Zsinórválasztás felsőfokon – A fonott zsinórok

Zsinórválasztás felsőfokon A fonott zsinórok

Horgászfelszerelésünk legfontosabb elemének, a horgászzsinórnak óriási szerepe van az eredményes halfogásban. Az idő folyamán bebizonyosodott, hogy a megfelelő vastagságban, szakítószilárdságban és színben alkalmazva nélkülözhetetlenek a napi gyakorlatban, a különféle módszerekhez igazított speciális tulajdonságok tovább növelték eddig sem kicsi szerepüket. A gyártók napjainkban is ontják magukból a jobbnál jobb termékeket, a fejlesztések szüntelenül folynak, így aztán ember legyen a talpán, aki eligazodik a választék sűrűjében.

 

A legtöbb horgász megszokásból, vagy tapasztalatainak birtokában választ zsinórt, netán nosztalgiából ragaszkodik a bevált márkához, de bizony a halak szokásainak fokozatos megváltozása, érzékelésük finomodása, a horgászmódszerek és eszközök modernizációja miatt indokolt lehet az alaposabb mustra a ?kanócok” körül.

 

Az ősz lassan már a nyakunkon pihen, így aktuálisan a ragadozó halak megfogása mellett a hűlő vizekben még jó ideig aktívan táplálkozó békés halakhoz ajánlható, az Energofish palettáján is megtalálható kiváló minőségű speciális zsinórokat mutatjuk be.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zsinórok tekintetében hatalmas a választék, de melyiket mikor, milyen körülmények között alkalmazzuk?

 

Az év ezen időszakában ragadozó halainkra eredményesen horgászhatunk a különféle horgászmódszerek valamelyikével, pergethetünk rájuk műcsalikkal, de élő, vagy élettelen kishallal, halszelettel fenekezve, vagy úszózva is jó eséllyel lehetünk sikeresek megfogásukban.

 

A nehéz, a közepes és könnyű pergetés zsinórjai

 

A monofil, vagy fonott zsinór használatának kérdésköre örökös vita tárgya. A módszer modern eszközigénye révén, valamint a kivitelezés során fellépő erőhatások, a fokozott igénybevétel miatt jobban illik e módszerekhez a fonott zsinór. A technika fejlődésével ma már tulajdonképpen a belépő szintű orsók is eleget tesznek a fonott zsinór által támasztotta magas követelményeknek. Az orsók minden olyan pontja, amely nagy terhelést kap, csapágyakkal (akár többszörösen) alátámasztott, hézagolásuk remek, a gyártás során alkalmazott alapanyagok nagy szilárdsága miatt állják a próbát.

 

A fonott zsinór legfontosabb tulajdonsága a monofillal szemben, a nulla százalékos nyúlás, gondoljunk csak bele, milyen terhelést kell állnia egy orsó felkapó karjának, tengelyének és rotorjának egy-egy akasztás során, jobb hal fárasztásakor, pedig a zsinórrakó rendszernek, fogaskerekeknek.

 

Fekete színű, 0,10-es ET Power Braid Teflon feszül egy Ryobi Atctica CF dobján
Fekete színű, 0,10-es ET Power Braid Teflon feszül egy Ryobi Atctica CF dobján

 

A zéró nyúlás egyébiránt sokkalta hasznosabb tulajdonsága a fonott zsinóroknak, mintsem lenne káros és hátráltató tényező. A műcsali vezetése ugyanis velük jobban kontrollálható, az egy centiméternyi behúzás, az a messzi kint lévő csali mozgásán is ugyan annyit jelent. Bevágásnál biztosabb akadást érhetünk el vele. Másik előnye, hogy míg a monofil zsinór hajlamos a nagymérvű gyűrűsödésre (memóriája miatt felveszi a dob alakját), ezáltal a hurokképződésre, ?macskásodásra”. A nem kívánatos alakzatban leszaladó zsinórmenetek a keverőgyűrűkön csak nagy súrlódás árán jutnak keresztül, lényegesen csökkentve ezzel a dobástávot. A fonott zsinór azonban – memóriája nem lévén – szinte akadálytalanul siklik át a gyűrűkön, a meghorgászni kívánt helyek jobban, pontosabban megdobhatók ezáltal.

 

Dyneema szálak

 

A modern fonott zsinórok tulajdonságait az anyagba kevert Dyneema szálak aránya határozza meg elsősorban. Igen ám, de mit is rejt, jelent ez a régóta emlegetett Dyneema szó?

 

A Dyneema nem más, mint a világhírű holland vállalat, a DSM által bejegyzett márkanév. A szintetikus szálak közül a legjobban felhasználható anyagnak a polyetilén bizonyult, ezzel kísérletezett maradandót alkotni a holland cég mellett a másik nagy rivális, a Honeywell cégcsoport is, aki Spectra márkanéven hozott létre polyetilén szál terméket. A polimereket bonyolult kémiai eljárással alakítják szállá, a kész termék, pedig rendkívül erős, kopásálló és UV álló, mindemellett nagyon puha, lágy karakterrel bír. Nem árt ha tudjuk azt is, hogy e két vállalatóriás az ipar számos területén jelen van, termékeikkel, alapanyagaikkal a textilipartól kezdve, az autóiparon át, egészen az űrkutatás területéig látja el a gyárakat.

 

Az igazán jó minőségű fonott zsinórok a fejlett és modern gyártási folyamat eredményeként szabályos körkörös keresztmetszettel rendelkeznek, ezáltal szabályos zsinórképet láthatunk orsóink dobján. A sűrű szövés eredményeként a szakítószilárdság növelhető, a tömör felületre kerülő PTFE (teflonos) bevonat lepergeti a vizet.

 

Ennek köszönhetően a téli fagyok beálltával a gyűrűk nem fagynak be, élvezhető marad a horgászat a leghidegebb napokon is.

 

Zauberrel bőven fagypont alatt. Fagyos cseppek a 0,08-as L&K Super Braid-en
Zauberrel bőven fagypont alatt. Fagyos cseppek a 0,08-as L&K Super Braid-en

 

L&K Super Braid

 

A jelenlegi piac egyik legkeresettebb fonott zsinórja a 100 % Dyneema-t tartalmazó L&K Super Braid. Kimondottan a pergető horgászatra kifejlesztett speciális, nagyon magas minőségi szintet képviselő zsinór. Roppant erejét, kedvező tulajdonságát a gyártás során felhasznált, tiszta Dyneema szálaknak köszönheti. Tökéletesen kör alakú keresztmetszete révén, valamint a gyártás során elért tömörítés, a sűrű szövési technika alkalmazása során tartós, a legszélsőségesebb körülmények között is sokáig használható zsinór született. Speciális bevonata kopásálló, vízlepergető.

 

Méretsora minden igényt kielégítő, a 0,08-as átmérőtől kezdve a 0,40-es vastagságig tart a választék. A legvékonyabb madzag szakítószilárdsága 6,8 kg, a legvastagabbé 35.9 kg. A gyártó becsületére legyen mondva, nem spórolt a kiszerelés mennyiségével, egy tekercs 150 métert tartalmaz, mely az eddigi tapasztalatok szerint bőségesen elegendő a legnagyobb orsók dobjára is.

 

Az L&K nem fog csalódást okozni, aki egyszer kipróbálta, ragaszkodni fog hozzá!
Az L&K nem fog csalódást okozni, aki egyszer kipróbálta, ragaszkodni fog hozzá!

 

Az erő nem minden az L&K esetében, puhasága, lágysága jól köthetővé teszi, valamint a hosszú és pontos dobásoknak is kedvez, a legkisebb, 3-4-5 grammos műcsalik is tökéletesen dobhatóak vele, persze a megfelelő pergető bot megválasztása mellett. A gyűrűkkel szemben semmiféle koptató hatása nincsen, a legnagyobb koptatásnak kitett SIC spiccgyűrű is hibátlan marad évek múlva is. Nincs hangja, nem nyöszörög az L&K a vezetőszemek között futva. Zöld színe hagyományosnak, trendkövetőnek mondható, a legnépszerűbb és legelfogadottabb árnyalat a horgászok körében.

 

ET Power Braid Teflon

 

Minőségében nem, csak színében tér el az L&K-tól a Power Braid. Nemcsak kimondottan pergetésre, hanem számos egyéb horgászmódszerhez javasolja a gyártó. Előnyei a pergető horgászat mellett az úszós és fenekező készségek összeállításánál is megtapasztalhatók. Kétféle színben készül, a fekete és sárga változatnak is kialakult már a rajongótábora. A fekete színűnek univerzális az alkalmazási területe, a sárgának pedig az éjszakai, vagy egyéb rossz látási viszonyok között véghezvitt pecáknál van létjogosultsága, ahol fontos a műcsali útjának nyomon követése, illetve az úszós horgászatnál a csalihal útjának figyelemmel kísérése. Bevonatuk (teflon) tartós és kopásálló, csak 2-3 szezon áthorgászása után vehető észre fakulás.

 

Fekete színű Power Braid Teflon és azonos tulajdonságokkal rendelkező sárga változata
Fekete színű Power Braid Teflon és azonos tulajdonságokkal rendelkező sárga változata

 

A kopás, a fedőréteg elvesztése óhatatlanul bekövetkezik a legdrágább zsinórok esetében is, ugyanis a zsinórok élettartama végleges, ezt tudomásul kell venni. Azonban a zsinórt ezután sem kell eldobni, folyamatos és egyenletes felületi kopás megy ugyanis végbe rajtuk, fordított állapotban való feltekercselésük (a használt rész lesz a dob alján, a szinte érintetlen pedig felül) kitolhatja a cserét egy jó időre.

 

Balról jobbra haladva: fekete Power Braid Teflon, mellette annak sárga változata, legvégül pedig a zöld színű L&K világos háttérel ?

Balról jobbra haladva: fekete Power Braid Teflon, mellette annak
sárga változata, legvégül pedig a zöld színű L&K világos háttérel ?

 

Szövése, anyagának tömörsége valamivel lazább, mint az L&K estében, csak hosszú idő múlva, a felületkezelés teljes eltűnése után lehet megtapasztalni a ritkább szálfektetéseket. Ennek következtében idővel némi nyúlás is végbemegy a szerkezeti állapotváltozásban, de ez a gyakorlatban nem érzékelhető hétköznapi körülmények között, így használati értékéből semmit nem veszít ezáltal.

 

?majd pedig sötétebb, természethű környezetben
?majd pedig sötétebb, természethű környezetben

 

A három fonott zsinór másfél centiről makrózva
A három fonott zsinór másfél centiről makrózva

 

 

Cikkünk második részében a monofil zsinórok kiválasztásának szempontjait járjuk majd körbe. A lehetőség mindenki kezében ott van, használjuk hát ki bátran a fonott és a monofil zsinórok által kínált lehetőséget!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Három szezonon át kifogástalanul teljesítő ET Power Braid az új Jim Hill dobján (Cikkünk az orsóról hamarosan megjelenik oldalunkon. Két hét múlva megvásárolható lesz az orsó is!). Látható, hogy a sok ezer dobás és a több órányi ázás következtében a bevonat eltűnt, így több víz kerül fel a gyűrűkre. Legfeljebb nem őt viszem magammal a téli fagyos vízpartokra, amúgy nincs akadálya annak, hogy tavasztól őszig ne használjam

 

írta Halmos Mihály

Forrás: Energofish

 

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .