Mi is az a Pellet?

pelllleett

Körülbelül 20 éves múltra tekinthet vissza ez a kis csoda csali. Természetesen Angliából indult hódító útjára ez a préselt takarmány. Összetevője nagyban hasonlít a bojliéhoz. Igaz a pellet nem tartalmaz tojást és nem főzéssel tartják össze az értékes alkotóelemeket. Előszeretettel használják halgazdaságok, és a horgászok körében is nagyon elterjedt. Bojlis versenyeken is előszeretettel használják különböző ízű, méretű és oldódási ideje miatt. De manapság egyre jobban elterjedt a finomszerelékes horgászatban is. Ezek a soft pelletek, melyek pelletgumi használata nélkül puhaságuk miatt egyszerűen horogra tűzhetők. Intenzív gyorsan oldódó aromájukkal hamar oda lehet csalogatni a halakat etetésünkre.

 

 

Ismervén azt, hogy a pontyok előszeretettel falatoznak állati eredetű nagy fehérje tartalmú rákokat, csigákat és kagylókat. Ezeket az ízeket figyelembe véve készítik el a pellet gyártó cégek a tökéletes csalikat. Bár emellett találunk a palettán édes pelleteket is: banán, eper, vanília stb.

 

 

pelletes

 

 

Különböző eredetű és beltartalmú pelletekkel ismerkedhettünk meg. Vannak növényi eredetűek: kender, csl, mely az amurt célozza meg, de a ponty is előszeretettel falatozik belőle. Halliszt alapúak, melyek szelektív csalogatóhatást biztosító granulátumok, magas halliszt tartalmának köszönhetően. Halliszt tartalma miatt a fehér halakat általában nem vonzza, de ez nem törvényszerű. Csalizó pellet mely, különböző méretekben található meg 10-26mm-ig. Ezek fúrt pelletek melyek kőkemények és oldódási idejük eléri akár a 2-6 órát is. Itt megtalálhatjuk a süllyedő és lebegő változatot is.

 

 

miapellet

 

 

Manapság nagy a választék a horgász boltokban, ahol megtaláljuk a külföldi cégek és hazai gyártók termékeit is. A Van Den Eynde-től a Top Mix-ig. Ezeket a termékeket ajánlom kezdő bojlis horgászoknak, és azoknak akiknek nincs sok idejük a horgászatra (több nap). Magas beltartalma és csalogató hatásával rövid idő alatt is eredményesek lehetünk. Ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, hogy oldódása miatt nem tudjuk túletetni a halakat és magas olaj tartalma miatt gyorsan átmegy rajtuk.

 

Sok sikert kívánok mindenkinek!


írta:
Szakál Szabolcs

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .