Csónakos Pergető Országos Bajnokság 2013 ? V. forduló ? Tisza-tó

Az előző cikkben beharangozott folytatáshoz érkeztünk, mely az idei Országos Bajnokságzáró fordulóját jelentette. A helyszín a kétnapos esemény bázisát adó Városi Kikötő előtti holtág, a Tiszafüredi Holt-Tisza. Talán nem lenne az sem túlzó, ha ennek a víznek a nevét végig nagy betűkkel írnánk. Akik itt horgásznak ismerik adottságait, évről-évre megújuló halállományát, szép süllőivel és csukáival horgászainak okozott meglepetéseit. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy bizony a balin is bebandázik itt minden évben, mint ahogyan a sügérállománya sem mindennapi. Ez bizony komoly fejtörést okozott a mezőnynek, s akkor az időnként megjelenő szép harcsapéldányokról még nem is beszéltünk.

 

Mindezek tükrében nem hisszük, hogy valakiben is felmerül a kérdés, hogy miért pont ide szerveztük az egyik fordulót. Ha össze kellene röviden foglalni, azt mondhatnánk, egy megbízható, de ugyanakkor változatos víz, melynek arca sok oldalát mutatta már az elmúlt időkben. Ennyire meleg őszünk azonban még nem volt mostanság, ennek ellenére a növényzet viszont már megritkult, így optimális helyszínt adott a versenynek. A süllő igaz még nem állt össze, mint ahogy a balinok sem sürögtek-forogtak bandákban. Nem voltak tehát tuti helyek, de mindenki tudta ott a hal, csak keresni kell. Ez nem az a peca volt, amit egy helyről meg lehet nyerni, itt komoly cserkészésről szólt a dolog, egy-egy hely leadta azt az egy-két halat, amit kell, de utána tovább kellett állni, mert a jó helyezésekhez itt is több kellett ettől.

 

Tekintettel arra, hogy az előző nap este a regisztrációt megejtette a mezőny, kapott egy fél óra pluszt a gyülekezés. Ehhez az óraállítás is hozzátette a saját részét, de meglepő módon senki nem késett el, pedig az ?átállítsam a telefonom, vagy majd az átáll magától? okozott azért meglepetéseket. A mólón szorgos emberek, szigorú gyermek tekintetek, előtte pedig a hatalmas köd, amit senki sem várt. Nem volt már sötét lepel, mint az előző napon, egy fehér végtelen és sűrű fátyol miatt a látási viszonyok viszont nem sokkal voltak jobbak. Gyors eligazítás, reggeli, melyhez az alapanyagot a Hegedűs-Hús Kft.-től Hegedűs Sándor biztosította részünkre, majd az előző naphoz hasonlóan, de immár új rajtszám szerint mindenki igyekezett elfoglalni helyét a verseny kezdete előtt.

 

Csónakos Pergető Országos Bajnokság 2013 ? V. forduló ? Tisza-tó-02

 

Voltak, akik a part menti nádasok zugaiban, voltak kik a ritkább növényzet rejtekében vélték a halakat, míg mások a mederben próbáltak szerencsét. Látva azonban ezeket a csapatokat, bizony elmondható, hogy igaz a horgászatban mindig lesz szerepe a szerencsének, de ők azt a minimumra szorítják. Technikai felkészültségük, felszereléseik, pályával kapcsolatos ismereteik olyan összetettek, amely sokak számára elképzelhetetlen. Sokszor lehet ezek nélkül szép halakat fogni, de nem öt óra alatt, vagy ha igen, akkor az szerencse, arra pedig itt senki nem alapozhat.

 

Csónakos Pergető Országos Bajnokság 2013 ? V. forduló ? Tisza-tó-03

 

A verseny kezdetére a Nap erőt vett magán, és megpróbálta áttörni a sűrű ködöt, mely olyan vizuális élményben részesítette a csapatokat, hogy mind együtt nézték azt, várva a startot, mely egyben az utolsó visszaszámlálás volt idén.

 

Csónakos Pergető Országos Bajnokság 2013 ? V. forduló ? Tisza-tó-04

 

Amint eljött az első dobás pillanata, senkinek nem maradt ideje ebben a képben tovább gyönyörködni. Mindenki oly módon belefeledkezett a pergetésbe, hogy azon vette magát észre a reggeli zimankó után, hogy egy szál pólóban perget. Győzött a Nap és utolsó erejével ennek a vasárnapi fordulónak feszült, mint a mezőny csapatai. A halak nagyobb példányai sajnos ezen a napon nem akartak velünk játszani, de panaszra nem lehet oka a mezőnynek.

 

Csónakos Pergető Országos Bajnokság 2013 ? V. forduló ? Tisza-tó-05

 

A fogásokon jól látszott a pálya adta lehetőségek széles választéka. Egyesek egész csukacsaládot csaptak be, míg mások szisztematikusan üldözték a balinokat, követve azok látványos rablásait. A meder pedig adott egy-egy süllőt, kősüllőt is az arra vadászóknak is.

 

Csónakos Pergető Országos Bajnokság 2013 ? V. forduló ? Tisza-tó-06

 

A négy mérlegelő hajó a területet felosztotta egymás között, így minden hal gyorsan mehetett vissza a mérést követően, melyet minden csapat halanként gyorsan le is igazolt a már jól megszokott módszer szerint.

 

Csónakos Pergető Országos Bajnokság 2013 ? V. forduló ? Tisza-tó-07

 

Csónakos Pergető Országos Bajnokság 2013 ? V. forduló ? Tisza-tó-08

 

A forduló fő hala a csuka lett a maga 87 darabjával, közülük került ki a forduló legnagyobb hala is, Kemecsei Zoltán 63 cm-es példányával, míg balinból az ekkor megszokottnál jelentősen kevesebb esett el, mindössze 30 db.

 

Csónakos Pergető Országos Bajnokság 2013 ? V. forduló ? Tisza-tó-09

 

A sügér adta az évek óta megszokott formáját. Aki célzottan horgászik rá, az bízhat benne, aki pedig csukázgat, az is elcsíphet egyet-egyet körforgójával a szebb példányokból. A sügér így alig maradt el a balintól a maga 26 darabjával. A ritkább példányokon a kősüllő és süllő osztozott, mely ez által a fordulón kuriózumnak számított, pedig ebben az időben már sokszor e víz urai. Kövesből három, míg süllőből mindössze kettő került horogvégre. Mindez persze a bajnokságra érvényes méretkorlát fölötti halakat jelentette. Az így fogott 148 darab hal a várakozásokat igaz alul múlta, hisz mindenki erre a pályára számított biztosabban az előző napi folyószakasszal szemben.

 

A két napot zárva elmondható, amit korábban is sejtettünk és a tervezés alapját is adta, miszerint más-más hal dominált a két napon, más-más technikát megkövetelve a mezőny horgászaitól. Ez növeli a kihívást, és abba az irányba viszi a versenyt, hogy olyan csapatok kerüljenek az élre, akik a szóba jöhető halak horgászatában, ha nem is egyformán, de egyenletes eredményt mutatva otthon vannak.

 

Az eredményhirdetés előtt a csapatok egy kiadós szarvas pörkölt társaságában beszélték át a forduló és a mögöttük lévő évad tapasztalatait, élményeit. Jó volt látni, ahogy egy összekovácsolódott mezőny, a jó idő által kicsalt családtagok kellemesen beszélgetnek a délutáni napsütésben, várva az eredményeket, közben fejben számításokat végezgetve, esélyeket latolgatva. Mielőtt erre azonban sor került volna Hegedüs Gábor szólt pár percben a versenyzőkhöz, megköszönve a sportszerű küzdelmet, a halakkal való kíméletes bánásmódot, és mindenkit visszavárva egy 2014-es bajnoki fordulóra, vagy csak év közbeni horgászatokra. A sorban a versenyzőket meglepve Pankotay Gellért következett, aki a Magyar Pergető Válogatott szövetségi kapitányaként hozott nagyon jó híreket. Rövid köszöntőjében megosztotta a mezőnnyel a hírt, hogy Országos Bajnokság első két helyezett csapata a Hírös Yacht Kft. jóvoltából csapatonként egy-egy speciálisan pergetéshez kialakított csónakot kap meg egész éves használatra. Nem kis segítséget adva ezzel a csapatoknak a világbajnokságra való felkészülésben.

 

Csónakos Pergető Országos Bajnokság 2013 ? V. forduló ? Tisza-tó-10

 

Csónakos Pergető Országos Bajnokság 2013 ? V. forduló ? Tisza-tó-11

 

Ezt követően már valóban elérkezett a várva-várt pillanat a forduló dobogós párosainak kihirdetéséhez.

 

A versenysorozat V. fordulójának díjazását az Energofish Kft. támogatta, aki már évek óta partnerünk, s akinek ezúton is köszönetet szeretnénk mondani a többi szervezést és étkeztetést biztosító támogató mellett. A díjazás 100.000 Ft értékben történt, melyből az első helyezett páros 50.000, a második 30.000, a harmadik pedig 20.000 Ft értékű vásárlási utalványt kapott, melyek az Energofish Kft. partnerboltjaiban, illetve a már három helyszínen megtalálható (Market Central, Campona és Pólus Center) Peca Plázában vásárolhatóak le.

 

  • I. helyezett ? Gábris Kornél ? Baranyi Zsolt, akik ezen a napon helyesen tették voksukat a csukára, hiszen 10 haluk közül 8 darab csuka volt, melyet egy balin és egy sügér színesített. Nem először bizonyították már csukahorgászatban erősségüket, fogásuk 415 cm volt.

 

  • II. helyezett ? Zimány Ferenc ? Mérten András, akik már az előző napon is bizonyították tudásukat a folyóvízi szakaszon. Mindössze 17 cm-rel maradtak most le a dobogó felső fokáról, nyolc csukájukkal, három sügérükkel és egy balinukkal, mely a több darabszám ellenére a kisebb példányok miatt nem volt elég az I. helyre, de mint látható, ők is a csukára horgásztak ezen a napon.

 

  • III. helyezett ? Elek Gyuláné ? Takács Lászlóné, akik megérdemelten és kemény küzdelemben állhattak a fiúk mellé ezen a napon a dobogó képzeletbeli harmadik fokára. Kilenc csukájuk, két sügérük és a bónusz balin 3 cm előnyt adott a negyedik helyezett páros előtt, 303 cm-es fogási eredménnyel.

 

Csónakos Pergető Országos Bajnokság 2013 ? V. forduló ? Tisza-tó-12

 

A ceremónia itt azonban még nem ért véget, hiszen tudjuk ez volt a záró forduló, melynek eredménye még nagyon keményen beleszólt a végső rangsorba, az Országos Bajnokság 2013. évi eredményébe. Nagy vesztesek, biztos menetelők, centiken múló eredmények, ahogyan ezt sok szemszögből ki lehet értékelni minden egyes évben.

 

Itt azonban már nem egy csak a dobogós párosokról szólt a dolog. Mindenki megérdemli az elismerést, aki egy ilyen sorozaton végigmenetel, megküzdve az időjárás néha igen mostoha körülményeivel, alkalmazkodva olyan vízterületekhez, melyeket kevésbé érez sajátjának, és minderre év közben számos napot készülve, komolyan edzve, még ha ez a kívülállók számára olyan furcsán is hangzik.

 

Így most itt is minden csapat megérdemli a név szerinti felsorolást:

 

1. Pocsai Krisztián – Pocsai László

2. Takács László – Fürtös Attila

3. Péli Zoltán – Szegedi György

4. Varga Pál – Tarsoly Mihály

5. Zimány Ferenc – Mérten András

6. Kállai Tamás – Kürti Tibor

7. Egervölgyi Tamás – Molnár Bence

8. Ruff Miklós – Schlotthauer László

9. Elek Gyula – Demeter Zsolt

10. Bereczki Kitti – Bódi Zoltán

11. Antal Gábor – Csörgő Milán

12. Csabai István – Gál Sándor

13. Muhametjánov Valentin – Muhametjánov Alexander

14. Csóka Antal – Kemecsei Zoltán

15. Dávid Ferenc – Lehel Iván

16. Árvai György – Plank Zoltán

17. Gábris Kornél – Baranyi Zsolt

18. Elek Gyuláné – Takács Lászlóné

19. Átol Péter – Erdélyi Norbert

20. Algayer Zoltán – Medgyasszai Csaba

21. Varga Gábor – Kovács Tamás

22. Mészöly Sándor – Szappanos Zoltán

23. Ujhelyi Gábor – Nikodém Miklós

24. Andrási Roland – Vojkuj Dénes

25. Virág Balázs – Zakhar Attila

26. Tóth József – Tóth Ádám

27. Sári György – Forgó András

28. Váradi Ferenc – Mészáros Marek

28. Nagy Róbert – Karádi László

28. Jancsek János – Bősze Zsolt

28. Váli László – Turi János

28. Muth László – Nagy Sándor

28. Aulich Valentin – Kovács Zoltán

 

Az összetett eredmény dobogós párosai
Az összetett eredmény dobogós párosai

 

Ezen a ponton meg kell említsük, hogy a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője Hegedüs Gábor egy külön díjazással jutalmazta az Országos Bajnokság első helyezett csapatát, a Pocsai testvérpárost. Ez egy nevükre kiállított voucher volt, melyet 2014-es Tisza-tavi éves területi engedélyre válthatnak be, amint azok megérkeznek a nyomdából.

 

Csónakos Pergető Országos Bajnokság 2013 ? V. forduló ? Tisza-tó-14

 

Most sem szeretnénk megfeledkezni köszönetnyilvánításunkról azon horgászok felé, akik türelmükről, rugalmasságukról adtak tanúbizonyságot, hogy ezen öt óra alatt a Tiszafüredi Holt-Tisza kizárólag az Országos Bajnokság résztvevői számára álljon rendelkezésre.

 

Az eredményhirdetést követően a csapatok búcsút vettek egymástól, és már látszott, hallatszott, a várakozás a 2014. évi Országos Bajnokságot illetően, mely egyesek számára újabb kihívás, mások számára a nagy revans lehetősége.

 

A fordulót szervező Tiszafüredi Sporthorgász Egyesület és a Mátrai Pergetők Horgász Sportegyesülete szorgos tagjai még igaz estig dolgoztak az utómunkálatokat illetően, de ezt egy olyan kép pótolta, ami talán még a reggeli köd- Nap harcot is fölül múlta, álljon itt ez ?zárszóként? azon társainknak, akik ezt már úton hazafelé nem láthatták:

 

Csónakos Pergető Országos Bajnokság 2013 ? V. forduló ? Tisza-tó-15

 

Találkozunk 2014-ben egy hasonlóan színvonalas Országos Bajnokságon!

 

Az írás szerzői: Elek Gyula, Forgó András

 

Forrás: http://www.sporthorgasz.eu/

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .