Egy extrém feederbot, egy új tó és egy jó nap?

20100507amigo04

 

Az utóbbi időben nem igazán volt időm hobbimnak hódolni, ha voltam is vízközelben, nem horgásztam, hanem fotóztam, cikkírás céljából. Elég rossz érzés megmondom őszintén, amikor azt érzi az ember, milyen jó lenne! Jó lenne, de csak azért vagy ott, hogy másoknak információt adj, kép illetve betű formájában. Az utóbbi hetekben, vagy feeder kupasorozaton voltam, vagy a válogatóversenyeket néztem. Ideje most már, nekem is felállítani a ládát a parton!

 

 

Persze a horgászatnak is mindig oka van, mindig ki kell próbálni valamit, nálam így megy, vagy módszerről, vagy horgászeszközről van szó. Míg King Baits Feeder Triatlon Kupa első fordulója zajlott és én róttam a métereket a szektorok mögött, feltűnt egy Tuibertini feeder bot.

 

 

Igazi ?nagyágyú? a feeder palettán, hiszen a dobósúly max. 200 gramm!! Brutális, de egy versenyző kezében nagyon jól teljesített mind dobás, mind fárasztás terén is. Közel 15 kilós ponty fogását is végignézhettem, megjegyzem mértem az időt, még tíz perc sem kellett ahhoz, hogy Sisa József kiterelje a bajszost a partra?Meglátni és megszeretni egy pillanat műve, mondhatnák, de az is igaz hogy nem kell milliomosnak lenni a megvételéhez, ez manapság több mint megnyugtató, kifizethető kategória. Úgyhogy itthon van nekem is egy ilyen Tubertini Extremo Feeder.

 

 

Eljött az ideje a próbának és pont kapóra jött a hír, hogy nyílt a közelben egy új tó és mint mondták ismerősök, igencsak hozzáértő tógazda felügyeli a halak életét. Egy profi bojlis horgász igazgatja a tavat és máris összeáll az ember fejében a kép, vigyáz is a halakra ( egy bojlisról ez jut eszembe mindig)! Ezt megnézem, felszerelések a kocsiba, telefonos egyeztetés és indulás megkeresni a tavat. Megnyugtató mindössze 20 kilométerre van Debrecentől, ez nem távolság. Míg a kocsival begurulunk, addig látom, minden tiszta homok. Egy homokbánya területén lehetünk, ebből lett alkotva a tó. Kedves fogadtatást és jó tanácsokat kapunk Lajos barátommal, nagyon jólesik az ilyen ismeretlen helyen.

 

 

Elmosolyodtam, ahogy megláttam a 400 méternyi egyenes partot és egyből egy versenyhelyszín jutott eszembe. Itt micsoda versenyeket lehetne rendezni, 40 versenyző egymás mellett és ugyanúgy szemben is lehetne. Akadók nincsenek, a versenyzők rakós botjának van elég hely hátratolni. Minden tökéletes, igazi versenyhorgásznak csak öröm lehet itt horgászni. Júniusban tervbe is van véve az első versenye. A tógazda megengedi, hogy gépkocsival mindenki beszállíthassa a felszerelését, én csak magam példájából is tudom, ez jó dolog. Lehetne itt edzéseket is tartani, vagy baráti versenyeket rendezni is. Egy zárt klubrendszerben kívánja üzemeltetni, semmiképpen nem húshorgászoknak szánja ezt a helyet, hanem igazi sporthorgászoknak, akik kímélik a halat és óvják.

 

 

Ennyi ismertető után kezdődjön a horgászat. Most veszem elő a botot, hogy kipróbáljam. A 4,20 hossz jelzi, hogy igen jókat lehet vele dobni, de majd mindjárt kiderül. A nyele valódi távdobó nyél, elsőre, ha csak ezt nézzük, azt hihetnénk bojlis botról van szó, de nem, ez feeder?

 

 

20100507amigo05

 

 

Főzsinórnak 0,22 mm zsinórt tekerek fel és egy 50 grammos távdobó kosarat választok, tudom, lehetne nagyobb is, de még ismerkedek a bottal, elsőre ennyi elég. A spiccek közül a 6 oz.-t választom, majd elkezdek etetni kosárral, egy beállított távolságra. Eddigi feeder botjaimmal, egyfajta óvatossággal dobtam, de ez most mind felejthető, lehet izomból, erőből dobni. Már dobáskor lehet érezni, mennyivel több erő van még a botban, hihetetlen, egy suhintás és már ott van a kosár, ahol kell lennie. Mire a huszadik dobás következik (ennyit terveztem etetni), már meg is szoktam, lehet tudni, hogy 60-70 grammos kosarat kell majd feltenni. Nem lesz gond vele, az biztos.

 

 

20100507amigo07

 

 

Kezdődjék a horgászat, mivel a tógazda elmondása szerint a tóban még a kishalak is pontyok, ezért szelektálni kellene őket, a termetesebb példányok kifogása érdekében. Hát nem könnyű, a kisponty is felfal mindent, bármekkora pelletet is teszek fel, mindegy. Elsőre egy nyurga jön és a bot igen szigorúan bánik vele, hamar rendre utasítja, vagyis szákban van a hal. A botnak inkább a nehézségét kell megszokni, ehhez nagy teljesítményhez anyag is kellett a botba, érthető a súlya. Egymás után fogja a bot a kispontyokat, kezdek megnyugodni jól választottam, jól vásároltam, jó a bot. Úgy éreztem, kell egy olyan feeder bot, melynek a csillagos ég a határ, hát ez lesz az. Persze nem erre a tóra lett megvéve, igazság szerint majd Adácson lesz egy horgászverseny, ott lesz neki küldetése, velem együtt. Most csak ?bejáratás? történik, mondhatni szokjuk egymást.

 

 

20100507amigo12

 

 

Közben a tógazda felhívja a figyelmem, próbáljam ki a matchezést is, mert meg fogok lepődni, méghozzá kellemesen. Igaza lett, alig etetek valamit, majdnem elvesztettem a botom épp a láda tartja meg. Szóval kézben marad matchbot, nem is tudom letenni, csak fárasztok állandóan. Kispontyok, de hosszúak a tükörpontyok is, mintha csak keresztezve lettek volna a nyurgával és mennek, mint a gőzmozdony. Egy kellemes nap ez a mai, minden szépségével együtt. Itt vagyunk az AMIGÓ tavon, ahol csak pontyokat fogok egymás után, alig pár méterre a parttól dobva, néha ha nem figyelek oda, megpróbálják kivenni a botot a kezemből a pontyok.

 

 

20100507amigo17

 

 

Fantasztikus, a tógazda pedig csak mosolyog, mint mondja nem sokára érkeznek a hatalmas anyapontyok is. Ja, szóval ez nem a kész állomány? Ezek után, még lesznek benne matuzsálemek is. Ez igen, ez jó tó máris és még milyen lesz? Sokat fogok még jönni úgy látom, tagadhatatlan, unatkozni nem lehet egy percet sem, ha nem figyelsz, eltűnik a felszerelés a partról?

 

 

Mire beesteledik, lezárul a mai nap. Sikerült egy kitűnő kezelésű tóhoz eljutni, ahol élmény horgászni, unatkozni nem lehet egy percet sem. Kipróbálhattam a kitűnő Tubertini Extremo feeder botot, amivel nagyon elégedett vagyok. A nagy távolságok eléréséhez ez a bot ideális választás, tényleg jó a neve : EXTREMO. Az hát, de még milyen.

 

írta: Harangi Csaba
illusztrálta: Takács Lajos

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .