Bojligyúrás otthonunkban

20090126bojligyurasnagybojli

A téli hónapok nagyon sok horgásznak keservesen lassan telnek. Ugyan van lehetőség ezen időszakban is horgászni, de nem mindenki hajlandó a meleg szobából a mínuszokba kimerészkedni, még az esetleges halfogás reménye miatt sem. A mostani időjárási viszonyok miatt, azonban már merész, aki a jégre merészkedik. Mi sem merészkedtünk oda, inkább a közelgő nyárra gondolva készítettünk pár szem bojlit, hátha a saját recept meghozza gyümölcsét.

20090126bojligyurastojas

20090126bojligyurasmagok

20090126bojligyuraskeverek

Első lépésként a bojlik szárazanyagát, és a nedvességet adó tojásokat és aromát szereztük be. Kezdetben két fajta bojli készítését terveztük aznapra, de a sors iróniája, hogy három fajta lett belőle. Az ízesítést a következő dolog határozta meg. Akartunk egy édes ízt, amelyet a gyümölcsös aroma koncentrátummal értünk el, és egy „büdösebb” kellemetlenebb szagú, amit kagylós aromával ízesítettük. Ahhoz, hogy a bojliknak a színét ne a szárazanyag adja ételszínezőt használtunk.

20090126bojligyuraskeveres

20090126bojligyurasrudak

20090126bojligyurasrollerben

Körülbelül két kilogramm szárazanyaghoz, tíz tojást használtunk fel. Egyenletesen adagoltuk a folyadékhoz, nehogy túlságosan megkeményedjen, és ne lehessen majd alakra formázni. A kellő állag elérése ahhoz hasonló, mint amikor tésztát gyúrunk és kezünkhöz már nem ragad az összekevert massza. Ha összekevertük tegyük bele a masszát egy nylon zacskóba és hagyjuk szikkadni pár percig. Addig előkészíthetjük a speciális eszközöket. A kinyomó pisztoly, bojli roller. Azonban ezek az eszközök helyettesíthetőek. Ezt azért írom, mert nekünk is szükség volt a kinyomó helyettesítésére, mivel sikerült az autóval áthajtani aznap rajta.

20090126bojligyurasdualbojli2

20090126bojligyurasdualbojli

Normális esetben a pisztolyba betöltenénk a keveréket és már nyomhatnánk is ki kész rudakat melyeket rollerezhetnénk. Ennek hiányában a roller tetejével kialakíthatóak ezek a rudak. Hátránya, hogy lassul a munkafolyamat, de végeredmény ugyan az. Ezeket a rudakat, kirollereljük, majd mi egy dobozba helyeztük ahol száradni hagytuk.

20090126bojligyuraskockabojli

Sokan szokták még megfőzni a bojlit egyből a rollerezés után. Mivel a hirtelen hőmérséklet növekedés, és azután a gyors hűlés miatt a bojlinak intenzívebb illata lesz. Azonban ha sok ideig főzzük a csalit (ami a száradásnál fog csak kiderülni) akkor szétrepedhet.

Remélem kedvet hoztunk ezzel a kis írással a csalik készítéséhez. Készült egy videó is, amiben az elkészítés egész folyamatát láthatjátok.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .