Tájékoztató a horgászat szabályozásának legfontosabb aktuális változásai 2014-ben

allamijegy1

Az Országyűlés 2013. december 17-ei döntésével módosította a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvényt. Ez alapján, valamint a kihirdetés előtt álló, a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló, 2014. január 1-jén hatályba lépő VM rendelete alapján a horgászoknak a következő legfontosabb változásokra kell felkészülniük.

allamijegy1

Állami horgászjegy

Az új szabályozásra való minél problémamentesebb átállás miatt, a 2013. évre érvényesített állami horgászjegyek és a fogási naplók érvényessége 2014. január 31-ig meghosszabbodik.

A 2014. évre érvényes állami horgászjegy váltására december végén, január elején kötik meg a forgalmazói szerződéseket a megyei halgazdálkodási hatóságok. A 2014. évi állami horgászjegy az új rendelet értelmében már 2015. január 31-ig lesz érvényes. Az állami horgászjegy díja 2014. évben is 2000 Ft.

Aki valamilyen ok miatt nem tudja kiváltani 2014. januárjában a jövő évi állami horgászjegyét, de az éves, vagy több hónapra érvényes területi jegyet igen, és már január elején horgászni szeretne, annak a következők szerint kell eljárnia:

  1. A területi jegy forgalmazónál a 2013. évi állami horgászjegye bemutatásával váltja ki a jegyet, melynek minden példányára a 2013. évi állami horgászjegy számát írja rá a forgalmazó. Természetesen valamilyen módon jelezve, hogy ez a 2013. évi állami horgászjegy száma.
  2. A horgász a területi jegy váltásakor nem adja le a fogási naplóját, mert ezt kell használnia, amíg a 2013. évi állami horgászjeggyel horgászik.
  3. Amennyiben a kiváltott területi jegy 2014. január 31-ike után is érvényes, e dátum után csak akkor lehet vele horgászni, ha a 2014. évi állami horgászjegyet is kiváltják hozzá. Ebben az esetben a horgásznak az állami horgászjegy kiváltásakor, az állami horgászjegy forgalmazójával kell ráíratnia a 2014. évi állami horgászjegy számot a korábban kiváltott területi engedélyre. Az állami horgászjegy forgalmazó a régi állami horgászjegy száma mellé aláírja az új állami jegy számát és aláírásával, pecsétjével hitelesíti azt.
  4. A 2014. évi állami jegy váltásakor természetesen már le kell adnia a 2013. évi fogási naplóját és ekkor kapja meg az új rendszer szerint, az állam által kiadott fogási naplót.
  5. 2013. évben vagy azt megelőzően kiadott állami horgászjegyek érvényességének bélyeggel történő meghosszabbítására 2014. évben nem lesz mód, a régi típusú állami horgászjegyek megszűnnek.

fogasinaplo1

A fogási naplót érintő változások

Az új halgazdálkodási és halvédelmi törvény hatályba lépése óta a fogási napló ? nem a területi engedélyhez, hanem ? az állami horgászjegyhez kapcsolt halfogásra jogosító okmány lett.
A 2013. évi fogási naplók érvényessége 2014. január 31-ig meghosszabbodik.

Az új rendelet szerint a horgászok a 2013. évi fogási naplókat is legkésőbb 2014. február 28. napjáig kötelesek leadni annak a szervezetnek, amelynél a 2013. évi állami horgászjegyet kiváltották (ez esetben igazolást kell kérni a leadásról) vagy ahol a 2014. évi állami horgászjegyet ki szeretnék váltani. A szabályozás szerint legkésőbb az állami jegy váltáskor le kell adni a fogási naplót.
Az új szabályozás szerint már annak is jogszerűen kiadható az állami horgászjegy, aki a határidőn túl, tehát 2014. február 28-a után adja le fogási naplóját. Ebben az esetben viszont a horgásznak az állami horgászjegyért kétszeres díjat, 2014-ben 4000 Ft-ot kell fizetnie.

A fogási napló díja 200 Ft, díjmentesség fogási napló esetében nincs.

A horgászati tevékenységet érintő legfontosabb változások 2014. január 1-jétől:

Fontos, hogy változott több halfaj fajlagos tilalmi időszaka, kifogható mérete és a napi kifogható mennyisége.
Őshonos, fogható halfajok fajlagos tilalmi ideje, kifogható mérettartománya, valamint a horgászatra és a rekreációs célú halászatra vonatkozó napi kifogható darabszáma:

horgasz%20kep 496

A nem kedvezményes állami horgászjeggyel rendelkező személy nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen a fenti táblázat szerint napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból naponta fajonként 3 darabot, összesen legfeljebb 5 darabot foghat ki. A kifogott halat korábban kifogottal kicserélni tilos.
A napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból naponta összesen 10 kg-ot fogható ki.

Fontos tudni, hogy 2014. január 1-jétől kezdődően, a november 1. és március 15. közötti időszakokban a vermelő halállományok védelme érdekében szonár (halradar) használata a halfogási tevékenységhez tilos.

Az új rendelet megtiltja a horogra kívülről akadt hal megtartását, a szabályosan kifogott, 30 cm-nél nagyobb halat pedig csak leölve lehet majd elszállítani a vízpartról.

Az új jogszabályok még számos egyéb változást hoznak a horgászat szabályozásában. Fontos, hogy a horgászok és az egyesületi vezetők kövessék nyomon a jogszabályok megjelenését és tájékoztassák a horgásztársakat. Az itt közölt információk csak tájékoztató jellegűek, a pontos előírásokat a jogszabályok tartalmazzák.

A megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságai, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Vidékfejlesztési Minisztérium a továbbiakban is mindent megtesznek a horgászok minél szélesebb körű tájékoztatásáért.

Forrás: (Vidékfejlesztési Minisztérium)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .