Pontytelepítés a Fancsikai tavakba

Pontytelepítés a Fancsikai tavakba

2014 május 5-én került sor az év első ponty telepítése a Fancsikai tavakon. Ezelőtt egy hónappal, amur került a tározókba, amelyre 2 éves tilalmat hirdetett ki a Horgász Szövetség. A pontyra az e hónap elején megkezdődött tilalom érvényes, amely a hónap végéig tart. Általános horgász tilalom nincs a tavakon, így az amuron, és a pontyon kívül más halfajra folyamatosan lehet horgászni. Dr.Veres Ferenc elmondása alapján megtudtuk, hogy most is mind két tavat telepítik, de a horgászok külön kérésére az I-es tározóba kevesebbet, 6 mázsát, a II-es tóba pedig többet, 9 mázsa pontyot helyeznek.

Ez a fordított arány azért áll most fent, mivel hogy a 70%-ban behínárosodott Fancsika I-esen, a kevés horgászatra alkalmas hely miatti gyér látogatás nem indokolja a máskor 10 mázsa hal betelepítését. Ezért a Horgász Szövetség úgy döntött hogy ez alkalommal a horgászok által jobban látogatott II-es tóba helyezi a nagyobb mennyiséget, 9 mázsát.

Ez alkalommal is 15 mázsa hal került a két tározóba, amelyek 1,2-2 kg-os nagyságú tő, tükör, és nyurga pontyok voltak.

Pontytelepítés a Fancsikai tavakba-2
Fotó: Harangozó Ferenc (Erdőspusztai horgászportál)

A Horgász szövetség elnöke sajnálatát fejezte ki a csökkenő vízszint, és a területünket folyamatosan elkerülő esőzések miatt. Jelenleg is jelentős mennyiségű víz hiányzik a Fancsikai-tavakból, és ha ez az elkövetkezendőkben pozitívan nem változik, és a nyár beköszöntével még tovább csökken a vízszint, akkor kérdésessé válnak a további telepítések a Fancsikai-tavaknál.

Az elnök ezekhez a nem épen jó hírekhez még azt is hozzá tette, hogy ebben az évben még a tavalyinál is kevesebb területi jegyet sikerült eladni, így ez a körülmény is tovább csökkenti az amúgy is szűkös, a fancsikai telepítésre fordítható összeget. Az ezek után következő telepítések sorsa több mindentől függ! Első sorban az időjárástól, és az előbbiekben már említett fancsikai bevételek szabnak határt a az elkövetkezendő telepítések mértékének.

Pontytelepítés a Fancsikai tavakba
Fotó: Harangozó Ferenc (Erdőspusztai horgászportál)

Továbbá még azt is megtudtuk, hogy most már párban, illetve sokszor rendőri megerősítéssel ellenőriznek a halőrök. Ennek nem régiben kézzel fogható eredménye is volt, ugyanis egy ilyen éjszakai ellenőrzés folyamán több illegálisan horgászót sikerült kézre keríteni, amely cselekedet bírságolási tétele 30.000 ft-nál kezdődik.

Pontytelepítés a Fancsikai tavakba-3
Fotó: Harangozó Ferenc (Erdőspusztai horgászportál)

A mai telepítésre, főleg a II-es tározónál több horgász is kíváncsi volt, akiktől az elnökség tagjai azzal búcsúztak, hogy legközelebb már remélhetően egy magasabb, vagy legalább egy nem csökkenő vízszintnél találkoznunk, és jó szórakozást kívántak minden horgásznak.

Forrás: Erdőspusztai horgászportál

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .