Cikkírói pályázat – Bukta Gábor – Barangolások Békésben rakós bottal I. rész

20100425buktagaborcikk05

 

A tavalyi, 2009-es, év sok változást hozott az életemben. A korábbi évek során egyre kevesebbet tudtam szánni szabadidőmben kedvenc időtöltésemre, pedig lakóhelyemet körbeveszik a jobbnál a jobb horgászvizek. Ezért úgy döntöttem,hogy igyekszem minél több versenyen részt venni,így kötelezni magam, a gyakoribb horgászatra. A gyakran napi 14-16 óra munka után némi kikapcsolódást kell biztosítani a szervezetemnek, ami már sajnos jelezte, szüksége van a pihenésre. Az év jól indult, az első versenyeken sikerült a dobogón végezni, majd jöttek a gyengébb eredmények.

 

 

Előkerültek a korábbi években kevesebbet használt technikákban levő hiányosságaim, valamint az, hogy bizonyos esetekben igenis borzasztó nagy szükség van egy pontos horgászatra, melynek legjobban a rakós bottal történő horgászat felel meg. Szerencsére sok segítőkész embertől kapok segítséget még ma is abban, hogy ezzel a módszerrel minél eredményesebb legyek.

 

 

Itt szeretném leírni azt, hogy egy-egy baráti, jóindulatú szó, sok kudarctól és kellemetlenségtől menti meg a horgászt,és teszi sikeressé,ezért én mindig köszönettel veszem ezeket és adom tovább.

 

 

A kezdeti lépések után, még az első versenyem előtt volt egy kérdés, ami nem hagyott nyugodni. Mi lesz, ha nagyobb halat akasztok? Mert elolvastam én mindent a témáról mi fellelhető volt papíron és neten, de a halak meg nem, és a bot tűrő képességéről és a gumizásom helyességéről sem voltak gyakorlati ismereteim, tapasztalataim.

 

 

Ezért szerettem volna kipróbálni, mit bír a technika, és mit tudok én? Ekkor jött a segítség Szekerczés Sanyi horgászboltos és versenyző személyében, aki ajánlotta a szeghalmi Mikolik tavat. Azt mondta, hogy ott biztos a nagyobb halak fogása, ideális tanuló víz.

 

 

20100425buktagaborcikk01

 

 

Meg is ejtettem egy látogatást, ami rögtön sikerrel járt, bár első 3 órás horgászatom ideje alatt sikerült kifogni 40 perc olyan szelet, ami a bot letételére kényszerített. Az ősz folyamán még egyszer megjelentem ott, már felkészülve a tó halainak igényeire, ami nem más, mint hogy a finom etetésen túl, igen szeretik a nagyobb mennyiségű csontit. Tél vége felé már kerestem Zolit, a tó tulajdonosát, mert terveket szőttünk a tavával kapcsolatban, és ezt szerettem volna Vele megbeszélni.

 

 

Látva a tavalyi fogásokat,úgy döntöttünk, hogy a Speciál-Mix Kupa sorozat egyik helyszíne lesz a tó, amennyiben ebbe ő is beleegyezik. Szó, szót követve megtörtént az egyezség, én pedig elhatároztam, hogy az új botomat, a hagyományokat folytatva, szintén náluk fogom tesztelni.

 

 

Hát erről szól most az írás:


A nyitás a fagyok miatt elhúzódott március közepére,és még így is Jégtörő Mátyást kellett a tógazdának a csípősebb reggeleken játszania, hogy szabad legyen a víz felülete, a néhol összefüggő jégtől. Némiképp ismerve a tó halállományát igyekeztem egy olyan etetőanyagot összeállítani, ami kedvez a tóban élő keszeg, kárász és ponty állományának. Mivel a víz még igen hideg, ezért fontosnak tartottam, hogy kellően aromás legyen táplálék, ami messzebbről is felkelti a még fázós halak figyelmét. A kész keverék nem lett túl sötét, de ezen nem aggódtam. Tudom a ?trend? most a fekete etetőanyag, de egy december elején történt horgászaton szerzett tapasztalatom szerint, én inkább nagyobb szerepet tulajdonítok a hideg vízben a megfelelő aromának, mint a etetőanyag színének. Akkor ugyanis, egy szinte citromsárga etetőanyaggal fogtam úgy a dévér és karikakeszegeket, mintha nyár lett volna-akár percenként hármat is, a csali állapotától függően-miközben e halacskáknak éppen félniük kellett volna a letisztult vízben a világos etetőanyag fölötti táplálkozásban a rájuk támadó ragadozók hadától. Nem tették ,ezért vissza is kerültek hálából-meg egyébként is ?a vízbe.

 

 

Nézzük tehát, miből is állt a menü!

 

 

20100425buktagaborcikk02

 

 

-30dkg Speciál-Mix Kukoricapogácsa
-100ml Speciál-Mix Citromos folyékony aroma
-1kg Speciál-Mix Tavaszi Keszeg-Kárász
-1kg Speciál-Mix Extra Ponty Sárga
-15dkg Speciál-Mix Citromos Morzsa
– 250ml Speciál-Mix Scopex folyékony aroma

 

 

Ha pontyozni megyek, mindig előző este készítem elő az etetőanyagot. A kukoricapogácsát áztatom be először aroma és víz keverékével, az etetőanyaghoz pedig még száraz állapotában keverem a folyékony aromát, és állni hagyom legalább fél napot,légmentesen lezárva.

 

 

Mivel a horgászat szerintem hit kérdése is, én bízom abban, hogy a száraz szemcsék így magukba szívják egyenletesen az aromát, és a többszöri keverés és áttörés után, minden szemcse egyformán kívánatos, csalogató lesz a halak számára.

 

 

A vízpartra érve, még egyszer áttörtem az etetőanyagot, majd egy kis beszélgetés után elfoglaltam a helyem. A tóról tudni kell, hogy mesterségesen létrehozott tó, de mederalakulata igen változatos, horgászhatunk 40-50 cm-es parti vízben a sziget oldalán és találhatunk két méternél is mélyebb búvóhelyet. A horgászat napján én a középvízre szavaztam.

 

 

Kezdésnek öt kétkezes gombócot tettem az etetőcsészébe, ami köszönet Hajzlinger Jancsi segítő tanácsának, már nem pattogott kezdő kezeim közt, így biztosan jutott a kiválasztott helyre. A gombócok után még bestartolt két kupak csonti is, majd eljött a várakozás ideje. Hát nem tartott sokáig, mert rögtön jelentkezett egy éhes kárász. Máskor ő is, mint többi társa, ment volna vissza a horogszabadítás után a vízbe, ám most
Zolival,a tógazdával megbeszéltük, készítünk egy fényképet a fogott halakról visszahelyezésük előtt.

 

 

Így hal a hálóba, horog a vízbe került, és ha már kárász, néhány csonti és báb a csúzliba, és lövés. Mire letettem a lőszerszámot, felnézve nem láttam semmit, mármint úszó tekintetében. Gyors emelésemre jelezte a víz alatti jövevény, hogy bár van rokonsági kapcsolat az előző fogásommal, de ő már nagyfiú,mert bajsza van.

 

 

20100425buktagaborcikk03

 

 

Szákolás után megállapítottam, hogy a tó pontyai szépen átvészelték a telet, mivel egy egészséges és sportos 3kg körüli hal került a horogra. A következő két órában, bár nem ilyen gyorsasággal, de szinte felváltva jöttek a pontyok és kárászok,valamint két dévér is. Ezután a lengedező szél és a kapások is abbamaradtak. Fél órás tétlenkedés után, egy kis varázslatra készültem elő.

 

 

A táskámhoz mentem és elővettem egy korábbi ?február végi ?keszegezéskor bevált Speciál-Mix Karamell ízesítésű poraromát. Keszegezést írtam, mert arra készültünk, ám pontyozásba fulladt  horgászatunkkor, 40 perc kapástalanság után, e cselhez folyamodva sikerült egy pontycsapatot odavonzanunk és biztosítani magunknak egy örömteli 2 órás pecát. Bízva a múlt sikereiben, újrakeverve a felporozott etetőt, ismételt támadásba lendültem. És szerencsére a halak is. Gyors egymásután négy hal jelezte igényét e valami különösen illatos ételre.

 

 

20100425buktagaborcikk04

 

 

Sajnos azonban a horgászatra szánt idő lejárt. Kis segítséggel kiemeltem a haltartót, majd a matracra tettük a halakat egy fénykép erejéig. A pontyok 1,5-4kg ,míg a kárászok 20-30dkg-ak voltak körülbelül,szám szerint 9-9,valamint a korábban említett két dévér tette még tiszteletét. A halak egészségesen visszakerültek gazdájuk segítségével a vízbe,és remélem sok horgásztársnak okoznak még ilyen kellemes időtöltést.

 

 

Jó fogást kívánok mindenkinek: Bukta Gábor

 

 

20100425buktagaborcikk05

 

 

u.i. A horgászat után pár héttel részt vettem egy versenyen, a tavon. A versenyen sokan fogtak fordulónként 10kg körül, szektor győzelemhez 20kg fölött kellett partra segíteni a halakból. Sajnos nekem akkor nem volt szerencsém, egy pontyot sikerült fognom. Hát van még mit tanulnom, és miért visszajönnöm. Mert május 2.-án újra verseny!

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .