Posted on Hozzászólás most!

Rakós horgászbotok tavaszi felkészítése, begumizása

Rakós horgászbotok és a gumizáshoz szükséges egyéb horgászcikkek

Lassan vége a télnek. Egyre közelebb kerülünk a jó időjáráshoz, a vele együtt járó felmelegedéshez, és ami a legfontosabb, a halfogás esélyei a hőmérő higanyszálának emelkedésével egyenes arányban nőnek. Ideje hát leporolni ősz óta árválkodó botjainkat és harcra kész állapotba hozni őket.

Személy szerint, nekem a rakós botos peca hiányzik már nagyon. Így nem is csoda, hogy a tavaszi nagyszervizt ezekkel kezdtem. Az AGNES és a MULTI CARP október óta árválkodnak sarokba állítva. A tavalyi gumizás egy év alatt alaposan elhasználódott. Jó sok topszett vár megújulásra.

Gyors számolás után kiderül, hogy tíz darabot kell átszerelni és van néhány, ami még nyers méretben az első gumizásra vár. Akárhogy is nézem ez legalább egy napi meló, de muszáj elvégezni ezt a munkát, mert az előttem álló szezon versenyein AGNES-nek kell hibátlanul muzsikálni, a nagyhalas horgászatok alkalmával pedig a MULTI CARP-nak. Úgy döntöttem, első körben a Multi Carp gumizása kapja meg a nagygenerált.

Első vágás után próba

Az erős horgászbot jól állta tavaly is a nagytestű pontyok rohamait, eszméletlen jó szórakozást nyújtva. Az idén is szeretnék legalább olyan jókat fárasztani, és szákba terelni egypár tíz kiló feletti potyeszt. Sokat tanultam az elmúlt évben.

A belső teflon vágás nélkül nem fér bele a spiccbe

Ezért is határoztam úgy, ha lehet még profibban, még jobb minőségű alkotóelemekb?l állítom össze készségemet. Hátha sikerül megdöntenem tizenkét kilós rekordomat. Ahhoz pedig az kell, hogy ne legyen gyenge láncszem a felszerelésben.

Addig faragjuk, amíg pontosan nem passzol a teflon

Azt már régen kitárgyaltuk, hogy a Multi Carp kivételesen jó pontyos rakós. Itt tehát nem kell változtatást eszközölni. A következő lényeges elem a gumi. Úgy döntöttem, hogy tapasztalt versenyhorgász barátim tanácsát megfogadom és a Polemaster Carp Bungee kerül a bottagokba.

Egy csepp pillanat ragasztó…

Több méretben gyártják ezt a csőgumit. Az én választásom elsőnek a 2,5 milliméteresre esett. Úgy vélem, hogy rendkívüli rugalmassága és ereje biztosíték lehet a legvadabb pontyok megfogására is, persze némi szerencsével. De ha ez mégse lenne elég, már a polcon pihen az extrém vastag 3,6 milliméteres bivalyölő. Kevésbé ?necces” horgászatokra pedig az 1,8 milliméteres ?finom” gumi.

..és már mehet is a végleges rögzítés

Helyén a teflon gumivezető

Ezek a csőgumik a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek. Változatos méretskálájuknak köszönhetően nincs olyan halfajta, vagy horgászati körülmény, amihez ne találnánk meg az ideálisat. Volt még egy szűz pontyos topszettem, úgy határoztam a 2,5-ös gumihoz ezt fogom beszabni.

Ekkora darabot vágtunk vissza

Nagyméretű belső teflont választottam, körülbelül három és fél milliméteres furattal. Először megnéztem, hogy mekkora az a darab, ami biztosan le lesz vágva a topszett végéből. Ezt egyszerűen megtehetjük, csak rá kell húzni a teflont. Ahol megszorul, ott megjelöljük és egy recés élű késsel, vagy finom reszelővel elvágjuk a bot anyagát. (Itt jegyezném meg, hogy a teflon furatának megválasztásánál szem előtt kell tartani, hogy a gumi könnyen járjon benne. Ha alulméretezzük, akkor megszorulhat, ami zsinórszakadáshoz és azzal együtt a hal elvesztésével jár.)

A fűződrót és a gumi…

Itt még biztosan nem megy bele a bottestbe, de már közel vagyunk a megoldáshoz. Ezután folyamatos méretellenőrzés mellett kis darabonként addig szabjuk a botspiccet, amíg a teflon bele nem csúszik úgy, hogy egy kicsit szoruljon. Mondhatnám azt is, finom erőszak árán megy helyre. (Elég sok le fog esni a spiccből, de nem kell sajnálni. A szerelék tökéletes működéséhez ez elkerülhetetlen. Nálam közel fél méter bánta a vastag gumizást.)

Nagy kapocsba kell belekötni a vastag gumit

Egy egyszerű csomó…

…szorosra húzva

Ezután finoman kisorjázom a spicc belső felületét és a végét síkba csiszolom, hogy a teflon pereme tökéletesen felfeküdjön. Ezután egy csepp pillanatragasztó segítségével véglegesen rögzítem. Nem kell sok ragasztó tényleg csak egy nagyon pici csepp. Ha jól szabtuk le a méretet, akkor beragasztás nélkül is tökéletesen használható. Ezzel a művelettel a gumizás legkényesebb részével végeztem is. Most már nincs más dolgom, mint hogy a zsinórrögzítő kapcsot felkössem a csőgumi egyik végére – ez a gumi dobozában található -, és szorosra húzzam a csomót. Egy fűződrót segítségével a bottestbe behúzom a gumit (én az AB-tip-be és még egy tagba gumizok). Körülbelül kettő és fél méter csőgumi áll így rendelkezésemre a fárasztás folyamán. A topszett vastagabb végén Polemaster Large Winder Bung-gal rögzítem és állítom be a megfelelő feszességét.

A hátsó ütköző méretre szabása

A hátsó ütköző méretre szabása

Nagyon praktikus találmány. Késsel könnyen a megfelelő méretre vágható és egy célszerszámmal, amit adnak hozzá, a bot belsejéből kivehető és a gumizás erőssége szabályozható. Mégpedig oly módon, hogy feltekerhető rá a felesleges gumi, vagy éppen ha a helyzet úgy hozza és kicsit lazább gumizást szeretnék, egyszerűen le is lehet tekercselni.

A dugó könnyen kiszedhető a feszesség állításához

Meg kell még említeni mindenféleképpen azt is, hogy ha szeretnénk sokáig élvezni felszerelésünk társaságát a vízparton, akkor nem elég csak használni azokat, hanem karban is kell őket tartani. Ezért vizesen sosem szabad elrakni ezeket. Mindig szárazra törölve csomagolom be a botzsákba felszereléseimet, de még így is előfordul, hogy kosz kerül beléjük, ami károsíthatja azokat. Most, hogy készülök a szezonra, a botok belsejét is kitisztítom egy erős acéldrótra szerelt kis rongypamaccsal. Lehet venni speciális tisztítókefe készletet, de az én megoldásom olcsóbb és a célnak ugyanúgy megfelel. Most már a bot gumizva, letisztítva fekszik előttem az asztalon. Elégedetten nézek végig rajta. Már csak egy dolog van hátra, de szerintem ez meglehetősen fontos. A botok illeszkedéseit teflon tartalmú sprayvel kezelem le. Ezzel elejét veszem a megszorulásnak, kopásnak, idő előtti elhasználódásnak.

Ez a köteg topszet még hátra van

Gyakorlatilag így év elején és egyszer a szezon közepén elég elvégezni ezt a műveletet, sokáig fent marad a horgászbot felületén. Egy bot tehát kipipálva. Most már semmi akadálya a rekorddöntési kísérletnek. Remélem minél előbb módom lesz megcsodálni, amint a szikrázó napsütésben csillogva fut ki a rózsaszínű gumi víz alatti ellenfelem rohamának hatására, és élvezettel hallgathatom a pattanásig feszülő felszerelésen játszó tavaszi szél zenéjét.

Móri István (www.webfishing.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .