogyan és főleg mennyit etetek? Erre a kérdésre mindenkinek saját magának kell megtalálni a választ,  mert az évszaktól, a halállománytól és halak táplálkozási szokásaitól függ. Késő tavasszal és nyáron, ha a víz hőmérséklete 12-14 Celsius fok fölé emelkedik, nyugodtan lehet egy kicsit többet etetni. Ha a hőmérséklet alacsonyabb, akkor spórolósán és kicsi csalikkal etetek. Hogy mennyi ez a kevesebb vagy több? Ha egy helyet kiválasztottam, és vannak más információim a halállományról, például az eddig kifogott halak mennyisége és nagysága és mindenekelőtt a halak átlagsúlya, az etetési stratégiám e tényezőktől nagymértékben függ.

Ferde utca

 

 

A legtöbb vizén ugyanazt a sémát alkalmazom: kb. 30-50 dkg bojlit és 1,5-2 kg pelletet etetek be botonként. A bojlit nagyobb területre szórom, nagyjából 10-15 méteres körbe, a pelletet viszont a csalibojlim közvetlen közelébe szórom be 1 méteres körön belül. A csalibojlit a beetetett kör közepére helyezem be, természetesen PVA hálóban, vagy PVA-zacskóban, megtöltve még néhány széttört bojlival és plusz attraktorokkal. A horogcsalim annyiban különbözik az etető bojlimtól, hogy a csalit előtte dipbe mártogatom, ezáltal erősebb aromája és íze van, hogy a ponty remélhetőleg könnyebben megtalálja táplálkozás közben.

 

 

Y etetés

 

 

Sokan az olcsó és a nem valami jó minőségű bojlit keresik az etetésre, és jó minőségű bojlival csaliznak fel. Horgászok! Ébredjetek fel! Mit gondoltok, mit talál meg a ponty először, a csalibojlit, vagy a minimum hússzor annyi etetőbojlit? A halak először 99,9%-ban az etetőanyagot találják meg, és feleszik, még mielőtt egyáltalán a főételt a csalinkat  megtalálnák. S ha az etetőanyag nem ízlik nekik, vagy nehezen emészthető, és betegek lesznek tőle, akkor továbbúsznak, és a horgász, aki spórolni akart, de nem a megfelelő helyen, hoppon marad. Inkább etessenek kevesebbet e jobb minőségű bojliból, akkor is, ha esetleg drágább, és fogjanak halat, mint hogy a vízbe szórnak egy tartalmatlan, sima lisztből álló, nehezen emészthető, a bojli nevet nem érdemlő dolgot, és hiába várnak a kapásra.

 

 

 

Vetés aratás

 

 

Nyugat-Európában van néhány tó, ahol bizonyos bojli márkákkal való horgászat és etetés be van tiltva, mert azokat a halak nem eszik meg, és a vizet feleslegesen terhelik. A legegyszerűbb teszt, amikor kész bojlit vásárolnak, hogy saját maguk megkóstolják. Először az édesítőszert fogják csak érezni rajta, de ha később, hátul a garatban a bojlinak keserű mellékíze van, akkor nem szabad megvenni. A jó tartósítószerek nagyon drágák, ezzel szemben íz és szagmentesek, és pontosan ez az, amiért a jobb bojlik pontyot fognak a silányabb minőségűek pedig nem. Régi angol cégek, amelyek már hosszú ideje piacvezető pozícióban vannak, nem tehetik és nem is teszik meg, hogy olcsóbb, gyengébb minőségű bojlival töltsék fel a boltokat.

 

 

Elterelő hadművelet

 

 

Reméljük, hogy fogunk nagy pontyot is, de én – mindegy, hogy kis ponty jött, vagy nagy – kapás után ismét beetetek kb. 30 dkg bojlit, és 1-2 kg pelletet. Ha viszont 12 órán belül nincs semmi aktivitás a botnál, akkor csak a csalibojlit cserélem ki, ismét a PVA ?ajándékcsomaggal” körítve, és kb. 1 kg pellet kerül még a csalibojli köré közvetlenül, és csak egy marékra való bojli nagyobb területre, mert abból indulok ki, hogy az előző napi etetés még ott van a víz alatt. Ezt a módszert folytatom még két napig, s ha ez alatt sem történik semmi, akkor megváltoztatom az etetés helyét, illetve másik helye költözöm. Néha 5 kg bojli elég egy egész hétre, ám abban az esetben, ?ha a pontyok is benne vannak a játékban”, elfogyhat akár 20 kg is, de ezt sajnos előre soha sem lehet tudni.

 

Ehhez a nagyon összetett témához csak kapaszkodókat, tippeket tudok adni, önökön múlik, hogy mit tudnak felhasználni, és mit nem a vízen, ahol horgásznak.

 

 

írta: Christian Schlott

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .