Drop Shot -tal a süllőkre (kisfilmmel)

Balzer Drop Shot Rig System A b2

 

 

Az USA-ban a sügerező horgászok régóta alkalmazott technikáját továbbfejlesztve és egységes rendszerbe foglalva alakította ki a Balzer cég új Drop Shot módszerét (a továbbiakban DS). Kimagasló eredményeket érhetünk el vele még agyonhorgászott vizeken is a süllő horgászatánál. Érdemes ezt a fogós, ám de nem egészen egyszerű módszert a süllőzés mellett sügeres és csukás vizeken is kipróbálni. Szinte mágnesként vonzza a halakat.

 

A DS-módszer sikeres alkalmazásának három fontos feltétele van:

 

  1. Az áramlás ne legyen túl erős,
  2. Jó minőségű, gerinces botunk legyen, mely a csuklónkig közvetíti a csali minden rezdülését,
  3. Természetesen legyenek ragadozó halak a kiszemelt vízterületen.

 

 

A DS-módszer folyamatos összpontosítást követel. Zsinórunk mindig legyen feszes, hogy a kapást azonnal felismerhessük és késedelem nélkül reagálni tudjunk rá, hogy a gyorsabb folyású vizeken se keljen lemondani erről az eredményes módszerről, egy 15-cm hosszúságú előkére rögzítsük a csalit, hogy az dinamikusan mozogva ingerelje kapásra a süllőket. Ez a módszer elsősorban süllő, kősüllő és sügér horgászatához ideális, de csukára és feketesügérre is eredményes.

 

 

Balzer Drop Shot Haken

A Drop Shot módszer alapja a különleges horog (boxer horog), ennek a horognak a befogadására alkalmas műcsali és a csúsztatható végólom. A módszer a legóvatosabb, legravaszabb ragadózókat is becsapja, nem véletlenül terjed világszerte.

 

 

Amint azt a DS-horgok speciális külseje sejtetni engedi, a csali rögzítése is eltér a megszokottól. A horgot a DS csali elülső részére akasztjuk és a csalit egészen a szemig vezetjük. A horgot a csali hasán áttoljuk és fent ismét kidugjuk. A horog hegye így a Lazy Lure csali hátán van, elrejtve, így nem kell félnünk az elakadástól és még a legóvatosabb süllôket sem riasztja el.

Balzer Drop Shot Blei round

A Drop Shot ólmok speciális zsinórkapoccsal vannak ellátva, ami erősen fogja a zsinórt, és helyéntartja az ólmot még dinamikus dobásoknál, illetve akadós terepen is. A zsinór a klipszből könnyen kiakasztható, így a csali és a talaj közti távolság bármikor a körülményekhez állítható.

 

 

Kemény aljzaton álló, vagy lassan áramló vízben vetjük be a gömbölyű változatot, mivel emelés után még gördül a fenéken és a csaliba pótlólagos életet lehel.

 

 

A másik változat hosszú formájának köszönhetően gyorsan süllyed. Rántás közben az ólom állandóan átbillen állóból fekvő helyzetbe, így a csalit állandóan mozgásban tartja. Minden esetben használhatjuk.

 

 

 

Amint korábban már leírtuk, a csali és a hal közötti kontaktus a legdöntőbb tényező, ezért mindig csak fonott zsinórt használjunk, mivel ezek nyúlása elhanyagolható. Süllőzéshez a 0,10-0,17mm-es méretek a legmegfelelőbbek. Az élénk szín azokban az esetekben ajánlott, amikor horgászat közben zsinórunkat szemmel kell tartanunk.

 

 

 

Az előkét egyszerűen a főzsinórhoz kötjük, a horogra húzzuk a gumicsalit, és a kiválasztott speciális DS ólomsúlyt a szerelék végére kapcsoljuk a rajta lévő klipsszel. A horog és az ólom távolsága a meghorgászni kívánt terület sajátosságainak megfelelően szabadon változtatható.

 

 

 

Iszapos fenék esetén, vagy egy akadó mellett horgászva nagyobb távolságra húzzuk az ólmot, így a vízközt várakozó rablók előtt vezethetjük a csalit. Kemény, akadálymentes fenék esetén a lentmeglapuló süllő az ólom és a csali távolság lerövidítésével érhető el.

 

Balzer Drop Shot Rig System A b2

Ennél a módszernél is ügyeljünk arra, hogy állandó kontaktusunk legyen a csalival, a zsinórt egy pillanatra se lazítsuk be. Általános érvényű szabály, hogy a csalit a lehető leglassabban kell bevontatni.

 

 

Bedobás után feszesen tartott zsinórral hagyjuk, hogy az ólom a fenékre süllyedjen, majd apró pöccintésekkel, emelésekkel vontassuk be. A bevontatás ne legyen egyenletes, a rántások közé időnként iktassunk pár másodperces szünetet, néha emelhetünk rajta egy-egy nagyobbat. Csalink így imitálja a sérült zsákmány halak mozgását. Ügyeljünk rá, hogy a zsinórunk ekkor is feszes legyen, nehogy lemaradjunk a kapásról. A süllő kapása gyakran a bevontatás szüneteiben következik be, amikor a csali önálló lebegésbe kezd. A DS a lassú bevontathatóságának köszönhetően azokon a helyeken is eredményes, ahol más csalikkal nem tudunk kapást elérni. Például akadók, tartások mélyén lapuló süllőknek így tudunk időt hagyni,hogy rámozduljanak a csalira.

Balzer Lazy Lures Drop Shot Transparent Blau Glitter

 

A DS módszer sajátosságai, a lassúbb vontatás, az óvatosabb kapások speciális csalit igényelnek. A Balzer Lazy Lure ?Drop Shot? gumihalak kifejezetten ehhez a módszerhez lettek kifejlesztve. 8 cm-es hosszban és nyolc különböző színben készülnek.

 

 

Közülük mindig kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet. Különleges testkiképzésük ? a horog számárakiképzett zseb ?, a vizénél valamivel kisebb fajsúlyuk, valamint a gumi ízét és illatát elfedő különleges só alkalmazása, ellenállhatatlanná teszi ezeket a csalikat a ragadozók számára.

 

 

 

 

Forrás: Sügér horgászbolt

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .