Egy érdekes teszt a Silver Lake-n

egy-erdekes-teszt-a-silver-lake-n-01

A Silver Lake verseny tavára érkeztem, tesztelés céljából. Ezen a tavon nagyon sok halat lehet fogni, a rendkívüli telepítések miatt, ezért gondoltam erre a tóra ideális helyszínként. A célkeresztben most a Beta mix termékek álltak. Módszernek pedig ismét a feederbotozást választottam.

A horgászat augusztus közepén volt. Kiérkezésemkor verőfényes napsütés fogadott, ami egésznapra kitartott csupán néha takarta el a napot 1-1 kisebb felhő, így az időjárásra nem lehetett panasz.  A horgászat megkezdése előtt, a kipakoláskor volt szerencsém beszélni Dajka Gyulával, a tógazdával, aki tanácsokkal látott el és egy nagyon segítőkész embert ismerhettem meg személyében.

egy-erdekes-teszt-a-silver-lake-n-02
A kiválasztott horgászhely a fák alatt

Etetőanyagokból a már említett Beta mix-et hoztam magammal, két félét, egy epreset és egy scopexeset.  Elsőnek csupán a scopex ízesítésűt kevertem be, mivel a horgászatra sem állt rendelkezésre az egész nap. Az epreset amolyan tartaléknak szántam, hogyha elfogy az etető, akkor keverem be.

egy-erdekes-teszt-a-silver-lake-n-03

Ennél a kajánál a zacskót kibontva egyből látszik milyen darabos, tartalmaz bőven mikro pellettet, és az aromája is nagyon rendben van.

Az etetőanyaghoz még halas mikro pellettet és fél kiló főtt kemény kukoricát raktam. Az etetőanyaghoz hozzáadott plusz pellet fontosnak tartom, bár egyébként is sok pellet tartalmaz ez a kaja, de még darabosabbá tétele szerintem csak javít rajta, illetve az eltérő ízesítésű pellet csak pluszt add a halaknak, válogathatnak bőven az etetésen. A pelletnél megemlíteném, ami nekem nagyon szimpatikus, hogy oldódási ideje kb. 1-2 óra, így ha később érkeznek a halak, akkor is találnak olyan táplálékot a meder fenéken, ami valószínűleg ott is tartja őket.

egy-erdekes-teszt-a-silver-lake-n-04
Az etetőanyag készre keverve

Csalinak elsősorban kétféle Beta mix pellet terveztem: egy mézes lebegőt, és egy Yellow catch névre hallgató süllyedőt.  A yellow catch pellet tartalmaz kekszet, betaint és szúnyoglárvát.

Gyula a mellettem lévő Nádast javasolta horgászhelyként, így egyik botommal azt horgásztam, míg a másik botomat a tó közepére vettem be, de azt meg is ettem 15 gombóc bejuttatásával.

A végszerelékek: az általam legtöbbet használt átalakított távdobó kosarak, gumigyöngy, forgó 6-7cm 18-as előke, és 10-es illetve 8-as horog. A főzsinór vastagsága 22-es illetve 20-as. Általában ezt a végszereléket használom a leggyakrabban, amin változtatni csak kora tavasszal, késő ősszel illetve télen szoktam. Persze azért horgászat közben is hozzá nyúlok, ha szükségét érzem.

egy-erdekes-teszt-a-silver-lake-n-05
A felszerelés bevetve

A kezdés 10 órára tolódott az előkészületek miatt. A horgászat első fél óráját értékelhető kapás nélkül úsztam meg. A második félórában viszont megérkeztek a várva várt kapások. Szép botgörbítős kapás a nádas elé bevetett botomról, ami sajnos nem lett meg. A csali 1 szem yellow catch beta pellet volt és 1 szem kukorica. A kukoricát azért raktam a pellet mellé mert ezen a tavon a csoda csali a kukorica.

A következő kapást azonban sikerült megfogni, nem kis küzdelem árán. Megcélozta a nádast ugyan, de sikerrel elkormányoztam onnan.

egy-erdekes-teszt-a-silver-lake-n-06
Az első hal és mögötte a nádas ahonnan érkezett

Elég jó kezdés úgy érzem. A tó középről is érkezett egy hal, ami egy kárász volt. Ott a csali simán csak kukorica volt.

Ezen a szép halon felbuzdulva gyorsan újra csaliztam és dobtam is vissza a nádas elé. A csali most csupán egy szem pellet volt. Nem kellet sokat várnom körülbelül 30 percet és megérkezett az újabb  erőteljes botgörbítős kapás. Bevágáskor érzetem ez sem lesz kicsi. De sajnos az első kirohanásánál elkapott egy akadót így az egész végszerelék bent maradt. Szerencsére sose kötök vagy rakok ütközőt a kosár után, így a hal is könnyen megszabadul tőle, ha netán leszakad a cucc. Sajnos ez az eseménysor megismétlődött még egyszer, de azután érkező halat már sikerült megszákolni.

egy-erdekes-teszt-a-silver-lake-n-07
Minden hal megérdemli a kíméletes bánásmódot

Dél körül járhatott az idő mikor a kapások teljesen megálltak, illetve kárászok vették fel a felkínált pelletet vagy kukoricát. Majdnem másfél órahossza telt el értékelhető kapás nélkül mikor is a kikönnyítés után már a teljes előke hosszt meglebegtettem, és megérkezett a várt hal.

egy-erdekes-teszt-a-silver-lake-n-08

A csali mézes lebegő beta mix pellet és egy szem csemege kukorica volt. A lebegtetés tehát eredmény hozott így továbbra is lebegettem a csalit.  Ennek eredménye újabb 30 perc után ismét egy ponty volt.

egy-erdekes-teszt-a-silver-lake-n-09

Ismét a mézes pop-up pellet adott halat, de ezen hal után már tényleg teljesen leálltak a halak. A tó közepén lévő etetésről nem érkezett ponty csupán kárászok, így már azzal, bottal is a nádast horgásztam, de még így sem sikerült kapást kicsikarni csak a kárászoktól. Két órahossza várakozás után úgy gondoltam itt az ideje befejezni a horgászatot.

Ezen a csodaszép napon sikerült fogni összesen 4 pontyot és 3 valószínűleg ponty, fárasztás közben szakadt le emellett még 9 kárászt sikerült zsákmányolni. Kicsit szerényre sikerült ez a zsákmány, de a tiszta horgászatidő kb. 6. órahossza volt és ráadásul úgy, hogy ez pont a nap legmelegebb időszakára esett.  Úgy gondolom jól vizsgáztak a beta mix termékek mivel ezen időszak alatt a tavon én könyvelhettem a legtöbb halat.  A tógazda szerint a tó az igazi arcát ilyenkor nyáron a reggeli, délelőtti és esti órákban mutatja meg. Sajnos nekem most nem volt lehetőségem az említett időszakokban horgászni.

Fontosnak tartom meg említeni, hogy maga a tó gazda Dajka Gyula a nap folyamán többször körül járta a tavat és érdeklődött a horgászoktól a fogást illetően, ha pedig kérdezték tanáccsal látta el őket. Szerintem ez nagyon korrekt hozzá állás és mindenhol így kellene. Végezetül pedig annyit, hogy egy nagyon szép tavon horgászhattam és bár meg sem közelítettem azt a fogási mennyiséget, amit itt el lehet érni egy nap alatt, nagyon jól érzetem magam és mindenkinek horgászatot kívánok.

Írta: Dézsi Kornél

2 thoughts on “Egy érdekes teszt a Silver Lake-n

  1. Kornél a cikk nem rossz, csak nem árt átolvasni valamit mielőtt közzé teszed!
    Gondolok itt a következőkre :
    „Az etetőanyaghoz hozzáadott plusz pellet fontosnak tartom”

    „míg a másik botomat a tó közepére vettem be, de azt meg is ettem 15 gombóc bejuttatásával.”

    Esox

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .