Cikkírói pályázat – Kovács Szabolcs – Wobblerkészítés otthon – 2. rész

20100402kovacsszabolcs05

 

Az első részben elkészítettük magát a wobblertestet, beragasztottuk a drótozást, jöhet a festés. Igazából nagyon sokféle módja lehet a wobblerek festésének, én ezek közül hármat mutatok be, illetve az úgynevezett matricázást, fóliázást.

 

 

1.-A festés előtti első lépés az impregnáló lakkozás, mely a fahalunk vízhatlanságát biztosítja. Áztathatjuk hígítóban is, így teljes mértékben vízálló lesz, de ez elég körülményes, legalább is szerintem. Ha lakkot használunk, akkor csak felületileg lesz vízálló a wobbler, és sérülések következtáben beázhat, én mégis ezt alkalmazom. 3 réteg lakkot fújok/festek a fára, majd megvárom, még teljesen megszárad. Így normál körülmények között máris vízálló műcsalit kapunk.

 

 

2.- A lakkozás után ? néhány kivétellel ? alkalmazzunk fehér alapozó festést, amely elfedi a fa esetleges hibáit, láthatatlanná teszi a hasi vágás helyét, illetve jobban meg fog kötni a fő-festés a fehér alapon. Ha a fa hibátlan (nincs rajta levágott ág helye, vagy egyéb nem oda illő folt), akkor 2 réteg elegendő. Ha viszont ez alatt is átlátszanak a hibák, fessük addig, míg el nem tűnnek. Azért a fehér a legalkalmasabb erre, mert jó a fedőkésessége, de emellett jól befogják más színű festékek.

 

 

3.- A száraz alapozó festésre jöhet a fő-festés, melynek csak a fantáziánk szab határt, de festhetjük gyári modellek mintája alapján. 3-5 réteget szoktam felkenni a színes festékekből.

 

 

20100402kovacsszabolcs04

 

 

4.-Ha elkészültünk a festéssel is, lakk típusától függően 3-5 réteg színtelen, fényes lakkal fújjuk, vagy fessük le a wobblert. Ezzel kész is van, utólag kisebb mintákat alkoholos filccel is felrajzolhatunk rá, de csak a lakkozás után, hiszen a lakk felmarja, elfolyósítja az így festet ábrákat.
A következőkben azokat a festési formákat mutatom be, amelyeket alkalmazok.

 

 

20100402kovacsszabolcs01

 

 

A; – Szórófesték: A különféle szórófestékeket leggyakrabban 400ml-es kannákban vásárolhatjuk meg. Ez elég sok, és mivel mást nem festek ezzel, és a modellfestékkel sem tűrik meg egymást (ezek akryl, még a modellfestékek olajbázisúak) nincs túl sok belőle. Akik nagyon sok wobblert készítenek, vagy másra is használják, azoknak ajánlom. Előnye az ecsettel szemben, hogy gyorsan szárad, jó színátmenetek készíthetők a segítségével. A szórófestékkel történő festés menete is az előbb leírtak alapján történik: lakk->alapozó festés->fő-festés- >lakk. Ha ezt a fajta festést alkalmazzuk, az esetlegesen beragasztott terelőnyelvet ragasztószalaggal, míg a szemeket gyurmával levédhetjük, így nem fogja be a festék.

 

 

B;-Modellfesték: Ezt a fajta festéket főként modellboltokban találhatjuk, kisebb-nagyobb kiszerelésekben. Én 14ml-est használok, mely kis térfogata ellenére nagyon sok wobblerre elég, feltéve, ha nem borítjuk ki, vagy nem szárad be. Az utóbbin higítóval segíthetünk. A kis tégelyekben lévő festéket felkeverjük, majd ecsettel felvisszük a kívánt színeket a fahalra. Óriási hátránya a szórófestékekkel szemben a 6 órás száradási idő, amely azt jelenti, hogy az egyes rétegek fedése közt 6 órát várnunk kell. Ha 5 réteg lakkot számolunk 5 réteg festékkel, illetve 2 réteg alapozót, napokat is igénybe vehet, mire elkészül a wobbler festése, ezért akik hamar el szeretnének készülni ezzel, azoknak nem ez a festési folyamat való. A lakkok közül ehhez illőt válasszunk, mert az akryl lakkok lemarják a festéket, egy kivételével. Ez a kivétel a Prisma Color, ez vált be legjobban, de már nem tudok hozzájutni lakk formájában, így ecsettel festem azt is, de ez aprólékos és hosszadalmas, nagyon lassan szárad. Előnye azonban, hogy egy szórófesték árából több színt is beszerezhetünk, így színesebb kollekciónk lesz, jobban tudjuk variálni a színeket, és kis kiszerelésben is kapható.

 

 

20100402kovacsszabolcs02

 

 

C;- Filctollas aláfestés: Ez egy saját ?találmány?, legalábbis másnál még nem láttam. Ez egy olyan festési forma, melynél nem használhatunk fehér alapozófestést, de érdemes hibátlan fát alkalmazni, mert az egésznek az a lényege, hogy a festék alatt átlátszik a faanyagra festett minta. Filctollal (nem alkoholossal!) a még lakktól is mentes felületre bármilyen mintát rajzolhatunk, legyen az uszony, szem, kopoltyúfedő, pötty, csík stb? Ezzel várunk néhány percet még megszárad, majd fújunk rá 3 réteg lakkot. A sárgás és zöldes árnyalatú, valamint a narancssárga festék alatt jól át fog látszani a minta, feltéve, ha abból 2-3 réteget festünk. Hátránya, hogy csak ecsetes modellfestékkel készíthető el, de nagyon szépen kidolgozott darabokat tarthatunk majd kezünkben. Mivel kevés festéket használunk, érdemes lakkból 1-2 réteggel többet fújni, mert a beázó wobbleren a filctoll teljesen megfolyik.

 

 

20100402kovacsszabolcs03

 

 

D;- Matricázás, fóliázás: Ez nem mást jelent, mint papírból, illetve fóliából készített ?matricákat? ragasztunk fel a fahalra. Nagyon precíz mintázatú wobblerek készíthetők így, de a papír csak laposabb fatesteken használható, mert csúnyán meggyűrődhet. Nyomtathatunk méretre szabott gyári mintákat, de filctollal magunk is megrajzolhatjuk őket. A matricát a ragasztóval lekent fahalra ragasztjuk, majd 5-6 réteg lakkot fújunk rá, hiszen a papír leázna enélkül. Pillanatragasztóval is lekenhetjük lakkozás előtt a sablont, így tökéletesen vízhatlan lesz. A kimaradt, hasi és háti részeket az általunk használt festékkel lefestjük.
Fóliázásnál öntapadó- vagy alufóliát is használhatunk, melyet reszelővel még pikkelymintássá is tehetünk. Felragasztásának menete megegyezik a matricáéval, csak a pillanatragasztó sajnos elég gyengén tartja meg a fóliát, így még csak egy modellt készítettem. A kimaradt részeket itt is festjük.

 

 

Egyéb megjegyzések: fahalainkat festés előtt díszíthetjük pl. műanyag halfarokkal, uszonyokkal, hátsó horgára köthetünk legyet akár tollból, akár szaloncukros papírból. Ez utóbbi a felszíni csaliknál kap létjogosultságot, egy plusz rezonanciát ad a wobblernek. Vannak még általam nem használt festési módok, ilyen pl. az airbrush; festékszórópisztoly. A legtökéletesebb színátmenetek ezzel készíthetők, de nagyon drága, és mivel a halaknak a színek egybefolynak, illetve csak körvonalakat látnak, nem tartom fontosnak a színátmeneteket. Wobblereink felületét lekenhetjük epoxi gyantával, mely minden sérülés ellen védelmet nyújt, de drága, nehezen beszerezhető, és nem túl könnyű vele dolgozni.

 

 

Remélem, írásaimmal sikerült kedvet teremteni a kísérletező kedvű horgászoknak, illetve, hogy jó kiindulási alapot nyújt azoknak, akik most kezdik el a wobbler készítést. A téli ?kényszerpihenő? alatt jó elfoglaltságot nyújt egy-egy fahalacska elkészítése, és az egészben a legjobb, hogy mindig eszünkbe juthat valami új. Aki elolvasta ezt a két cikket, abban biztos felmerült már a jogos kérdés, hogy fogtam-e halat saját készítésű wobblerrel. A válaszom nem. Ennek oka (legalább is remélem), hogy a legtöbb még ?szűz?, csak a fürdőkádban úszott, de az idei szezonban nem adom fel addig, még néhány sügért, csukát, esetleg más ragadozó halat nem sikerül becsapnom ezekkel a csalikkal.

 

 

Jó barkácsolást és eredményes horgászatot kívánok minden sporttársamnak!

 

Kovács Szabolcs – Csukuci

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .