Spomb – avagy az angolok már megint kitalálták

Spomb

Spomb életnagyságban

Egy téli nap volt, amikor az egyik ismerősöm egy videót tett közé az egyik közösségi oldalon. Nem szoktam ilyen videókat nézni, de akkor kivételt tettem. A videóban egy fehér kis bomba alakú tárgyról volt szó, amibe beletöltötték az aktuális csalogató anyagot, kukoricát, bojlit, pelletet, etető anyagot, vagy éppen bármi mást, majd össze zárták. Nem is nagyon értettem, mi is ebben a különleges, hiszen ezt egy sima etető rakétával is be lehet juttatni ezeket. És akkor jött számomra a csavar. A fickó beállt a part szélére és akkorát dobott a kis spombbal, hogy kénytelen voltam megnézni ismét a videót. Nem tudtam elhinni, szkeptikus voltam a videót illetőleg.

Spomb nyitva
A nyitott Spomb

Nem bírtam magammal, rákerestem erre a spomb nevű „valamire”. Akkor még csak 1-2 webshop tartotta, és azok is igencsak irreális áron. Túl is tettem magam rajta, hogy nem kell nekem ilyen, főleg nem ennyiért. De a sors úgy akarta, hogy nekem legyen egy ilyenem, ezért tisztázatlan körülmények között egy kedves ismerősöm hozott is egyet Angliából, ha már úgyis ott gyártják. (Köszönöm neki ismét.)

A megtöltött Spomb
A megtöltött Spomb

Az addig látott fotókról nagyobbnak tűnt a szerkezet, de mit is várok? Ha megtömöm ez is simán 15, de inkább 20 dkg. Nézegettem itthon a szobában, és csodáltam, hogy milyen egyszerű ötletekből lehet nagyot alkotni.

Működése a következő:

Érzékelő
1, szétnyitjuk a spombot, az érzékelőjével
megtöltjük a kívánt etető csalinkkal
2, megtöltjük a kívánt etető csalinkkal
Spomb életnagyságban
3, összecsukjuk úgy, hogy ne kelljen erőltetni és ne menjen homokszem a kioldó részhez
A Spombbal dobás közben
4, ügyelünk arra, hogy bedobásig ne érjen semmihez, mert az kellemetlenséget tud okozni
Kitekerés közben
5, dobás majd kitekerés.
dobókesztyűt csak ajánlani tudom
Dobókesztyűt a Spombhoz csak ajánlani tudom

Eddigi tapasztalat:

Ezek alapján nagyon jó kis találmány. Első dobásomkor még 0.35mm dobás volt az etetős botomon, ami nagyban visszafogta a repülését, de akkor is simán ment a 80 méter. Majd amikor egy rövid fonott csapóval és egy jóval vékonyabb damilt tettem alá, a távolság jóval megnőtt. Nem tartom magam egy durva dobónak, de abban biztos vagyok, hogy gyakorlással megdobható vele akár a 120 méter is. (hivatalosan 140-160 méterrel hirdetik) Attól sem kell félni, ha esetleg nádas közepébe esik egy jó dobás után, egy erős mozdulattal megrántod és már ki is jön. (tesztelve)

Gyönyörű Szentannás töves

0,80 dkg a matrac

Ha már kimentem képeket készíteni a Spombról, horgásztam is egy kicsit sötétedésig, az eredmény egy 8,5 kg-os töves. (80 dkg a matrac)

üdvözlettel: Balla Mihály

3 thoughts on “Spomb – avagy az angolok már megint kitalálták

  1. Tisztelt Balla Ur! Számomra érthető nagyon jó levezetésű cikkét élvezettel olvastam. Az lenne a tiszteletteljes kérésem Önhöz, hogy a dobáshoz használt FONOTT illetve MONOFIL zsinórok milyen méretüek voltak.És kérném véleményét -nagyméretü spomb rakéta- ugy százméter körüli biztonságos bedobásához milyen szakitó szilárdságu fonott zsinórt javasol.Mos jutotottam el odáig, hogy van egy SPOD 5.5 librásbotom.Tisztelettel:Sarkady Gyula.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .