0
Your Cart

Szárad a Fancsika – Dehir.hu (kisfilmmel)

Több helyen szigetek alakultak ki a tóban. A szakemberek szerint óriási szükség van az esőre. A Fancsika kettes tónál horgászott szerda délelőtt Diószegi András, s azt mondta, az alacsony vízállás miatt egy hét alatt mindössze egy kárászt fogott. A vízállás ráadásul annyira alacsony, hogy a horgászok már quad-nyomokat is találtak a mederben. Ez már önmagában is nagyon beszédes.

Egyre rosszabb a helyzet a Fancsikai tavaknál
Egyre rosszabb a helyzet a Fancsikai tavaknál

Míg a Balaton vizét a magas vízállás miatt egész nyáron folyamatosan engedték le, a megyei tavakban alig van víz. A tó üzemeltetője szerint hiába esett nyáron sok eső, a helyzet kritikus. Az alacsony vízállás miatt halpusztulástól tartanak a Fancsikai egyes tónál is.

– Több mint egy méter hiányzik ahhoz, hogy azt mondhassuk, kielégítő lenne a vízmennyiség. Sajnálatos módon már a tavon is látszik, hogy tuskósorok, zátonyok, szigetek kerültek elő, ez nem kedvez a tó élővilágának sem ? hallhattuk Fekete Tibor tógazdát.

Tartós megoldást a tíz évvel ezelőtt megfogalmazott Civaqua program jelentene. Papp László alpolgármester két hete a Farmerexpo megnyitóján beszélt a program újraindításáról. Ennek az a lényege, hogy a Keleti-főcsatornából pótolnák a megyei tavak vizét, így a Debrecen környéki területek vízellátását. Ez nemcsak a természetvédelem, hanem a mezőgazdaság szempontjából is hasznos lenne.

– Ha meg tudjuk valósítani, akkor a megyében harmincezer hektárnyi mezőgazdasági termőterületet lehetne öntözni, ezzel együtt az időjárási anomáliákat is ki lehetne iktatni ? mondta akkor az alpolgármester.

A szakemberek szerint a Fancsikai tavak alacsony vízállásán rövid távon csak a csapadékos ősz és téli havazás segíthet.

DehirKritikus a helyzet a Fancsikai tavaknál

Forrás: Dehir.hu

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére