Cikkírói pályázat – Kovács Szabolcs – Négy szem pellet

20100605kovacsszabolcs01

Augusztus elején jártunk, mikor hosszas szervezkedés után megbeszéltük, hogy a szokásosnál jóval többen, öten indulunk horgászni a Balla-tanyára. Sajnos az eső közbeszólt, így el kellett halasztani a horgászatot. Öt nappal később, kicsit megcsappant létszámmal, ketten vágtunk neki a várva várt pecának, Marci és én.

Hét órakor már a tónál voltunk, elfoglaltuk a legjobbnak vélt helyett, majd nekiláttunk a botok felszerelésének. A szokásos afrikai harcsára használt szereléket állítottam össze: 3,90-es M/H feederbot, 40-es orsó, 0,22mm-es főzsinór, 0,08mm-es dupla fonott előke, rajta 4-es horog. 30g-os körteólom került a gubancgátló csőre, semmi túlvariálás. Horgomra csonti csokrot tűztem, egy kisebb pellettel megspékelve.

Három hete ugyan így horgászva hét szép harcsát sikerült fotózásra bírni, így most is szép fogásokat reméltem. A dobás elmaradt. Alrébbsétáltam úgy 50 métert, majd letettem a végszereléket a parttól két méterre. Etetésnek egy marék kukorica + halibut pellet kombinációját szántam. Nem sokat kellett várni az első jelentkezőre, egy 3,30kg-os bajszos éhezett meg a csalimra. Horoggal együtt kerül vissza a vízbe, kis híján az egész előkét lenyelte, így bele kellett vágni azt. Sajnáltuk szegényt -?Ha feljön, akkor kifizetjük és hazavisszük?- mondtam.

20100605kovacsszabolcs05

Kezdetnek nem rossz, de most nem érte jöttem. 7kg feletti halat szeretnék fogni, ugyanis ez a súly jelenti számomra egyéni rekordomat. Mivel előző vendégem horgostól távozott, nélkülözhetetlen volt az előkecsere. 0,22mm-es monofil zsinórra kötött 4-es horog került elő, oldalgumis módszerrel. Na de mivel csalizzak? Négy szem pellet került elő csalis dobozomból. 16mm-es, jónak ígérkező granulátumok, de ezelőtt még csak kapásig se jutottam velük, pedig már a fele elfogyott. Na majd most! Közben apa is megérkezett. Bolognai botomat adtam oda neki, azzal kezdett horgászni. Sok felszerelést nem hozott, sőt, semmit, hiszen csak pár órára jött ki. Marci már a negyedik félkilós kárászát fárasztja, de persze ő is harcsáért jött. Miközben kicsit nekivetkőzök az egyre melegedő levegő miatt, apa suhint egyet a feederrel, majd a kezembe nyomja.
-Ez nem harcsa.
-A kapása se olyan volt?

 

Másképp küzd, mint tájidegen társai, ponty van a horgon. 2,10kg, fotó után tovább úszhat. Maradt még három szem a tizenhatos Masterből, egy bepasztázva, kettő simán, májas aromában. Felhúzok egyet a Bait Band-re, majd jöhet a séta. A szokásos adag csalogatóanyagot is beszórom kedvenceimnek, majd leteszem a botot. Ahogy számhoz emelem innivalómat, iszonyatos erejű kapásra figyelek fel, már indul is a bot! Ledobom a palackot, majd jókorát akasztok, de megáll a bot a kezemben. Hihetetlen gyorsasággal kezd forogni orsóm dobja, nem akar megállni. Ezt a halat vártam, ötven méteres kirohanásával adta tudtomra, hogy itt bizony Ő irányít, de ha sikerül legyőznöm, megvan az új rekord! A parton sétálok, ezzel nyerek néhány méter zsinórt. Számításaim szerint a szemközt matchezők wagglerei közt lehet valahol a halam, ideje megállítani! Behúzom a féket, majd a botra támaszkodok. Ezen a távon már nyúlik annyit a zsinór, hogy nem tud megtépni. Hatalmas burvány keretében fordul meg, majd engedelmesen araszol felém. Jó tíz perc után már előttem van, de a java még csak most következik: fel kell húzni. Tíz métert lehúz, ötöt visszanyerek? ötöt lehúz, tízet visszaszedek? hosszú perceken keresztül megy a huzavona, mikor egy másik vízbe fúródott zsinórra leszek figyelmes. Apa kezében is karikában van a bot, jókora toló hullám vágja ketté a tó vizét. Amilyen gyorsan elment a hala, olyan gyorsan meg is adta magát. Bő hatvan méteres megállíthatatlan kirohanása után csak vissza kellett tekerni, majd megszákolni. 6,5kg-os gyönyörű tőponty a tettes. Na de én még mindig az előbb említett oda-vissza „húzigálósdit” játszom a hallal, soha nem láttam még így görbülni kedvenc botomat. Külső akadásra gyanakszom. Több mint félóra elteltével, mikor már reménytelennek éreztem megszákolását, egy pillanatra megmutatta magát. Ennél nem is kell több, apa szákba nyomja hatalmas fejét ?hiszen csak az fér bele-, majd farkára fogva leteszi elém a halat. 35 perc telt el az akasztás pillanatától, és végre kezeim közt tarthatom a 7,5-8kg-osra saccolt harcsát, és persze ihatok is. A horog tökéletesen akadt a szája szélében, az előkém azonban beakadt a kopoltyúfedele alá, ezért nem tudtam felhúzni. Pontyzsákba rakom, majd irány a mérleg, melynek nyelve egészen 7,5kg-ig leng ki! Több mint egy év elteltével sikerült a hét kilogramm feletti fogás! Apa nem túl fotózkodós, ezért az Ő hala is velem lett megörökítve. Egy gyors közös fotó, és a pikkelyes tovább úszhat, a harcsában még gyönyörködök egy kicsit, aztán őt is útjára engedem. Természetesen ugyan azzal csalizok, majd félóra elteltével újabb hal hever szákomban. Ami azonban igazán érdekes, és az afrikai harcsa mohóságáról, szívósságáról tanúskodik, hogy ugyan az a 3,30-as, amit pár órája horgostól engedtem vissza. Nagyon akarhatott egy fotót magáról, ha másodjára is az én horgomat választotta, de vágya nem teljesült, megint elfeledkezünk a kép készítéséről.

20100605kovacsszabolcs02

20100605kovacsszabolcs03

Apa horgán is megfordul még egy ötös hari, majd egy igazán látványos fárasztás következik. Marci termetes halat akasztott, egy 160 centiméteres, 25gramm dobósúlyú botocskával. Még nézni is jó; az oválistól a félkörig mindenféle alakot felvesz a törhetetlen pálca, majd egy jó méteres harcsát emelek partra, súlya kereken hat kiló. Én is fogok még egyet, így a negyedik pellet is elfogy.

20100605kovacsszabolcs04

Az utolsó órákban próbálgattam más gyártók 16mm-es halibut pelletjét is, de a spiccem mozdulatlan maradt. Azóta mindig kiviszem magammal az egész doboz pelletet, halat az óta se fogtam vele, de azon a napon ez volt a nyerő csali, így nem hiányozhat horgászataim során, hiszen nem tudhatom, mikor gazdagít majd egy újabb csodás élménnyel.

Kovács Szabolcs – Csukuci

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .