Szolunáris naptár 2017

szolunaris naptar 2014 kapitalis horgaszportal

A szolunáris naptárat egy francia halbiológus írta le először, amikor megfigyelte a halak viselkedését a Nap és a Hold égi jelenségeivel és mozgásaival kapcsolatban. A szolunáris naptár, illetve táblázat a horgászok közkedvelt segédeszköze, hiszen segítségével megjósolható az az időszak, amikor érdemes kézbe markolni a horgászbotot.

szolunaris naptar 2014_kapitalis horgaszportal

A szolunáris naptárról?

1926-ban John Alden Knight az édesvízi és tengeri halak viselkedését feltételezetten befolyásoló 33 faktort vizsgált meg egyenként nagy gonddal, és vetette el azokat a faktorokat, amelyek láthatóan nem hatottak a halakra. Mindössze három faktor maradt, amelyet tovább vizsgált: a Nap, a Hold és az apály-dagály jelenség. A Nap valószínűsíthetően önmaga nem tud hatást gyakorolni a halakra, az apály-dagály jelenség az édesvízi halak esetében szintén nem jöhet számításba. Együttesen azonban mindhárom faktor hatással bírhat a tengeri és az édesvízi halakra egyaránt. Ezek alapján John Alden Knight 1936-ban jelentette meg első szolunáris táblázatát, melyet alkalmazva 200 esetből 180 alkalommal vezetett sikerre a táblázat használata.

Megnövekedett aktivitás tapasztalható:

  •  – újholdkor és holdtöltekor
  •  – amikor a major vagy minor periódusok a napkelte (-nyugta) idejére esnek
  •  – amikor a major vagy minor periódusok periódusok a napkelte (-nyugta) és a holdkelte (-nyugta) idejére esnek
  •  – amikor a major vagy minor periódusok a napkelte (-nyugta) és a holdkelte (-nyugta) idejére esnek újhold vagy holdtölte napján

2 thoughts on “Szolunáris naptár 2017

  1. Ritka nagy baromság ez a szolunáris naptár. Legalább is az édes vizekre amelyek nincsenek kapcsolatban torkolattal mint pl Pó vagy Duna delta…..ahol az apály dagály jelenség érvényesül..Közel 25 éve csak harcsára horgászom, ősszel és télen süllöre is. Ha ez a naptár kiemelkedő jó fogást ír még csak kapás sincs…ha rosszat akkor viszont nem csak kapás de hal is van 🙂 belföldi vizeken két domináns tényező van..LÉGNYOMÁS….valamint front érkezése….semmi egyéb ….A 30 kg feletti fogásokról 2005-ig naplót vezettem. A fogási körülmények köszönő viszonyban sincsenek a szolunáris naptárral 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .