Erzsébet teszt. Beküldte: Szabó Norbert

20091012erzsebetteszt05 tmretezve

Múlt héten meghívást kaptam barátomtól egy kis tesztpecára. Új tulajdonosa lett egy, még kevesen látogatott, kiskorúnak is nehezen nevezhető tónak, hiszen még csak két éves az Erzsébet tó. A víz nagyon szép, csendes helyen van. Bánkot elhagyva, az Atev telep után kb 5 km-re. A pontos irányt táblák jelzik. Már az első pillanatban szembeötlő, hogy mennyire kultúrált, rendezett, minden szinte már már katonásan rendezett, ami valljuk be a mai horgászviszonylatban több is mint szokatlan. Egy biztos, a víz és környéke több mint csábító, főleg baráti összejövetelek, versenyekre, családi programok céljára. Bár egy játszótér még elférne, de ha jól halottam az is tervben van. A tó reggel 7-től várja a horgászokat, amit én szigorúan be is tartottam, imádom a hajnali napkeltéket, amikor a gőzölgő tó páráját szép lassan felszippantják a napsugarak első szomjas sugarai.

Nem volt kapkodás, jót beszélgettem a tó gondnokával, és élveztem a nap melengető tapintását. 3 óráig maradhattam, így szép komótosan szereltem be, várva teszttársamat, Szabó Lacit. Biztosra mentem, ha én nem fogok, akkor sem kell beégni, majd Laci kihúz a csávából. A tó több napijegy kombinációval várja a horgászokat, külön színpatikus, hogy aki nem fog semmit az legközelebb ingyen pecázhat, hát nem semmi a mai kapzsi világunkban az biztos, más tógazda inkább örül, ha nem viszik a sose telepített halát.

20091012erzsebetteszt03 tmretezve

 

A víz 2-3 méteres, teljesen akadálymentes, sima aljzattal, sajnos a fiatalkor miatt az alapvető talajszerkezet és a benne levő táplálékok hiánya miatt, kicsit tartottam is a halak kondíciója miatt, vajon mennyi kalóriát rejt a homok?

Alapos etetés után, mely a már nagyon jó bevált látós nagyhalas alapra épült, még jobban „felszemezve”, kicsit tesztelve is. Az alap a jól bevált Hajdú Tomis édes dévér +fűszeres 2/1 arányban, + búza, kuki, szója, mogyoró, Winner aroma por és szintén Winner explosiv folyékony édes aroma.

Az első fél óra csendben telt, ami kicsit engem is meglepett, azt hittem fejre fog állni a tó a rám szaladó, éhségtől kopogósszemű halaktól, szinte halottam amint egymásnak sikítoznak, hogy kaja. Na nem így történt, de ez mindenképpen örömteli, azt jelzi, hogy igenis önellátó a tó.

Az első kapások is csak megérkeztek fél óra múlva, szép fél kilós dévér képében, majd még egy, gondoltam itt a csicseri had, rálőttem gyorsan még vagy 5 gombit, kicsit felhősebbre, melyre azonnal ráugrottak, zsinórba 5-6 jó dévér jött, igen szórakoztatóvá vált a peca. Viszont rontottam vagy 4 kapást is, igazi szöszmötölős kapcsik voltak, biztos voltam benne, hogy kárász, ám bizonyíték hiányában csak találgattam.

A következő luft után hosszabbra húztam az előkét és rávártam kb amennyit süllőzésnél szoktam, bumm megvan a tettes egy szép 60 dekás compó, jó ha 10 éve fogtam utoljára, sajnos elég fakó volt, mintha a Balatonból jött volna. A következő is compó, és az az utáni is, megvagytok piszkok.

Közben befutott Laci barátom is, aki a legutóbbi versenyről megmaradt kajájával, tőlem kb. 10 méterre ült le. Mivel nekem eddig egy pontykapásom sem volt, kíváncsian vártam mit fog fogni. Hamar rám pirított, egy, csak egy gombócot lő, majd eltörve az úszóját, így pimaszul, természetesen egyből egy pontyot akaszt, kb 30 másodperccel később, szerencsére nem lealázóan, mert félúton lemarad. Hát igen a káröröm, de a következő kapása megint ponty neki, hát ilyen nincs.

20091012erzsebetteszt06 tmretezve

20091012erzsebetteszt07 tmretezve

 

Közben nekem is beindul, compó és compó, és compó.

Nem tudom, hogy az etető miatt e (vagyis tudom, hogy az), de eszméletlenül szelektálódtak a halak, nálam szinte csak dévér és compó, Lacinál, pedig szinte csak kárász. Emellett mind a ketten szépen fogdostunk pontyokat is, bár az is furcsa volt, hogy mindkettőnknek leakadt fárasztás közben jó pár potyesza. Nekem bonuszként még jön egy 10 dekás kistükrös, majd egy ugyanekkora töves is, úgy tűnik tavaly le is ívtak, így hát félelmem teljesen alaptalannak bizonyult a fiatal tó iránt.

3 körül vége is lett ennek a kis évadbúcsúztató pecának, nagyon jól szórakoztam, mindenkinek bátran ajánlom ezt a kis tavat, biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódást okozni senkinek, a compózás pedig hab a tortán. Én vagy 15 compót fogtam, jó pár dévér és ponty között. Ketten kb. 10-15 kiló halat fogtunk, ami annyira nem is rossz egy ismeretlen vízen elsőre. És nem számolom azt a kb 5-6 pontyot fejenként, amelyek fárasztás közben intettek búcsút.

Beküldte: Szabó Norbert (pecasnorbi)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .