0
Your Cart

Tovább csökkent a vízszint a Vekeri-tavon?Közeli tervek a Vekeri, és Rókás-tavakkal?

A múlt hónap elején a Dehír már tudósított bennünket a Vekeri-tavon tapasztalható vízhiányról. Sajnos azóta sem esett jelentős mennyiségű csapadék, így félve, és kíváncsiságtól vezérelve látogattuk meg az erdőspuszták legrégibb tavát, a Vekerit, és a hozzá tartozó Kenupályát, illetve a Kati-folyót? A látvány nem éppen szivet gyönyörködtető egy olyan ember számára aki ennek a víznek a neve hallatán a sok jókedvű horgászra, kempingezőre, csónakázóra gondol, vagy olyan rendezvények megtartására mint a 80 as évekbeli kemping világtalálkozó.

 

A tómedernek egy jelentős része teljesen ki van száradva. Ahol pedig még víz van, ott sem mélyebb még a legnagyobb vízszinttel borított helyen sem 80 cm-nél. Az átjáró hidak környékének látványa a legsiralmasabb, ugyanis a frissen megerősített teher-híd környékén szinte semmi víz nincs a mederben.

 

DSCF0879

DSCF0878

DSCF0882

 

A tavon horgászokkal nem találkoztunk. Igaz elvileg lehet horgászni, ugyanis napijegyet adnak ki, de gondolom ezt az időszakot a Vekeris horgászok inkább kihagyják, amit azért mondjuk meg őszintén meg is értünk.

 

Mégis, hogy valami pozitívumot is megemlítsünk a Vekeri pihenőközpontról! Az erdőspusztai beruházások keretében, lebontották a régit, és elkezdték az új majális ház felépítését a szigeten..

A készülő új majális ház.
A készülő új majális ház.

 

DSCF0856
Az idei év telepítései a Vekeri-tóba..

A Vekeri, és a Rókás-tavak üzemeltetője honlapunknak elmondta: elég katasztrofális a vízszint a Vekeri-tavon. Sajnos az idén is megismétlődött a tavalyi, és a tavalyelőtti év kritikus kiszáradása.

 

  • -Az alacsony vízszint miatt nem tapasztaltak halpusztulást?
  • -Szerencsére a halak megtalálták a tóban a még létező mélypontokat, halárkokat, így eltudnak húzódni. Nem találkoztunk még halpusztulással.

 

  • -Ha esetleg tovább csökken a Vekeri-tó vízszintje, nem gondolkodnak egy lehalászásban, amellyel esetleg megelőzhetik az állomány kipusztulását?
  • -Nem tudjuk lehalászni sajnos a Vekerit, mert olyan szinten el van iszaposodva hogy lehetetlen oda hálóval bemenni. Esetleg csak tényleg akkor ha már olyan kritikussá válik a helyzet, hogy nem lesz más megoldás. De az idén semmi esetre sem szeretnénk lehalászni a Vekeri-tavat. A rókáson tervezünk lehalászást, de ott is csak tavasszal, és csak akkor ha nem lesz megfelelő mennyiségű csapadék. A rókáson a 3-as tavat tervezzük kiüríteni, melynek a halállományát, és a víztartalékát is a másik két tóba foglyuk elhelyezni. A Rókás ?tavakba a mai napon telepítettünk 10 mázsa kárászt. A Vekeribe már sajnos ezt a telepítést nem tudtuk meglépni a kritikussá vált vízszint miatt.

 

  • -Járnak még azért horgászok a Vekeri-tóra?
  • -Az az igazság, hogy mióta ennyire lement a víz a tóban, eléggé vissza esett a horgászok száma. Inkább a Rókás-tavakra járnak, ahol még megfelelő vízszint mellett horgászhatnak.

 

  • -A rossz nyelvek szerint azért is nincs víz a Vekeriben, mert arról túl sok vizet engedtek le a Rókás-tavakra. Igaz ez, vagy ez is csak egy rossz indulatú pletyka?
  • -Teljes mértékben pletyka. Mi csak akkor engedünk le vizet a Vekeriből, ha azt a vízszint megkívánja.

 

  • Biztos látta ön is, hogy a Vekeri-tó medre eléggé fel van töltődve különféle belehulló szerves anyagokkal. Egy kotrás nem gondolna hogy segítene ezen?
  • -A tó tulajdonosa a Nyírerdő, ebben teljes mértékben magunkra hagy minket. Ez valóban sokat segítene a víz megörzésében, ugyanis ha megnézzük, jelen pillanatban is a Kenu-pályán sokkal nagyobb a vízszint mint a Vekerin. Sajnos nekünk víszont nincs annyi pénzünk hogy egy ilyen kotrást egyedül finanszírozzunk meg. Egyenlőre csak abban reménykedhetünk, hogy a tél ismét feltölti majd a tavakat vízzel, és a következő év nyaráig megint megfelelő mennyiségű víz a Vekeri- és a Rókás-tavakban.

 

 

 

DSCF0887
Elnéztünk a Kenu-pályára is, ugyanis kíváncsiak voltunk, hogy hogyan viseli ezt az ínységes időszakot ez az egykoron szebb reményekkel épített tavacska.

DSCF0890

DSCF0889

Amikor megpillantottuk a Kenu-pályát, szemünk, szánk elállt a csodálkozástól, ugyanis szinte üzemi vízszintként jellemezhető vízmagasságot láthattunk a tóban. Horgászt igaz itt sem láttunk, viszont a horgászat jelenlétére utaló jeleket tapasztaltunk, ugyanis iszonyú mennyiségű ?horgász szemét? volt szét dobálva a vízparton. Erdőspuszta egykoron legnagyobb költségen kialakított félkész, mára teljesen elvadult, sással benőtt ?kenu-pályája?, a Vekerit megcsúfoló vízszinttel várja a telet!

 

 

DSCF0891
Tovább mentünk a Kati-ér mentén, és megnéztük mi a helyzet a duzzasztó műnél?

DSCF0893

DSCF0899

 

A duzzasztó műhöz érve, ami az elsőként eszembe jutott, hogy volt ennél tavaly sokkal rosszabb vízszint a Kati-folyón.. Sőt, nem is volt vízszint! Ami viszont mégis megakadályozza a vekeri vizének a felduzzasztását, az a látott vízmennyiség elégtelensége. Ez pedig abból adódik, hogy a ?folyó? baloldalán lévő zsilip, ekkora vízszint mellett, és vízutánpótlás hiánya miatt, nem tud akkora vízoszlopot képezni itt a duzzasztóműben, hogy a víz a zsilipbe befolyva elérje a szív-tavat, majd a rögtön utána következő Vekerit. A víz eljutásának a Vekerihez még az is a másik nagyon nagy akadálya, hogy az a tápcsatorna amely szállítaná a Vekerihez a vizet, a gondozatlanság, és a karbantartás hiánya miatt feltöltődött szerves hulladékokkal, gazzal, letört fagallyakkal, növényekkel. Addig pedig még ezt a csatornát nem takarítják ki, illetve még az ezután következő Szív-tavat, addig csak kifejezetten magas vízállás esetén jut el a víz a Vekeri-tóhoz.

 

A Vekeri-tó elgazosodott tápcsatornája.
A Vekeri-tó elgazosodott tápcsatornája.

 

Reméljük következő látogatásunk alkalmával már szívderítőbb látvány fogad bennünket a Vekeri-tavon!

 

írta és illusztrálta: Harangozó Ferenc (Erdőspusztai horgászportál)

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

2 thoughts on “Tovább csökkent a vízszint a Vekeri-tavon?Közeli tervek a Vekeri, és Rókás-tavakkal?

  1. Üdv! Nem tudom,ki,hogy van vele de Én sokáig jártam a Vekerire régebben mikor az előző tulaj kezelésében volt! Nagyon sok hal volt benne,és rengeteget fogtunk de Én (és nem megbántásképpen) semmi jót nem hallottam azóta róla! Ugyanúgy a Rókásról sem! Igaz nem voltam arra legalább 5 éve vagy még több is a halőrház oldalán mindíg ott van mennyi hal volt telepítve ,de a hallottak alapján csak írva van! Én személy szerint nagyon sajnálom,hogy ilyen vége lett ennek a víznek is!!! Sok szép emlék fűzött ehhez a vízhez! 🙁 Üdv.Soltész Lóránt

  2. Sziasztok!!
    Csatlakozom az előttem szólóhoz! Az előző tulajdonosok idejében én is nagyon sokat jártam ki a Vekeri-tóra szinte majdnem minden hétvégén és nagyobb ünnepeken ugyanis akkoriban én voltam a csónakmester és nyáron a szabadságolások idején volt hogy én helyettesítettem a halőröket. Nagyon jól ismertem akkoriban a tavat az a sok horgász és hétvégeken a több 100 kiránduló örömmel járt ki az ember. A haltelepítéseket pedig a horgászok szeme láttára csinálták bárki megnézhette és szinte minden héten rendszeres volt. A tulajdonos váltás óta az idén szeptemberben szántam el magam hogy kimegyek horgászni mert már az elején nem sok jót hallott az ember az új tulajról. Siralmas látvány fogadott már akkor ilyen alacsony vízszintet soha nem láttam még a Vekeriben. Megvettem a napijegyet és a tó jobb oldalán elindultam anno akkoriban jó helynek nevezett beállóba és egész nap 1 kb 40-50 dkg-s kárászt sikerült fognom. Ennyit a horgászatról……. A telepítési kiírással kapcsolatban a dátumok át vannak javítgatva a súlymennyiséggel együtt nem hiszem hogy a tisztelt tulajnak nem telik minden évben 1 új táblázatra. Személy szerint úgy döntöttem míg ez az ember lesz a vekeri tulaja addig be nem teszem oda a lábam.
    Üdvözlettel: Basa

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére