0
Your Cart

100 millió forintos uniós fejlesztés valósult meg a Tisza-tavon

tiszatavi fejlesztesek

A ?Védett területek átjárhatóságának biztosítása a Tisza-tavon? elnevezésű projekt a Tisza-tó Tiszavalki-medencéjében október végén kezdődött. A fejlesztés az egyik legfontosabb állapot, a belső terek közötti kapcsolat helyreállítását, azaz az átjárhatóságot kívánta biztosítani az érintett medence két kiemelten fontos vízfelülete, a Nyárád-ér és a Szartos Holt-Tisza medre között.

A tározó több mint 30 éves üzemelése során ugyanis kialakultak olyan folyamatok, amelyek komoly károsodásokat okoztak a tározó vízi ökológiai állapotában. A kivitelezési munkák során a Nyárád-ér és Szartos Holt-Tisza által határolt sekély vizű, kedvezőtlen vízminőségű területen kedvező változást értek el a kotrással kialakított csatorna megvalósításával.

Ez összeköttetést biztosít a frissebb vizet szállító Nyárád-ér és a lassan eutrofizálódó Szartos között, hiszen bevonja az összeköttetést biztosító csatorna menti vízfelületeket is a vízforgalomba. A csatorna mély vonulata révén friss víz érkezik a Nyárád-érből a Szartos, és közvetlen környezetének víztereibe.

Ezáltal elkerülhető a nyári, szélsőségesen meleg időjárás esetén kialakuló oxigénhiányos állapot. A téli kisvizes időszakban a kotort nyomvonalon biztosítottá válik az itt élő vízi szervezetek vándorlása a halágyként szolgáló Szartos holt-mederből a friss vizet biztosító Nyárád-ér irányába. A kivitelezés során kikotort csatorna kitermelt anyagának egy részéből egy csér-szigetet alakítottak ki, amely a madárvilág számára nyújt új életteret.  A 106 millió 233 ezer forint értékű, teljes mértékben Európai Uniós forrásból megvalósult fejlesztést a Békés Drén Kft. végezte.

A projektről bővebben: http://keop312.komplextiszato.hu/

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

One thought on “100 millió forintos uniós fejlesztés valósult meg a Tisza-tavon

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére