Tüskevár királya

tuskevari-horgaszat-szabo-modra-010_atmeretezve

Elég régen ragadtam tollat, akarom mondani billentyűt magamhoz, bár, ha belegondolok, hogy az utolsó pecám is, valamikor júliusban volt, így nem is csodálkozom ezen. A horgászat iránti szenvedélyem, maximum az olvasásban, álmodozásban, és apám fuvarozásában merül ki, mikor is megpróbálom valami nyerő helyre kivinni. Most, sem a magam horgásztörténetéről írok, hanem arról, hogy egy kis fifikával, odafigyeléssel, akár életre szóló élményekkel gazdagodhatunk, miként tette édesapám most is.(persze van szerencse is, de hát ismerjük a kutyás mondást a csomóval? )

tuskevari-horgaszat-szabo-modra_atmeretezve

tuskevari-horgaszat-szabo-modra-02_atmeretezve

Az első peca, még valamikor nyáron volt, augusztusban, akkor vittem ki először Tüskevárra. Tudtuk, hogy nagy halak vannak benne, ám, ami utána történt az maximálisan felülírt mindent, amit csak álmodhat egy mezei horgász. Saját rekordját sikerült háromszor is megjavítania, és nem is kicsivel. Zsinórba jöttek a szebbnél szebb halak. Ha jól emlékszem előbb egy nyolcassal majd egy tízessel döntött új rekordot, és egy 12-es rakta fel a koronát, az apróról nem is beszélve.

 

Technika: Mezei fenekező, 30-as damil, vagy inkább madzag + kosár, 6-os horog.

 

Csali: Büdös kukorica és büdös Tandemes pellet volt, mindez fűzve.

 

Etetés: Kezdésnek búzát és 2-3 kiló halas pelletet csuproztam be. A halas pellet, Tandemes rák boosterrel volt nyakon öntve.

 

Második alkalommal a napokban vittem ki Tüskevárra, szokás szerint a szerepem kimerült a taxis, és a csuprozó szerepében, hiszen azonnal indulnom kellett haza, már csöngetett a pelus. (nemrég született meg a kislányom). De jó is volt, újra botot fogni a kezemben, még, ha horog helyett, csak egy csöpögő csuprot suhintgattam is. Milyen kicsi dolog elég tud lenni az ember boldogságához, mint már sokszor írtam is,?

 

Szóval, nagy várakozással vágtunk neki ennek a napnak. Bekészítettem a fényképezőt is ismét, ki tudja mi fog adni a ma.

 

Technika: Ugyanaz, mint legutóbb. Vastag damil ? hogy megtalálják a csalit , 6-os horog.

 

Etetés: Kihasználva az első túra sikereit, szintén a csuprozás mellett döntöttünk, kicsit az arányokon változtatva, és egy kicsit a lehűlő vizet, és a halak igényeit is jobban számításba véve. Az etetés: Egy kiló kukorica pellet, egy kg Tandem vaníliás bojli,(18mm) 1 kg Tandem rák pellet (10mm) és egy kiló Tandem epres pellet (8mm), nyakon öntve szintén Tandemes mandula aromával. Még volt pár szem halas pellet is a menübe, ami szintén felkerült a konyhára. Csak egyszer csuproztam, bízva a pelletbe, és, hogy a később jövő halak, majd elmajszolják a bojlit. A pelletek oldódási ideje is eltért, erre alapoztam a tervet is. Por kaját nem gombócoztam, az csak a kajába ment, ami egy kg Maros xxl sweet, citromsárga por volt, hozzá Winner big fis aroma.

tuskevari-horgaszat-szabo-modra-016_atmeretezve

 

Csali: Az új Tandemes soft pelletek, epres és halas váltogatva (atlanti krill), 3 szem, befűzve. Érdekes, hogy a halas működött jobban, még az amurok is azt vették fel.

 

tuskevari-horgaszat-szabo-modra-020_atmeretezve

 

Alig értem haza, jött az első telefonhívás, egy 10- es potyesz képében, majd pedig félóránként szép sorban. Nehéz papíron mindezeket visszaadni, hiszen az élmény, így vissza nem adható. Én, csak a telefon másik végén kapcsolódtam be, hol a fárasztásba, hol a mérlegelésbe, mégis, mintha végig kint lettem volna velük a parton. És a lényeg, estére az új rekord már 14 kilón állt.

 

tuskevari-horgaszat-szabo-modra-015_atmeretezve

 

Végül talán, csak annyit, hogy kívánok mindenkinek hasonló szép halakat, és ha másként nem akkor, mint barát, vagy családtag osszák meg másokkal fogásaik örömét, mert mások sikere így egy kicsit a miénk is, akik sokszor csak a telefon másik végére tudnak kiülni.

 

Írta és illusztrálta: Szabó Norbert

[nggallery id=63]

5 thoughts on “Tüskevár királya

  1. szia! Jó peca lehetett, gratula érte! Mit jelent pontosan az, hogy "becsuproztad"? Ezt a műveletet rakós bottal láttam eddig megoldani, de itt fenekező és feeder botokat láttam. Esetleg ez egy nyeles pellet kanál? 12-15 méterre etettetek a parttól az árokba, vagy bentebb?

    1. Szia, sokkal egyszerűbb. Sima mezei etető csupor(amit a fenekezők, bojlisok is használnak), vagyis egy számmal nagyobb, mert a pellet elég könnyű ezért nehezebben dobható. A technika lényege, hogy egyszer etetsz, viszont az eltérő oldódási időkből tudsz majd kamatoztatni, mivel nagy halakra mész.(persze, ha nagyon ott a hal akkor ez felülírandó) Szóval etetés, én mindik klipszből etetek, így minden dobás méterre pontosan egy vonalban lessz, mint egy úttest, a halak az egyszeri etetés miatt nem illyednek el, és csak idő kérdése, hogy mikor áll rá a csorda. Fontos a pellet minősége és oldódási ideje, én ezért kizárólag tandemest használok(csali butik, köntösgátsor+a dream fish-ben mindig van), mivel eltér a méret, az íz és az állag, így minden hal talál magának valót(még akkor is ha valamivel már volt rossz tapasztalata), persze az ehhez való csali is fontos, nyáron a büdös kukorica és a halas pelletek voltak jók, ősszel az édesek, persze a mostani még kivételnek nevezhető, de ne felejtsük, hogy a víz meleg volt még. Mivel így a halak ott voltak előtted, és relatíve nagy mennyiségű etetés, ezért egy táplálkozási reflex alakúl ki, így a szerelék kicsit másodlagos. Mivel pellettel etetsz habzsolni fognak az garantált, és a hal tömeg miatt a félelem is másodlagos amiatt, nehogy a másik vegye fel előle. Amúgy apám mindkét oldalán horgásztak, a balos nullázott, a jobbos 3 dévérig jutott…..Ez persze itt működött, lehet máshol nem, erre a legjobb válasz  egy tavaszi peca lessz. Még annyi, hogy legelől ültünk le az 5-ik beállóba kb, nem ismerjük a tó  többi részét, tehát még az sem volt, hogy beleültünk valahová. Akik ismerték a tavat azok mind hátra mentek példáúl. Ja és a kérdésre, kb 40 méterre horgásztak. Remélem mindenre válaszoltam.:)

  2. meghaltam Norbi, a google sem segített 🙂 fényképet kérek a címere erről: "Sima mezei etető csupor(amit a fenekezők, bojlisok is használnak), vagyis egy számmal nagyobb, mert a pellet elég könnyű ezért nehezebben dobható."
    Bojlizok és feederezek, de gyerekkoromban természetesen megszállott fenekező voltam. Mi a fene az a csupor?!? 🙂
    A "klipszből etetek" részt úgygondolom egy kiakasztott zsinórklipszes etetést jelent, ami tökéletes megoldás egyszeri koncentrált etetésre, bár 40 méterre elég damil sanyargató 🙂 Ha ezt valaki fokozni szeretné, zsinorjelölő ajánlott a végén, mert egy nagyobb hal eltépheti a botot rendesen ha úgymarad kiakasztva.
    Tandem gondjaim megoldódtak, szinte bátran állítom, hogy a DreamFish-ben bármit megkapok ami Tandem, de majd Csabi igazol 😉

  3. szia, igen valami hasonló, annyi, hogy házi, kicsit nagyobb mint az átlag, de tökéletes a bolti is, majd lefotózom
    a zsinórklipsz, természetesen csak a rakétás botra vonatkozik, a horgászbotokon, pláne ilyen halaknál nem célszerű klipszelni(bár én matchozásnál szintén klipszelek de annak más az oka)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .