0
Your Cart

Két év után ismét kiszáradt a Halápi-tó

A Szentanna és a Bodzás után a Halápi-tó is feladta a harcot a szélsőséges időjárással szemben. Két év után ismét kiszáradt az Erdőspusztai tájegység második legnagyobb tava. Két év után ismét kiszáradt a Halápi-tó

Két év után ismét kiszáradt a Halápi-tó-2

Két év után ismét kiszáradt a Halápi-tó-3

A fenti kép még júniusban készült, amikor még bőven volt víz a Halápi tározóban. Az alsó pedig a jelenlegi lesújtó állapotot szemlélteti. Ilyen és ehhez hasonló képeket legutoljára 2012-ben láthattunk, azelőtt pedig 1993 környékén. Ez is szemlélteti, hogy egyre szárazabb egyre kiszámíthatatlanabb az utóbbi évek időjárása. Addig míg ez a folyamat régebben 10-15 évenként ismétlődött meg, addig az utóbbi időszakokban már 2 év elteltével jelentkezett.

Két év után ismét kiszáradt a Halápi-tó-4

Két év után ismét kiszáradt a Halápi-tó-5

Két év után ismét kiszáradt a Halápi-tó-6

A Halápi-tó szinte teljesen kiszáradt. A közepén igaz vannak még kis területű tocsogók, de ezeknek a megléte is csak idő kérdése. Halpusztulást, tetemeket nem láttunk. A parton lévő nyomok, eldobált vízben járó cipők ruhadarabok láttán arra következtetünk, hogy az utolsó időszakokban lehalászhatták a már leapadt tómedret. Ami még elkeserítő ebben az egészben, hogy a kiszáradt tó medrében elindul a növények burjánzása. Ha megnézzük a fenti képet ott látszik is, hogy a nád a part oldalról az elmúlt pár hónapban legalább három méterrel húzódott beljebb a meder felé. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert a Halápi tó 67 hektáros területéből kb. 8 hektár, ami horgászható, így száraz állapotában a tómeder táptalajt ad fák, bokrok kifejlődéséhez is, amely olyan állapotokat fog kialakítani, mint ahogy a tó elején van, amely már évtizedek óta átjárhatatlan dzsumbuj, vagy pl. jó példa erre a Fancsika III-as, amely egy ilyen folyamatnak esett áldozatul.

Két év után ismét kiszáradt a Halápi-tó-7

A Haláp kiábrándító látványa után, utunkat a Bodzás felé vettük. Túl nagy reményeket ennek a tónak a látványához sem fűztünk, ugyanis a Bodzás már a legutóbbi, júniusi kint jártunkkor a kiszáradás határán állt, egyedül a zsiliprendszer duzzasztó csatornájában volt viszonylag elfogadható vízszint.

Ez a kép még júniusban készült, amikor még volt víz a Bodzás egyes helyein.
Ez a kép még júniusban készült, amikor még volt víz a Bodzás egyes helyein.
Ez a kép pedig tegnap készült ugyanott. A Bodzás teljesen kiszáradt, medréből már a tocsogók is eltüntek, szinte legelővé vált. Néhány kép következik a Bodzásról.
Ez a kép pedig tegnap készült ugyanott. A Bodzás teljesen kiszáradt, medréből már a tocsogók is eltűntek, szinte legelővé vált.

A most következő felvétel még nyár elején készült.

Két év után ismét kiszáradt a Halápi-tó-10

Két év után ismét kiszáradt a Halápi-tó-11
Ez a kép pedig két hónappal később augusztus 16-án. Mintha nem is tómeder lenne!
A következő felvételek a Bodzás-tó mögötti Zsiliprendszeren készültek.
A következő felvételek a Bodzás-tó mögötti Zsiliprendszeren készültek.

A zsiliprendszer duzzasztó csatornája csontra kiszáradt. Olyannal már többször találkoztam, hogy a Bodzás kiszáradt, de ezt a csatornát nagyon ritkán lehet ilyen állapotban látni. A csatorna zsilip felőli részén még volt vagy 20 centi víz, amit inkább neveznék posványnak. Úgy látszik erre nem jártak intenzíven az orvhalászok, mivel több helyen is döglött kárászok tetemeit láttuk. Nagyon lesújtó volt a látvány.

Két év után ismét kiszáradt a Halápi-tó-13

Két év után ismét kiszáradt a Halápi-tó-14

Két év után ismét kiszáradt a Halápi-tó-15

Forrás: Harangozó Ferenc (Erdőspustaihorgászportál)

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére