0
Your Cart

Folyás – Mix Pompadour teszt

folyas-mix-pompadour-teszt10

Folyás község Polgár város mellett helyezkedik el, Polgár felől Tiszafüred felé indulva. Számos lehetőség adódik a környéken halak becserkészésére, köztük kényelmes intenzív tavaktól a halastavi vízelvezető csatornákig megtalálható minden. Gyermekkoromban megszámlálhatatlan helyre tudtunk itt menni pecázni az öcsémmel. Akkoriban még kizárólag csatorna horgászatra koncentrálva, szigorúan engedély nélküli területeken, költséghatékonyan. Nemrég erőt vettem magamon, hogy spicc bottal felszerelkezve ugyan úgy mint régen, kerékpárral keressem fel ezeket a cserkelő helyeket, de szomorúan kellett konstatálnom, hogy vagy megközelíthetetlenek, vagy olyan növényzet alakult ki rajta a gondozatlanságnak köszönhetően, mely lehetetlenné teszi rajtuk az élvezetes horgászatot. Így a régmúlt időket felidéző horgászat helyett a modern horgászmódszereket kellett előtérbe helyezni.

folyas-mix-pompadour-teszt01

De hogy ne mondjak le a természet közeli lehetőségekről, a Mix Pompadour termékcsaládot választottam a horgászat fő eleméül. A termékcsalád tartalmaz száraz és előnedvesített készre kevert etetőanyagot, kukoricát csalizó és etető kiszerelésben, valamint adalékanyagokat.

folyas-mix-pompadour-teszt02

A fermentált termékek igen erős, markáns és jellegzetes szaggal bírnak, melynek sok esetben a halak nem tudnak ellenállni. A fermentáció valójában erjesztést jelent, de ez a fajta erjesztés levegő nélkül, füllesztéssel jön létre. A fermentálással keletkező aminosavak, szerves savak és metabolitok együtt étvágyfokozó hatásukkal ellenállhatatlan falatokká alakítják a felkínált etetőanyagot. Ki lehet próbálni természetesen készre kevert etetőanyag vásárlása nélkül is a fermentált ízvilágot, használhatjuk kedvenc házi etetőanyag keverékünket, elegendő a megfelelő por adalékot hozzátenni, hogy a hatásmechanizmus érvényesüljön. Amennyiben tehetjük, házi kukorica helyett használjunk Mix Pompadour fermentált kukoricát hozzá.

folyas-mix-pompadour-teszt03

A készre keverten kapható etetőanyag véleményem szerint önmagában vagy nedvesítve sem elég tapadós, így javaslom a TTX vagy etetőanyag ragasztó alkalmazását hozzá. A kukoricapogácsát nedvesítsük gyúrhatóvá, majd öntsük a Mix Pompadour alapmixhez és keverjük el, majd tegyünk hozzá egy közepes doboz fermentált kukoricát. A végeredmény egy jól tapadó, savanykás illatú etetőanyag lesz csábító kukoricaszemekkel. 5 kg fermentált etetőanyaghoz elegendő 1 kg TTX. Ezek már könnyen gombócokká formálhatók, és parittyával vagy csúzlival a kívánt helyekre juttathatók akár nagy távolságokra is. Természetesen etetőkosárba is gyúrható. Érdemes a keverést 2 nappal a horgászat megkezdése előtt megtenni, a bekevert etetőanyagot pedig jól összetömöríteni és légmentesen lezárni, hűvös helyen tárolni. Ugyanezt javaslom akkor is, ha a saját mixünkhöz kevertünk adalékanyagot, mivel el kell telni hozzá egy-két napnak, hogy az etetőanyagunk tökéletes állapotba kerüljön. Külön attraktort vagy egyéb folyékony adalékot nem javaslok hozzá alkalmazni. Az erjesztési folyamatkor keletkező alkohol is elegendő önmagában, lebeszélném róla azokat a sporttársakat is, akik pálinkát tesznek az etetőanyagba.

folyas-mix-pompadour-teszt04

folyas-mix-pompadour-teszt05

A horgászat helyszínéül választott tó közvetlenül a műút mellett helyezkedik el barátságos környezetben. Templom tó nevét egy öreg templom romról kapta, melyet a helyiek háborús emlékként tisztelnek. Pontyra horgászni és kapitális halakban reménykedni a 2.5 hektáros nagy tavon érdemes. Többen járnak ide bojlizni is éjjelente, nem ritkán fognak ugyanis a 10 kg fölötti állomány tagjaiból. Időnként azonban érdemes harcsára is próbálkozni, él a tóban pár visszamaradt öreg matuzsálem, akik zsinórtépő vehemenciával fitogtatják erejüket. A kemény vonalas horgászok eszközeit viszont legtöbbször mégis a testes amúrok teszik tönkre, nem ismerve kegyelmet a gyenge előkék vagy megkarcolt zsinórok használata esetén, vagy ha a sporttárs figyelmetlenségéből fakadóan keményebb fékkel száll szembe velük.

folyas-mix-pompadour-teszt06

folyas-mix-pompadour-teszt07

A Mix Pompadour termékek tejsavas mivolta miatt nem is csodálkoztam, hogy az etetésre leghamarabb az amúrok álltak be. A kecses torpedók jelenléte azonban azt is jelenti, hogy etetőanyagunkat ne felejtsük el pótolni. Nyáron a hőségben súlyuk másfélszeresét képesek elfogyasztani. Többedmagukkal az utolsó szemig felszedik a gondosan belőtt alapozó etetésünket. Ha amúrt fogunk tehát, vagy üres, félbevágott előkét húzunk ki, azonnal etessünk rá a helyre, mert nagyon hamar kiürül, és odébbállnak a halaink.

folyas-mix-pompadour-teszt08

folyas-mix-pompadour-teszt09

folyas-mix-pompadour-teszt10

Természetesen a víz alatti lakmározásra hamar felfigyelnek a pontyok is, akik nagyon jól megvannak az amúrok társaságában is. Mozgalmas reggelt zártam 3 amúr és egy ponty szákolásával, de ezt követően a napsugarak erősödésével a kapások is megritkultak. A kapások csökkenésével finomabb szerelékre váltottam, és élvezetes pickerezésbe kezdtem a tó nem kevés dévérkeszegére horgászva. Folyamatosan becsúzlizott pár szem csontira szépen reagáltak, így bár nem erőltetett menetben, de élvezetes pecát folytathattam. Benne volt a pakliban viszont az is, hogy egy óvatlan pillanatban megáll a picker a kezemben, ami természetesen be is következett délután, a szél feltámadásával. Ellenállhatatlan erő húzta a zsinórt egyre csak lefelé a dobról. Tudtam, hogy a 18-as főzsinór és 12-es monofil előke nem lesz ellenfél a halnak, mégis bíztam a lehetetlenben. De ahogy az lenni szokott általában, lehetetlenek nem teljesülnek és hangos pendüléssel adta meg magát a zsinór. Ideje volt tehát visszatérni a keményebb vonalas feeder botokhoz, és ismét a nagyobb pontyokat üldözőbe venni. Pakolásig sikerült is pár szebb pontyot horog végére csalni, így igazán sikeresnek mondható napot zártam. A Mix Pompadour termékek sikeresen vették az akadályokat, áruk pedig nem drágább egy olcsóbb kategóriájú etetőanyagnál. Természetes vizeken, intenzív tavak halastavi állományánál, vagy akár ahol sokan etetnek kukoricával, érdemes használni. Többnapos túrákra mindenképp pakoljunk be belőle!

írta és illusztrálta: Varga János

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

One thought on “Folyás – Mix Pompadour teszt

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére