Címünk: 4031, Debrecen Kishegyesi út 146. Tel.: (52) 739-299 Email: info@kapitalis.eu
Get Adobe Flash player

Harcsa (Silurus glanis)

A harcsaszerűek Suliroidei alrendjébe számos család tartozik, a legtöbb faj Délkelet-Ázsia és Dél-Amerika trópusi vizeinek lakója. Európában két harcsafaj él, ahol ennek az egy családnak képviselői őshonosak. Hátúszójuk igen rövid és nincs benne tövises sugár. A hasúszó hátrább áll, mint a hátúszó és több mint 8 sugarat tartalmaz. Szemük a szájzug fölött van. Négy vagy 6 bajuszszáluk közül az alsó állkapocsról 1-2, a felsőről pedig 1 pár lóg. Számos, apró foguk több sort alkot. Úszóhólyagjukat hosszanti választófal különíti el jobb és baloldali félre.

 

Magyar nevei; folyami harcsa, leső harcsa, pozsárharcsa, pumaharcsa, sárgaharcsa, szürkeharcsa.  A harcsa néhány ázsiai rokonával együtt, csupasztestű, termetes hal. Hátúszója rövid és tüskétlen, alsóúszója hosszú, szája széles és alsó állkapcsán sorokba rendeződött kapófogak vannak, amelyek kicsiben a gereblye fogaihoz hasonlítanak. A leső harcsa Európa legnagyobb édesvízi hala.

 

A hátúszóban 1 kemény és 14-17 puha, a mellúszóban 1 tüskés és 14-17 puha, a hasúszóban 11-13, az alsóban 90-92, a farokban 17-19 puha sugár számolható meg. A lesőharcsa Svédország déli részétől kezdve egész Közép és Kelet-Európában, továbbá Nyugat-Ázsia egy részében elterjedt, helyenként azonban hiányzik, így pl. a Rajna felső szakaszából, a Weserből, Nagy-Britanniából, Francia és Spanyolországból, Portugáliából, továbbá Itáliából. Különösen gyakori az Al-Dunán, de előfordul a felső szakaszban, valamint a Duna mellékfolyóiban és a velük összefüggő tavakban is.

 

Hazai vizeink legnagyobbra növő ragadozó hala a harcsa. Vizeinkből már kipusztultak a többmázsás példányok, de még így is évről évre horogra kerül egy-egy több tízkilós példány, amelynek a zsákmányul ejtése a legizgalmasabb horgászkalandok közé tartozik. A harcsa életének a rejtelmeiről a biológusok már sok mindent felfedtek, mégis maradt néhány titok.
Téli szállását általában a folyók vagy tavak legmélyebb szakaszain üti fel, s onnan csak a tavaszi napsugár csalja elő. Az ilyenkor eléggé lesoványodott példányok hamar megkezdik a vadászatot. Ívási ideje általában májustól júniusig tart, ha a víz hőmérséklete eléri a kellő hőfokot. Párosan ívó hal. Többnyire a vízinövényekkel benőtt, viszonylag sekély, ezért gyorsan felmelegedő, csendes helyeket keresi fel. A harcsa ívóhelyét, fészkét – a maga túrta gödröket – sokáig őrzi és minden gyanús közeledőt távol tart.

 

 

A harcsa a késő szürkületi órákban indul vadászatra, s ha nem talál élő prédát, megeszi a dögöt is, sőt a halászok tapasztalatából ismert, hogy még a lúg nélküli háziszappant is szívesen elfogyasztja. A horgásszemnek izgalmas látvány a harcsa vadászútja, amikor zsákmány után veti magát, hatalmas busa feje kibukik a vízből, s teste utána hömpölyög. Bár jelenlétét ezzel elárulja, mégsem biztos, hogy a horgász csaliját – legyen az különféle féreg vagy élőhal – elfogadja.
Általában keveset tudunk a harcsák életéről, éppen ezért nehéz és izgalmas e falánk vízi ragadozó becserkészése. Felvetődik a kérdés: mikor érdemes harcsára horgászni? Amikor a parti füzek levele kisarjad, megkezdhetjük a harcsázást is. A tavaszi hónapokban inkább természetes csalikhoz folyamodjunk. Kedvenc tápláléka a kárász, a keszegfélék, 8-10 cm nagyságig. A kapitális példányok szívesen fogadják a tenyérnyi dévért is. Bevált harcsacsalétek a csokorra fűzött földigiliszták nagyobb példányai, a szárnyasok belsőrészei, különösen ha egy-két napig félreeső helyen ,,illatosodtak”. Érdemes próbálkozni élő vagy megölt egérrel, esetleg elpusztult – nem fészekből kiszedett – madárfiókákkal. Ezeket a csalétkeket leginkább fenekező horgászkészségeken kínáljuk fel.

 
Amikor a vizek felmelegedtek és elérik a 20 °C fokos hőmérsékletet, érdemes a legizgalmasabb és legősibb harcsafogási módszerrel próbálkozni, a kuttyogatással.

 

 

A kuttyogató szerepét a harcsa horogra kerítésében nagyon nehéz meghatározni. Sokféle elképzelés jár szájról szájra a horgászok és halászok között, de egyiket sem vehetjük készpénznek, sőt kielégítő válasznak sem. Egyesek szerint a kuttyogató a ,,lakmározó” harcsák hangját idézi és ezért a többi is vadászatra indul. Mások szerint csupán idegesíti és támadásra ingerli. A halászok a kuttyogató hangját a harcsa ,,böfögésével” azonosítják, míg mások azt a szívó hangot vélik felfedezni a kuttyogatásnál, amely akkor keletkezik, amikor a harcsa beszívja hirtelen kitáruló szájjal az áldozatát. Ha módunkban van víz alatt meghallgatni a kuttyogató hangját, rendkívül érdekes megfigyelésre tehetünk szert. A kutyogató hangja a víz alatt mélyebb, mint a felszínen. Rezgésszáma 200 Hz körül mozog, azaz másodpercenként 200 rezgést kelt a kuttyogató. A hang mélysége nagyon hasonlít az orgona sípjainak mély zengésére. A víz fölött – a ladikban kuttyogatva – többszörösen magasabb hangot hallunk és az alaphang szinte elvész a kuttyogatást kísérő többi csobogó hangban.

 
Ha figyelembe vesszük, hogy például +25 °C fokos vízben a hang másodpercenként 1497 métert tesz meg, könnyen megállapíthatjuk, hogy gyorsan éri el még a mély vizek fenekét is és onnan megtörve és átalakulva minden irányban továbbterjed. Tehát a kuttyogató ,,kemény hangja” valósággal ütésként érheti a halat. A harcsa reagálásának a titkát viszont még ez sem fedi fel.

 

 

A kuttyogató a halászok ősi eszköze, több formája ismeretes és tulajdonképpen ugyanazt a szerepet tölti be, mint a vadászok hívókürtje. A kuttyogatás nem könnyű mesterség, sokat kell gyakorolni a szerszám használatát, míg a megfelelő hangot kicsaljuk. A kuttyogató hang akkor jó, amikor leginkább hasonlít az üvegből hirtelen kirántott dugó pukkanásához. A  kuttyogatás erős fizikumot és kitartást igényel. Olyan helyen érdemes ,,hívni” a harcsát, ahol rablását előzőleg többször megfigyeltük, vagy a víz adottságai olyanok – mély, tuskós, forgós -, hogy feltételezhető a harcsa jelenléte. Kuttyogatni csak csónakból lehet. A folyóvíz megkönnyíti a dolgot, mert ebben az esetben a ladikot a víz folyásával vitetjük a harcsák remélt tartózkodási helye felé. A kuttyogatóval, amely a horgász jobb kezében van, kis szünetekkel ütemesen ütjük a vizet. A kuttyogatót nem szabad mereven fogni, hanem lazán előrenyújtott karral, félkörívben kell a víz alatt 15-20 cm-re hátra lendíteni, fokozatosan gyorsuló mozdulattal. A leggyorsabb a befejező rész, amelynek lendületét nem a kar, hanem a csukló adja meg. A hang az utolsó periódusnál jön létrte, ekkor kapjuk a kuttyogó hangot, tehát eleve rossz a művelet, ha a hang a kuttyogató vízbe érésekor keletkezik.

 
A horgászbotot a bal kézben tartjuk, illetve lefektetjük a ladik peremére és csak a zsinórt tartjuk a két ujj között a kapás érzékelésére. Harcsázásnál a bot legyen rugalmas és jó teherbíró. A jelenlegi horgászzsinórok közül elég 0,4 mm-es vastagságút használni. Megbízható fékkel ellátott orsó összteljesítményével a 20-30 kg-os példányokat is biztosan kifárasztjuk.

 

Meg kell említeni még, hogy a kuttyogatáskor használt horgászfelszerelés is eltérő a szokványostól. Ebben az esetben osztott súlyokat használunk. A horog fölött, amely legfeljebb 2/0 nagyságú legyen, kb. 20 cm-re helyezzük el az első kökény nagyságú, gömbölyű ólmot, majd efelett azonos távolságra, még három-négy következzék. Ez a súlyozás megakadályozza, hogy a zsinór a víz folyásában hasat – öblöt – kapjon. A csali így a ladikkal együtt halad. Kuttyogatás esetén a legeredményesebb csali a lótetű, amely még a legöregebb harcsáknak is ellenállhatatlan csemege. Érdemes a horogra egyszerre többet is felfűzni.

24 órás harcsafogó verseny és haltelepítések
A harcsa kapása erőteljes, de nem hirtelen, mint más halaké. Olyan ,,ránehezedés” jellemzi, mintha a horog a fenéken elakadt volna. De minthogy a horgot a meder feneke fölött egy-másfél méterre vezetjük, és a helyismeretből adódóan feltételezhetjük, hogy nem faágba, vagy víz alatti gyökérbe akadtunk el – kapásra kell számítanunk. A horog bevágása határozott, de nem durva mozzanat. A több kilogrammos harcsa horogra akadása után igyekszik lefeküdni a meder fenekére, hogy erőt gyűjtsön. Fekvő helyzetéből erőltetéssel nem könnyű kimozdítani. Vagy megvárjuk, amíg kimozdul helyéből, vagy ,,telefonálással” próbáljuk indulásra bírni. A ,,telefonálás” nem egyéb, mint a horgászbot nyelének ütemes ütögetése, valamilyen keményebb tárggyal. Erre a hangra a legtöbbször elindul.
Nagyobb példány kifárasztása elég hosszadalmas. A hal erejének a fogytát apróbb rángások jelzik, ilyenkor már ajánlatos kéznél tartani a nagyöblű merítőszákot, vagy ha nagyobb példányt sejtünk, vágóhorgot. A harcsát egy kis gyakorlattal puszta kézzel is kiemelhetjük a vízből. Tenyerünk párnás részét a harcsa alsó állkapcsára feszítjük, s így átmarkolva az alsó szájperemet, a ladikba emelhetjük. Kezdőnek nem ajánlatos, mert a hal apró érdes fogai csúnya sebet ejthetnek.

 

Vitathatatlan, hogy a legsportszerűbb ,,harcsavadászat” a pergetés. Elsősorban azoknak ajánlatos, akik szívesen ülnek naphosszat pontyokra lesve. Nem árt egy kis testmozgás.
Pergetni ladikból kényelmesebb, de partról is nagyszerűen lehet. A felszerelés összeállításakor a megbízható fékrendszerű peremfutó orsó a legfontosabb. Száz méter 0,30-0,40-es zsinórral megfelelő. Nagyobb gond a villantók – műcsalik – kiválasztása. Gyakorlatban jól beváltak a nagyobb vese alakú, egyik oldalukon fényes, másik oldalukon rezezett támolygó kanalak. Eredményesek a magas rezgésszámú, pergő villantók. A horgász-árjegyzékek még számos fajtát ajánlanak különböző összeállításokban, excentrikus ólmok közbeiktatásával, de ezeknél már több az üzleti fogás, mint a célszerűség. Leghelyesebb, ha önsúlyos villantókat használunk. Ezeket pontosan a kívánt helyre és távolságra dobhatjuk. Bevontatáskor közvetlenül érzékeljük a villantó mozgását.

 

Harcsára mélyen és lassan pergetünk. Ez az aranyszabály. De nem árt, ha egy-egy dobást vízközt vezetünk, mert vonuláskor a harcsa a felsőbb vízrétegeket is felkeresi. Pergetésre legjobb a májustól október közepéig terjedő időszak, ilyenkor is a fülledt nyári napok déli órái hozhatják meg az eredményt. Az sem rendkívüli eset, ha a késő alkonyati órák egyikén akasztunk meg egy nagybajuszút.

 

A harcsa nagyon kiszámíthatatlan. Horgászatának nincsenek szabályai, csak módszerei, de ezek sem csalhatatlanok. A kapási kedv is a harcsa titkai közé tartozik. Amint nem kaphatunk egyértelmű választ arra sem, hogy mi a jelentősége a piros rongynak a horog fölött a halászszerszámon, úgy nem ismerjük a harcsa táplálkozási periódusait sem. Legjobb harcsafalat a lótetű vagy lótücsök, de honnan ismerheti a harcsa? Nem ismerjük a kuttyogató feltalálóját, még kevésbé azt az okot, ami a harcsát e hang hallatára felingerli és támadásra készteti.
Talán e sok megfejtésre váró kérdés teszi izgalmassá a harcsa horgászatát? Meglehet, de tény, hogy a harcsafogás olyan érzés, mint a vadásznak a nagy vad legyőzése. Nem csoda hát, ha valaki a szárított harcsabajuszt a levéltárcájában őrzi.

 

A zsákmányul ejtett harcsa élvetartása nem okoz különösebb gondot. Hosszú kötélen felkantározva napokig elél. A harcsa védett hal, fogását méretkorlátozás szabályozza. Ívási idején csak nagyobb egyedeit foghatjuk ki, számuk mégis ritkul. Így elsősorban azokat a helyeket érdemes felkeresni, ahol nagyobb valószínűséggel számíthatunk egy-egy öreg bajuszos horogra kerítésére. A Dunának azok a szakaszai, ahol a partvédő sarkantyúk után mély forgók keletkeznek, vagy ahol a víz az évek hosszú során erdős partokat mosott alá, a jó harcsatanyák. A Sió torkolati vidéke, Baja körül a rezéti ág, vagy még lejjebb a Mohács körüli vizek, minden évben megadják a kapitális harcsákat. A soroksári Duna-ág alsó szakasza, az úgynevezett Neptun-víz és a tassi Duna-torok is jó harcsás hely. A Tiszán szintén sok harcsatanyát ismernek a helybeliek. Legtöbb a kanyarok külső íve utáni forgók vagy szakadt partok mellett található. Legnagyobb valószínűséggel az erőművek és duzzasztók alsó vizein horgászhatunk eredményesen harcsára. A Körösök, végig az országhatárig ugyancsak bővelkednek jó harcsázó helyekben. A Balatonban szintén élnek még nagy harcsák, de itt ladik nélkül nehéz boldogulni.

 

Miután megismerkedtünk a harcsafogás lehetőségeivel, térjünk vissza röviden a kuttyogató ismertetésére. Ez annál inkább fontos, mert ahány víz, annyiféle a kuttyogató, mást használnak a Tiszán, mást a Dunán. A kuttyogatók nemcsak anyagukban, hanem formájukban is eltérőek. Magasságuk általában harminc-negyven centiméter, amelyből egy férfi maroknyi a fogórész. A szárrész fokozatosan vékonyodik és talpánál, korongjánál alig vastagabb a késpengénél. A korong lehet kör alakú, ellipszis vagy csepp alakú. Egyesek a talpat kimélyítik, tehát tapintásra homorú, míg más helyen, a Tiszán ívesen domború. Az íveltség, vagy mélyítés aszerint változik, hogy milyen hangot ad. A halászok, aki maguk készítik a szerszámaikat, faragás közben is próbálgatják és csak akkor fejezik be, ha megfelelő mély zengést ad. Ezzel magyarázható az is, hogy a halász csak fából készíti harcsacsalogató szerszámát. Olyan fát használjunk, amely nem szálasodik, azaz a vízben nem reped. Erre a célra a legalkalmasabb a habos jávor, a diófa, kőris, esetleg tölgy. A jó kuttyogató szinte súlytalan, ezért nem fárasztó használata és ezért lehet könnyedén lendületes karéjos mozdulatokat végezni. Az sem közömbös, hogy milyen ívben alakítjuk ki a kuttyogató vékony szár, illetve penge részét. A legáltalánosabb a gyenge ívben hátrafelé hajló alak, amelynek szöge a talp síkjához mérten nem nagyobb hatvanöt-hetven foknál. Az utóbbi időben barkácsolnak alumínium szárral, sima fémkorong, illetve fordított kanál alakú talppal is. A házilag faragott fa kuttyogató határozottan jobb, mint a fémből összeállított.

 

A kuttyogató készítést lehetőleg ne bízzuk másra, mert a magunk készítette szerszámnak nagyobb lesz a becsülete, különösen ha ,,fogós” is. Hangját azonban ajánlatos összehasonlítani már ,,bejáratott” kuttyogatóéval. A legjobb kuttyogató is csak akkor ér valamit, ha avatott kéz használja. Fölösleges a víz oktalan csapkodása. Kuttyogatásnál hagyjunk szüneteket, általában négy-öt puffanás után ugyanennyi időtartamra szüntessük be a víz verését. Akár kevesebbet, akár többet ütünk a vízre, a kuttyogatásnak alakuljon ki a ritmusa.
Tanácsként megfogadhatjuk, hogy nem rendezünk kuttyogató hangversenyt a harcsáknak. Ahol két-három kuttyogató egyszerre szól, legfeljebb a horgásznak nyújt zenei élményt, de a harcsák semmi esetre sem méltányolják. Két felcsalizott horog egy ladikból belóghat a vízbe – ha ketten horgásznak – de két kuttyogató hangja már riasztólag hat. Ha egy vízen valaki kuttyogat, ne rontsuk el szórakozását, várjuk meg, míg befejezi, és csak utána próbálkozzunk horgunkra csalni a harcsákat.

 

 

Az oldal forrása:
Kácsor László: Horgászösvényeken
Gondolat Kiadó 1966.

RSS Üzenőfal
Jelentkezz be üzenet írásához
hunter
(csütörtök, aug 21. 2014 1:42 DU.)
Vannak kivételezett emberek akiknek lehet használni az etetőcsónakot Látóképen?Most látom 2.alkalommal ugyanazt a fickót a strandról csónakot használni,látták mások is és tudják kiről van szó.Elég ha jóban vagyunk a halőrrel és kész?
robee19
(kedd, aug 19. 2014 7:57 DU.)
Tudnátok abban segíteni, hogy Hajdúszováton hol tudnék napijegyet venni a víztározóra a holnapi napon reggel?
Balla Mihály
(kedd, aug 19. 2014 2:33 DU.)
éjszakai horgászat az augusztus 20-i ünnepi héten a Látóképi-víztározón az alábbiak szerint engedélyezett: -augusztus 19.kedd -augusztus 22.péntek -augusztus 23.szombat
gabo6
(hétfő, aug 18. 2014 8:58 DU.)
Üdv mindenkinek!
MéG VAN 4 SZABAD HELY!
Aug. 23-án éjszakai egyéni horgászverseny lesz a Darun!
Gyülekező 18 00-tól, a verseny reggel hatig tart!
A díjazás kupában jelenik meg, amiket a szektor elsők kapnak majd meg!
Nevezési díj 4500 ft/fő ami ételt italt tartalmaz!
A szabályokról röviden. a módszer szabadon választott, a kikötés az egy horog, egy bot alkalmazására vonatkozik, melyen egy horog engedélyezett!
Az etetés megengedett, az ésszerűség határain belül!
Mindazokat várjuk szeretettel, akik szeretnének egy zárt körű, baráti pecán részt venni, egy finomat enni,inni!
érdeklődni, jelentkezni, elérhetőséggel megjelölve, a peca.g@freemail.hu-n lehet!
Balla Mihály
(csütörtök, aug 14. 2014 12:54 DU.)
Szia, megérkeztek a termékek.
Edi
(szerda, aug 13. 2014 9:33 DE.)
köszi!
Balla Mihály
(szerda, aug 13. 2014 8:37 DE.)
Szia, holnap érkezik.
Edi
(szerda, aug 13. 2014 6:39 DE.)
szia Misi, ha esetleg ma megjönne a horgászcucc, írd már meg, mert a párom holnap reggel már menne az új dolgokkal. köszi
Balla Mihály
(kedd, aug 12. 2014 10:04 DE.)
Szia, bocsánat átcsaptak felettem a hullámok. Merítőnyél 2450 merítőfej 2290. Olcsó tartó az 50×60 méret miatt kb 3500 forint.

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · »
Kosár
csonti_cserehorgaszboltnapijegyekpalyazatokversenyek
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
SZÉP kártya
SZÉP-Kártya elfogadóhely
Időjárás
Debrecen
Tiszta
Tiszta
10°C
Nyomás: 1020 mb
Pára: 91%
Szelek: 7 km/h NNE
Napkelte: 05:40
Napnyugta: 19:35
More forecast...
 
Online látogatók