Tisztelt Sporttársak, Tisztelt Szövetség!

20090524megyeihorgaszversenytiszaviragosszeallos

Az élet úgy hozta, hogy jelen helyzetben „tollat” kellett ragadnom, papírra vetnem azon gondolatokat amelyek foglalkoztatnak. Két nézőpontot szeretnék ismertetni, mert be kell látnom mindkét oldalról egyaránt érintett vagyok. A végén ismertetni fogom milyen esemény hatására fogalmazódott meg bennem e döntés.

Jöjjön, hát az első:

Két horgászcsemete apukája.

Közel harminc éve horgászok és van két gyönyörű gyermekem. Minden horgász apában, a gyermek születésétől kezdve ott motoszkál a kérdés: Vajon szeret majd horgászni? Lesznek közös horgászélményeink?. Szerencsés vagyok! Megkaptam a választ. A lányom és a fiam is komoly érdeklődést mutat a halak rejtélyes világa iránt, és szívesen velem tartanak a vízpartra. Apaként tehát ismét bővült feladataim köre. Meg kell próbálnom átadni a horgászattal töltött megannyi gyönyörű év tapasztalatát. Természetet szerető és tisztelő felnőttekké kell nevelnem őket. Köteles vagyok megtanítani őket a halak tiszteletére, a velük történő kíméletes bánásmódra, és még sorolhatnám mindazt ami horgásszá tesz egy horgászt. Ezen feladatok semmilyen plusz terhet nem jelentenek számomra, hiszen örömmel teszek eleget mindegyiknek, nem is beszélve arról a mérhetetlen büszkeségről, ami apaként tölt el, ha látom díjat nyerni versenyen valamelyik gyermekemet. Felmerül azonban egy olyan megoldásra váró probléma is, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A horgászengedély. Ugye a tisztességes és kötelességtudó horgász az adott vízterületre érvényes engedéllyel indul horgászni. Probléma megoldva! Ki kell váltani az engedélyt, ezután nem csak nekem, hanem a gyermekeimnek is. Így teszek, területi engedélyt váltok nekik 950 Ft/ darab áron. Ezen engedély birtokában nyugodtan kergethetik a halakat az ország minden MOHOSZ kezelésben lévő vizén. Ez rendben is van így. Korrekt áron gyermek engedély. Ahogy lehet támogassuk az utánpótlást, hiszen ők a jövő horgászai!

Másodikként:

Horgászegyesület elnöke.

Harmadik éve vagyok egyesületi elnök. Megtiszteltetés számomra, hogy képviselhetem horgásztársaim érdekeit, munkámmal segíthetem az egyesület munkáját, fejlődését. Egyesületünk nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás horgászok nevelésére. Lehetőségeink szerint minden eszközzel támogatjuk a gyermekhorgászokat, és arra törekszünk, hogy tagjaink között egyre többet lássunk közülük. Szerencsére ez jól működik és évről évre gyarapszik a gyermekhorgászok létszáma egyesületünkben. Próbáljuk tisztességes és kötelességtudó horgászokká nevelni őket, megismertetni velük többek között a horgászat szabályait, feltételeit. Sok gyermekhorgász szülei nem horgásznak, ezért a mi tagságunkra hárul a felelősség, hogy milyen horgászt nevelünk belőlük. Sajnos nem egyszerű dolog olyan feltételeket biztosítani és ezeket fenntartani, amiknek köszönhetően a szülők horgászengedélyt váltanak gyermekeiknek. Nagyon sok családnál nehezen lehet csak előteremteni az engedély árát, mégis megoldják, mondván, ez így van rendben. Most mégis aggódom.

Ezek ismeretében tehát mint szülő és elnök, kötelességemnek érzem, hogy az egyesületünk tagjaként nyilvántartott, több mint ötven gyermekhorgász érdekében is szót emeljek.

Megkaptam a Hajdú-Bihar megyei Horgász Szervezetek Szövetségétől a 2011. évi horgászengedélyeket. Meglepődéssel tapasztaltam, hogy két típusú gyermek horgászjegy került kiadásra. Először még nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget a dolognak, ám hazaérve és tüzetesebben átvizsgálva belém hasított a felismerés! A már megszokottat az előző évekhez hasonlóan a Magyar Országos Horgász Szövetség adta ki. Az eddig ismeretlen engedélyt a Hajdú-Bihar megyei Horgász Szövetség és a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szövetsége adta ki. Elgondolkodtam, ha a MOHOSZ által kiadott engedély országos, mi szükség van a másikra? Végigolvastam mindkettőt.

Eredmény:

Az országos engedélyből kikerült a Keleti-főcsatorna, Kadarcs- Karácsonyfok csatorna, Kösely-átmetszés. Maradt a Látólépi-tározó, Fancsika-tározók. Elnézést kérek, de a teljesség igénye nélkül csak a környékbeli vizekre szorítkozom. Persze ettől sokkal több helyre érvényes, csak nem érintene túl érzékenyen a megyénkben szerintem senkit, ha elveszítjük pl. a Pécsi-tavat.

Ezek a fent említett vizek mondanom sem kell bekerültek az újonnan gyártott engedélybe, amit meg lehet vásárolni 2000 Ft/db áron. Továbbá az új engedély korlátozza a horgászmódszert, miszerint 1 db gyűrűzetlen úszós készséggel horgászhat a gyermek. Valamint a méretkorlátozással védett fogható hal mennyiségét évi 20 kg-ban határozza meg, és idézem: „Ha a gyermek kifogott 20 kg nemeshalat, köteles új területi engedélyt váltani!”

és még sorolhatnám……, de nem könyvet szeretnék írni.

 

Tisztelettel kérném a megyei Horgász Szövetség vezetőit, akik kiadták ezt az engedélyt, hogy a lehetőségeikhez mérten döntésüket vizsgálják felül és változtassák meg!

 

Teszem ezt a gyermekhorgászok érdekében, mint szülő, mint elnök.

Tisztelettel és, horgászbaráti üdvözlettel:
 

Pinczés István

(Tiszavirág Horgász Egyesület elnöke)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .