A LÁTÓKÉPI-TÓ „KÉT ARCA”

20090721latokepfokep

RINGATÓ

Holott náddal ringat,
holott csobogással,
kékellő derűvel,
tavi csókolással.

Lehet, hogy szerelme
földerül majd mással,
de az is ringassa
ilyen ringatással.

( József Attila )

 

Debrecen, de mondhatnám Hajdú-Bihar megye egyik gyöngyszeme a címben említett Látóképi tó, azaz a látóképi egyes víztározó a 33 sz. főút mellett ( nem összetévesztendő a „ Macsi balcsinak” becézet látóképi tófürdővel ami a Balmazújváros felé vezető út mellet van ), aminek felügyeletét az egyik nagy tömegsport szervezet ( MOHOSZ ) látja el. Hittük eddig. Ugyanis jelen van a tó parton még két egyesület, a naturistáké és a szörfösök tömegsport egyesülete. A naturisták már régebben, ahogy utána olvastam. Azt viszont senki nem tudja, vagy legalábbis nyilvánosságra eddig nem került és nem tisztázott, hogy kinek milyen jogosultságai, ill. kötelezettségei vannak.

Úgyhogy dúl a harc a horgászok, a naturisták és az un. szörfösök vagy strandolók között. Nem véletlenül írtam strandolókat, mert sajnos a tó hátsó részén már szó szerint strandot építettek ki a partszakasz elfoglalói, és gyakorolják tevékenységüket éjjel nappal, hiába vannak a tiltó táblák a fürdésre vonatkozóan, azt senki nem veszi figyelembe.

Önkormányzati rendelet szerint a tiltott helyen való fürdés 20ezer forint pénzbírsággal sújtható.

Debrecen környékén egyetlen tó van, a mesterséges mederben lévő Látóképi Tófürdő – macsi balcsi -, ahol szabad a fürdés. Itt rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, a parton van illemhely, zuhanyzó és öltöző. A fürdőzőkre pedig úszómester vigyáz. Mindezek szükségesek ahhoz, hogy a hatóságok engedélyezzék a fürdést. A megyéből máshonnan még nem érkezett ilyen kérés az ÁNTSZ-hez.

Ennek ellenére a fürdeni tilos táblákat senki nem veszi figyelembe,kivéve a horgászokat. Nekik nem lehet sem éjjel sem nappal fürdeni és horgászni, mert ellenkező esetben bevonják az igen drága területi engedélyüket és horgász engedélyüket egy szabálysértési feljelentéssel és bírsággal kiegészítve.

Szóval dúl a harc már csak azért is, mert a tisztázatlan viszonyok miatt a horgászok, akik ugye jogosan tartózkodhatnak a tópart bármely részén elvileg – mert ugyebár foglalt hely nincs – a fentebb jelzettkét egyesület által önkényesen – madzaggal és kézzel írt papír táblákkal – elfoglalt területeken nem szívesen látott vendégek. Annyira elkeményedett a helyzet, hogy a MOHOSZ által meghirdetett horgászversenyeket sem lehet zökkenő mentesen megtartani. Nem beszélve az egyéb Egyesületi versenyekről. Sajnos néha- néha már a tettlegesség határát súrolja az érintettek közötti veszekedés.Kérdem én, miért nem lehet egyszer s mindenkorra letisztázni ezt az ügyet?

20090721latokephorgaszrend

Ha a két egyesület hivatalosan tartózkodik a part azon szakaszán,- amiről ugyebár hivatalos terület használati engedélyüknek kellene lennie és a helyszínen tárolni, amit felkérésre fel tudnának mutatni-, akkor ugye ezt minden érintettnek tudomásul kellene vennie, ha tetszik, ha nem. Nem kellene kerítés, nem kellene madzaggal lezárt terület, minden fél tiszteletben tartaná a másikat, annak szabályait.
Ha már a szabályoknál tartunk. Miért csak a horgászok tudják betartani ill.. betartatni saját szabályzatukat ( a tóra vonatkozó horgászati szabályok )-, amik az éves és napijegyek hátoldalán vannak feltüntetve.

Az 5. pontban írtakkal ne is nagyon foglalkozzunk, de azt kívánom azoknak a szörfösöknek és naturistáknak, hogy 35 fokos szárazságban üljenek három-négy órát azon a partrészen, ahol ők olyan nagyon sietve közlekednek és nincsenek tekintettel másokra.

Idézet a Naturisták Látóképi Egyesülete házirendjéből: ( link )

„1. pont a tóban fürödni tilos!”

Kérem, tegye fel a kezét, aki látott már horgászat közben naturistát fürödni. Elég-elég.
Nem győzöm számolni.

Idézet egy 2005.06.12-én, interneten is megjelent cikkből: ( link 2 )

„Intézményesíti az itteni szabadidő eltöltését, a fürdés az megengedve senkinek nincs, még a szörfösöknek se, természetesen a sporttal velejárója, hogy beleesnek a vízbe, de ez mindenütt így van – mondta el Halász Lajos tömegsportklub-elnök.”

Kérem, tegye fel a kezét, aki látott már horgászat közben szörföst, ill. strandolót fürödni, nem a deszkáról leesni, mert az ugye tényleg előfordul. Elég-elég. Nem győzöm számolni.

Egyébként érdemes kimenni néha-néha a látóképi tóra, mert mindig új fogalmakkal, ill. valami újdonsággal lehet megismerkedni. Hiába a pap is holtáig tanul.Szerény intelligenciám és tudásom szerint a szörf egy olyan szerkezet, ahol a vízen lévő „deszkának” mondott alkalmatosságon áll a sport man, erre a deszkára egy vitorla van erősítve, amibe meg lehet kapaszkodni és a vitorlával fel fogott szél mozgatja ezt az alkalmatosságot. Szerintem ebben a tévhitben van mindenki.

Tessék hát csodálkozni, mert a szörfözés fentebb leírt fogalma a napokban megdőlni látszott számomra. Íme, a szörf leírása a 2009.07.18-án látottak alapján.

20090721latokepszorf1

A szörf egy olyan szerkezet, ahol a vízen lévő „deszkán” a sport man lovagló ülésben ül, kezében kéttollú kajakevező, aminek jobb, ill. baloldalon történő vízbe merítésével mozgásba hozza a szerkezetet. Vitorlának se híre se hamva. Nem hiszik el? Íme.

Lefotóztam, mert tudtam előre, hogy senki nem fogja nekem elhinni. Egyébként a fotókat egy horgászverseny kapcsán sikerült elkészítenem, mert nem nagyon akartam elhinni a saját szememnek, amit látok.

Találkoztam ott akkor, egy olyan elkeseredett horgásszal, akik csak a vízre mutatva kérdezte tőlem. Szerinted normális dolog ez? Már lassan uralják az egész tavat, hangoskodnak, ugrálnak a vízbe, elzavarnak bennünket a kedvenc helyeinkről. Képtelenség ilyen körülmények között nyugodtan horgászni. Nehogy azt hidd, hogy csak itt lehet hallani a hangoskodást. A víz köztudottan jól vezeti a hangot. Nem igaz, hogy nem tud valaki rendet csinálni. Megveszem a drága éves területi jegyet és ezt kell elviselnem cserébe. Felháborító.

Igen. Egyet értek ezzel a horgásszal, már annál is, inkább mert szerintem nem csak a saját véleményét mondta el elkeseredve, hanem az egész látóképet látogató horgász társadalom nevében nyilatkozott.
Amikor a képeket készítettem, odajött hozzám egy aranyos ember, és megkérdezte, hogy róla nem akarok egy fotót készíteni. Mondtam neki, hogy annyira nem találom érdekesnek, úgyhogy inkább nem. Akkor kinek kémkedek, a MOHOSZ-nak. Erre már nem válaszoltam, mert hát mit is lehet erre válaszolni? Gondoljon, amit akar. Nem igaz?

Ez az aranyos ember azzal is fenyegetődzött, hogy majd megmutatja, ezen a területen nem fog a MOHOSZ július 25-én harcsafogó versenyt tartani. Ha kell, kihívja a rendőrséget, a rádiót, az újságot és bebizonyítja, hogy arra a területre ahol ők éjjel nappal tiltott módon strandolnak nem lesz verseny.Úgy legyen!!!!
Mert, ha Ő nem teszi meg, akkor szerintem valaki más megteszi, csak tartok tőle, hogy a meccs nem az Ő javukra fog eldőlni. Egyébként lehetne a sort, mármint a meghívottak sorát a Környezet Védelmi hivatallal is folytatni, vagy az ÁNTSZ-el, vagy a Fogyasztóvédelemmel stb.stb.

Kérdem én? Mi a nagyobb környezet rongálás, ill. vízszennyezés, ha valaki eldobja a parton a szemetet, ami megvetendő dolog, vagy azt a vizet szennyezni napolajjal és egyéb napozó szerekkel, amiben még tavaly édesvízi medúzákat találtak?

Minél előbb rendet kellene tenni a tóparton, míg nem késő. A konfliktusok egyre jobban élesednek, mindenki azt hiszi, hogy neki van igaza. Pedig tudomásom szerint egy törvény, vagy egy önkormányzati rendelet nem csak egy adott embertömegre vonatkozik, hanem az adott helyen megjelenő, ott tartózkodó minden egyes emberre.

Vagy rosszul tudom, és vannak törvényen kívüliek is….?

Kívánom mind a három érdekelt félnek, hogy mindenki megelégedettségére jöjjön létre egy kompromisszum, egy írásban lefektetett megállapodás, amit nyilvánosságra lehet hozni, amit mindenki megismerhet és tudomásul kell, hogy vegyen, mert ez a jelenlegi helyzet senkinek nem jó.Nem hiszem el, hogy emberek ne tudjanak megegyezni, hogy emberek ne tiszteljék egymás hobbiját, érdeklődési körét. Mindenki makacs, mindenki mondja a magáét és állítja saját igazát.

Hova vezet ez…….?????

Tisztelettel: Takács Lajos

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .